Választás 2022

Olyan szavazólapmintákat osztogatnak vidéken, amiken előre be van ikszelve a Fidesz-KDNP

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 31. 14:03

Ez önmagában nem törvényellenes, viszont kérdés, hogy mennyire etikus.

„Apám küldte, hogy a ~3000fős alföldi falunkban most adják a boltban ezeket” – írta egy felhasználó Reddit-posztjában, amit több más szavazó is alátámasztott. Az rtl.hu-hoz is érkeztek nézői levelek a jelenségről.

A Tiszta szavazás nevű civil szervezet pedig olyan mintalapról is osztott meg képet Facebookon, amire rá sem írták más pártok nevét, csak a kormánypártokét.

A kommentár szerint alföldi falvakban terjesztik ezeket, az egyik képen Bács-Kiskun megye 3-as választókerülete és Font Sándor fideszes jelölt neve szerepel

– írták.

Hozzátették: a Tiszta szavazás koalíció szakértői szerint ez önmagában még törvényes, de sok múlik azon, hogy milyen körülmények között és milyen szöveggel adják át az embereknek: az már bűncselekmény, ha valamilyen ajándékot vagy pénzt ajánlanak a szavazásért, vagy megfenyegetik, zsarolják a választót.

Szerintük a fórumbejegyzéseken kívül nem erősítették meg a képek hitelességét, de erre korábbi tapasztalatokból következtetni lehet. A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezői már korábban is beszámoltak róla, hogy több településen ilyen mintákkal segítenek a választóknak az elvárt helyre húzni az ikszet.

A választási visszaélések ellen már az év elején elkezdett szervezkedni több csoport. Az ő munkájukról a Házon kívül készített adást:

Nyitókép: r/hungary

#Választás 2022#választás#szavazólap#minta#alföld#fidesz-kdnp#lista

Címlapról ajánljuk