Baleset-bűnügy

Tizenhét év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 8:42

Az eddig előzetesben töltött időt beszámítják.

Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélték, feltételesen sem bocsátható szabadlábra – döntött a Fővárosi Törvényszék az úgynevezett Hunnia-per megismételt büntetőeljárásában. Az eddig előzetesben töltött időt beszámítják.

A Telex cikke szerint a másod-, a harmad- és a nyolcadrendű vádlottat is tíz évnél súlyosabb szabadságvesztésre ítélték. A hatodrendű vádlott megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel.

A perben összesen 17 vádlott volt, a Fővárosi Törvényszék első alkalommal, 2016. augusztus 30-án Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlott társát bűnösnek találta a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében. (Akkor Budaházyt 13 év fegyházra ítélték.)

Ebben a 2016-os, első elsőfokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy Budaházy és egy társa indították útjára a Hunnia Mozgalmat „egy ígéretesebb nemzeti jövő érdekében”, azzal a céllal, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a 2006-os ősz után tovább szítsák a feszültséget. 

A 2016-os ítélet szerint nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő ingatlana ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

Ez ellen az ítélet ellen az ügyészség és a védői oldal is fellebbezett, ezután került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé, amely végül azt a döntést hozta meg 2018 áprilisában, hogy hatályon kívül helyezi az eredeti elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezi a törvényszéket.

A Híradó tudósítása:


Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Baleset-bűnügy#budaházy györgy#ítélet#hunnia-per

Címlapról ajánljuk