Belföld

Publicus Intézet: Két százalékkal vezet a Fidesz, a relatív többség mégis kormányváltást akar

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 5:22

A közvélemény-kutatás szerint az ukrajnai háború valamelyes csökkentette a két tömb támogatottsága közötti különbséget.

Míg az ukrajnai háború kitörésekor a politikai táborok versenyében 5 százalékponttal előzött a Fidesz, a különbség mostanra 2 százalékpontra apadt (33-31 százalék) – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet az elemző cég a Népszava megbízásából készített

A kutatás szerint ugyanakkor a megkérdezettek 42 százaléka annak örülne, ha a választás után az összefogott ellenzék venné át az ország vezetését, míg ennél valamivel kevesebben (39 százalék) remélik a Fidesz-kormányzás folytatását. Az összes megkérdezett ötöde bizonytalan ebben a kérdésben.

A kormányváltó hangulat tehát jelenleg erősebb, mint az Egységben Magyarországért pártszövetség támogatottsága, mert

arra a kérdésre, hogy melyik pártra szeretne szavazni április 3-án, a megkérdezettek 32 százaléka nem adott határozott választ.

Ez a magyarázat arra, hogy a kormányváltásban reménykedő relatív többség ellenére a Fidesz–KDNP vinné el a voksok pontosan egyharmadát. 

Hasonló eredményeket hozott a közelmúltban több közvélemény-kutató cég felmérése is. Az Idea Intézet március elején végzett kutatása a választókorú népességben 40 százalékos Fidesz- és 37 százalékos ellenzéki támogatottságot mért, a Republikon március 1-jén közreadott felmérése pedig fej fej melletti küzdelmet mutatott 40 és 39 százalékos eredménnyel. A Medián február végén ennél nagyobb arányú kormánypárti támogatottságot jelzett.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#fidesz-kdnp#egységben magyarországért#ellenzék#Választás 2022#publicus intézet#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk