Belföld

Egy kormányhivatal két hétig vizsgálta, hogy a Pumukli és az Oroszlánkirály megkérdőjelezi-e a hagyományos nemi szerepeket

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. január 4. 6:06

Megugrott a feljelentési kedv a pedofiltörvényként ismertté vált törvénymódosítás elfogadása óta: fél év alatt összesen több mint 130 panasz érkezett a médiahatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva. Tavaly ugyanebben az időszakban 32-en tettek bejelentést. A Médiatanács eddig egy eljárást sem indított, ám az LMBTQ-közösséget képviselő szervezetek szerint sokat rontott a helyzetükön az új jogszabály. Ősszel például tojással dobtak meg egy leszbikus párt, mert csókkal üdvözölték egymást egy panelház előtt.

Köpöd ki! Hülye leszbikus! 

– ezt ordította idén ősszel egy férfi az egyik újpalotai panelház ablakából, majd egy tojást dobott a ház előtt csókolózó leszbikus párra. A két nő „bűne” mindössze annyi volt, hogy miután találkoztak, csókkal üdvözölték egymást, majd – nem foglalkozva a megjegyzésekkel – azonnal autóba ültek. Amikor kiszálltak, akkor vették észre, hogy autójuk ajtaja és egyikük kabátja is tojásos lett, azaz a férfi nem sokkal tévesztette el a célt.

Mi olyan közegben élünk, ahol nem kell tartanunk ilyen támadásoktól, de az utóbbi hónapokban jobban körülnézünk, mielőtt megfogjuk egymás kezét az utcán 

– mondta az rtl.hu-nak az egyik érintett nő. Szerinte ez az eset azért különösen aggasztó, mert ha őket ilyen támadás éri 30-40 év közötti párként, akkor feltehetően a fiatalabbaknak még több beszólást vagy kötekedést kell elviselniük. „Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a Háttér Társaság segítségét kérjük és feljelentést teszünk a rendőrségen, még akkor is, ha nem tudtuk beazonosítani azt az ablakot, ahonnan a támadás ért minket” – fogalmazott az egyik áldozat.

Elmondása szerint a korábbi években is voltak megjegyzések, „viccesnek” szánt mondatok, de az utóbbi hónapokban, amióta a kormány összemosta az LMBTQ-t a pedofilokkal, romlott a helyzet. „Továbbra sem félünk, de úgy látom, hogy akik eddig is elutasítók voltak az LMBTQ-közösség tagjaival, bátrabban hangoztatják a véleményüket. 

Sokaknak már nem szalonképtelen, ha valaki melegellenes kijelentést tesz, pedig korábban ez még annak számított

– tette hozzá.

Hasonló tapasztalatokról számolt be az rtl.hu-nak Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője, aki szerint a pedofiltörvényként ismertté vált jogszabálymódosítás elfogadása óta több bejelentés érkezik az általuk működtetett panaszirodához. „Nőtt az utcai, szomszédok közötti és a munkahelyi bántalmazások száma. Elsősorban azok a támadók, akik eddig is homofóbok voltak, ők ugyanis azt érzik, ennek a véleményüknek hangot adhatnak, akár erőszakos úton is” – mondta.

A június 15-én elfogadott módosítások értelmében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja. Az új szabályok azt is tiltják, hogy megjelenítsék, népszerűsítsék „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”, azonban az több hónap alatt sem derült ki, pontosan mit is jelent a népszerűsítés.

Megvizsgáltatták volna az Oroszlánkirályt is

A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni, de az rtl.hu – a húsz hivataltól származó – adatai szerint október 31-ig csak hat bejelentés érkezett, és egyik sem zárult büntetéssel.

Az esetek között volt olyan is, amely feltehetően gúnyt űzött volna az új szabályokból: Vas megyében ugyanis valaki azért tett bejelentést, mert szerinte a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. A kormányhivatal tizennégy napig vizsgálta ezt az ügyet is, de végül azt állapította meg, hogy a beadvány nem volt elég alapos.

Az ismert esetek közül kiemelkedik az az ügy, amikor pénzbüntetéssel is járt az eljárás, bár az nem a júniusban elfogadott módosításra hivatkozva indult. A Pest Megyei Kormányhivatal ugyanis 250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című könyv forgalmazóját, mert a szivárványcsaládokról szóló könyv „megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött”. Tarnai Richárd hivatalvezető az esetről a HírTv-nek azt mondta: szerinte a terjesztő nem vette figyelembe a jogszabályt, amely szerint külön fel kellett volna tüntetni, hogy a könyv „szokásostól eltérő tartalommal rendelkezik”. Az ügyben bírósághoz fordult a megbüntetett forgalmazó.

Egy másik Pest megyei esetben azt kifogásolta a bejelentő, hogy egy gyerekkönyvtárban a gyerekek számára is elérhető helyen helyeztek ki egy homoszexualitást megjelenítő könyvet. 

A hatóságok helyszíni ellenőrzést is tartottak, majd megállapították, hogy a könyv már nem elérhető a gyerekek számára, így ebben az ügyben sem indult eljárás.

Dömping a médiahatóságnál

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz viszont már az új törvényre hivatkozva és jóval több, összesen 84 esetben érkezett bejelentés. Minden ügynél a homoszexualitás megjelenését kifogásolták különböző műsorszámokban, valamint cikkekben. Emellett 50 esetben „kiskorúak védelme érdekében” is panaszt tettek, így 

június vége és december 15. óta összesen több mint 130 bejelentés érkezett a hatósághoz. 

A Médiatanács a vizsgálatok elvégzését követően eddig egyetlen esetben sem indított eljárást. (A 84 esetből 23-nál még nem született döntés, ezek az ügyek társszabályozó szervezethez vagy külföldi társhatósághoz kerültek.) Összehasonlításképpen: tavaly kiskorúak védelme miatt ebben az időszakban 32 panaszt tettek.

Újabb hátrány

A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint a júniusban elfogadott törvény a sokadik olyan intézkedés, amely hátrányosan érinti a magyar LMBTQ embereket és szivárványcsaládokat: megszüntették például az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, korlátozták az azonos nemű párok örökbefogadását, ellehetetlenítették a nemváltást, és alkotmányba írták, hogy sok-sok család, ahol szeretetben nevelik a gyermeküket, nem számít családnak – közölte a szervezet lapunk megkeresésére. 

Álláspontjuk szerint súlyos problémát okoz, ha az iskolákban nem lehet majd olyan foglalkozásokat tartani, amiken a másságról vagy a szokásostól eltérő családmodellekről beszélgethetnek a diákok. A mintegy 100 ezer érintett gyerek szerintük akkor marad majd segítség nélkül, amikor leginkább szükségük lenne rá. Érzékenyítés nélkül ugyanis többet fogják kiközösíteni, zaklatni vagy akár fizikailag bántalmazni azokat a gyerekeket, akik valamiért különböznek a többségtől. Márpedig ez nemcsak a szexuális kisebbségeket érinti, hanem például azokat a gyerekeket is, akik valamilyen betegséggel vagy fogyatékkal élnek, rossz az anyagi helyzetük, roma származásúak vagy akár más vallásúak – állítja az alapítvány.

A rendőrség statisztikái azt mutatják, hogy a közösség tagja elleni erőszakos bűncselekmények száma nem emelkedett az elmúlt hónapokban, idén és tavaly is tíznél kevesebb ilyen eset történt az év második felében. A hivatalos adatokat viszont érdemes fenntartásokkal kezelni, mert az eseteket nem az elkövetés idején rögzítik, hanem csak a nyomozás végén, így az új jogszabály büntetőügyi hatásairól majd csak a következő években lehet pontos képet kapni. 

Lapunk megkereste Kocsis Mátét, a júniusi törvény egyik kormánypárti benyújtóját is, hogy megtudjuk: beváltotta-e a jogszabály a hozzá fűzött reményeket. Megkeresésünkre nem érkezett válasz.

Akár több százmillió büntetést is kiszabhat a médiahatóság

Korábban a Magyar Hang foglalta össze a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság válaszai alapján, hogy milyen következménye lehet annak, ha szabálysértést állapítanak meg. Ha az NMHH arra jut, hogy a szabálytalanság csekély súlyú és először fordul elő, akkor a jogsértés tényének megállapítása mellett figyelmeztetik a médiumot és „kötelezik a jogsértő magatartás megszüntetésére, a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra, továbbá a jogszerű magatartás tanúsítására”.

Ismételt jogsértés esetén azonban:

• legfeljebb kétmillió forintig terjedő bírság is kiszabható a jogsértő szervezet vezető tisztségviselőjére;
• a jogsértőt meghatározott időre kizárhatják a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap pályázatain való részvétel lehetőségéből;
• meghatározott időtartamra felfüggeszthetik vagy törölhetik a médiaszolgáltatási jogosultságot;
• kötelezheti a jogsértést elkövető médiumot egy közlemény vagy a szabálysértésről szóló határozat közzétételére;
• a jogsértőt ráadásul 3-200 millió forint közötti összegre is büntethetik attól függően, hogy melyik médium-kategóriába (jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltató, újság, tévé, rádió stb.) sorolható.

Nyitókép: A melegellenes törvényjavaslat ellen tartott demonstráció a Kossuth téren június 14-én – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#lmbtq#pedofiltörvény#homoszexualitás#kisebbség#kisebbségek jogai#médiatanács

Címlapról ajánljuk