Választás 2022

Ezekben a kerületekben rontottak a kormánypártok

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 18:39

A választás egyértelmű győztese a Fidesz-KDNP, szinte mindenhol növelni tudta támogatottságát. Volt viszont három olyan kerület, amelyben a Választási földrajz becsléséhez képest alacsonyabb szinten teljesítettek a kormánypárti jelöltek. Mindhárom Budán található, és korábban megkérdőjelezhetetlen volt a kormánypártok fölénye, mára azonban teljesen megváltozott a helyzet.

A Fidesz-KDNP egyéni jelöltjei taroltak a vasárnapi választáson, átlagosan 4,74 százalékponttal teljesítettek jobban, mint az előzetes becslés. Ezzel szemben az ellenzék 11,17 százalékponttal teljesített rosszabbul, amit leginkább az előzetesen ellenzékinek mondott szavazók távolmaradásával, valamint átszavazásával lehet magyarázni. Akadt azonban 3 olyan választókerület, ahol pont az ellenkezője történt ennek: 

a Budapest 2-es, 3-as és 4-es választókerületekben csökkent a kormánypárti jelölt támogatottsága.

Forrás: Választási földrajz


Ez kevésbé meglepő a választói magatartás trendjeit régóta követő elemző számára, amelyekből az látszik, hogy a 2010 előtti fideszes törzsbázis nagyvárosi része egyre inkább elfordul a kormányzópárttól. Az általunk vizsgált három budai választókerületben már 2018-ban is gyengébben szerepeltek a Fidesz-KDNP jelöltjei, mint korábban. A szétaprózódott ellenzékkel szemben azonban akkor még meg tudták nyerni mindhárom választókerületet, nem úgy, mint idén.

A 2006-os országgyűlési választás szavazóköri eredményei Budapesten. Forrás: Választási földrajz

Az már a 2018-as választáson is megfigyelhető volt (és ez idénre tovább erősödött), hogy az alacsonyabb társadalmi státusszal és jövedelemmel rendelkező városrészekben a Fidesz-KDNP sokat erősödött, annak ellenére, hogy ezeken a helyeken 2010 előtt megkérdőjelezhetetlen volt a baloldal fölénye. A magasabb társadalmi státusszal és jövedelemmel rendelkező kerületekben pedig a kormánypártok támogatottságának csökkenése figyelhető meg.

Nyitókép: A szavazatszámláló bizottság tagjai számlálják a szavazatokat 2022. április 3-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Választás 2022#választás#fidesz-kdnp#ellenzék#budapest#egyéni választókerület

Címlapról ajánljuk