Belföld

Az Orbán-kormány ezúttal a Richter miatt blokkolta Ukrajna támogatását

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 17:34

Szijjártó Péter szerint boszorkányüldözés folyik Ukrajnában a magyar cégek ellen.

Összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amelyből Ukrajnát támogatják a tagállamok. Az indok, hogy az OTP mellett a Richtert is megtámadták az ukránok – írta a hvg.hu. Szijjártó Péter szerint az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét, ezt pedig semmi sem indokolja.

Az érintett alap az úgynevezett Európai Békekeret, amely egy uniós költségvetésen kívüli eszköz, amely a tagállamok külön befizetéseiből működik. Ebből a keretből visszafizetést igényelhetnek azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának.

A kifizetés engedélyezéséhez viszont szükséges a tagállamok hozzájárulása, de a nyolcadik részlet kifizetését a magyar kormány blokkolta, és ez azóta is tart, sőt mint kiderült, bár további részleteket is lehívnának a kormányok, a magyar vétó ezekre is kiterjed. Ez utóbbit Szijjártó Péter erősítette meg, aki a külügyminiszterek luxemburgi ülésén kijelentette: „Mindaddig, amíg nem kapunk garanciákat az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni”.

A magyar kormány korábban azt kifogásolta, hogy Ukrajna a háború nemzetközi finanszírozóinak listáján szerepeltette az OTP-t. Később az ukránok levették a listáról az OTP-t, néhány napja pedig magát a listát is megszüntették. A vétó azonban marad, a magyar kormány arra vár, hogy az ukránok adjanak valamilyen garanciát arra, hogy ilyet soha többé nem csinálnak. Erre a felhívásra ukrán részről nem érkezett válasz.

Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

#Belföld#szijjártó péter#kormány#ukrajna#támogatás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk