Gazdaság

Milyen támogatás jár egy gyerek után? Összegyűjtöttük a tudnivalókat

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 12:40

Bár legtöbbször a nagycsaládosok vagy a több gyereket nevelők támogatásairól esik szó, az egygyerekes családoknak is jár támogatás. Mutatjuk, mit érdemes tudni a csokról, a falusi csokról, a babaváró hitelről vagy éppen a családi pótlékról és az anyasági támogatásról.

Sok szó esik a nagycsaládosok támogatásáról, kevesebb azokról, akik egyetlen gyereket vállalnak. Pedig egy gyerekre is jár támogatás, még ha nem is annyi, mint ha több testvér nevelkedne a háztartásban. Egy gyerek esetében is jár otthonteremtési támogatás (bizonyos esetekben), hiteltartozást csökkentő támogatás, adó- és illetékkedvezmény. 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2024-től változott, főleg azok esetében, akik nagyvárosban élnek. Itt ugyanis megszűnt a csok, a többieknek a falusi csok és a csok plusz igényelhető.

Falusi csok feltételei 2024-ben

A csok 2023 végéig egy vissza nem térítendő segítség volt, 2024-től ez az opció a falusi csokra korlátozódik, a vissza nem térítendő összeget tartalmazó otthonteremtési támogatás csak a preferált kistelepüléseken marad meg. Nem csak ez változott 2024-ben, a falusi csok feltételei is. Alapvetően elmondható, hogy a falura költöző, többgyerekes családoknak éri meg leginkább a falusi csok, de egy gyerekre is jár támogatás.

Egy gyerek esetén a falusi csok összege 600 ezer vagy 1 millió forint lehet attól függően, hogy a szülők építeni vagy felújítani szeretnének. A falusi csokot meglévő és előre vállalt gyermekre is igénybe lehet venni. Előre vállalt gyerek esetén a feleknek házasnak kell lenniük, a feleségnek pedig 41 év alattinak. Meglévő gyerek esetén ezekkel a kritériumokkal nem kell számolni: sem az életkor, sem a családi állapot nem számít, azaz a szülőknek nem kell házasnak lenniük. Fontos azonban, hogy egy gyermek vállalása esetén a gyermekvállalás teljesítésére 4 év áll rendelkezésre. 2024-től mindenkinek legalább kétéves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia, aki falusi csokot vesz igénybe, függetlenül a vállalt gyermekek számától és a támogatás összegétől.

2024-től is lehet igényelni adó-visszatérítést a falusicsok-igénylőknek. Új építésű ingatlan vásárlása esetén a kedvezményes, 5 százalékos áfát nem kell megfizetni, az építkezésnél pedig a 27 százalékos áfa marad visszaigényelhető, ennek felső határa 5 millió forint.

A falusi csok-os vásárlásnál az illetékmentesség megmarad összeghatártól függetlenül, ami azt jelenti, hogy a 2630 kistelepülés valamelyikén lakóingatlant szerző jogosultak megspórolják a más esetben fizetendő 4 százalékos vagyonszerzési illetéket.

A falusi csok esetén meg kell felelni a személyi és az ingatlannal kapcsolatos feltételeknek, erről korábbi cikkünkben bővebben is olvashat. A vissza nem térítendő otthonteremtési támogatás 2024-től ennyiben kimerül. Van azonban másfajta segítség: a csok plusz, ami egy támogatott hitel.

A csok plusz feltételei 2024-ben

A csok plusz kamattámogatott hitelt az ország egész területén igénybe lehet venni: ez azt jelenti, hogy a  preferált kistelepüléseken és külterületeken is, így a csok plusz mellett a falusi csokot is igényelni lehet. A városokban élőknek azonban kizárólag a csok plusz elérhető. A csok plusz kamata legfeljebb 3 százalékos, 10-25 év futamidővel. Ahogyan a falusi csoknál, itt is érvényes, hogy az igénylőknek legalább kétéves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolniuk, akárhány gyerekről is legyen szó.

A csok pluszt csak vállalt gyerekre lehet igényelni és csak azoknak a pároknak, ahol a feleség 41 év alatti. 2024-ben és 2025-ben lesz egy átmeneti időszak, amikor azok a házaspárok is igényelni tudják a hitelt, ahol a feleség a 41. életévét már betöltötte, de igazoltan túl van várandóssága 12. hetén. A csok pluszt első lakás vásárlására, építésére vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére – vásárlásra, építésre, lakásbővítésre vehető fel. A hitel felvétele után 1 évig csak a kamatokat kell fizetni, a tőkét nem.

Az első megszülető gyermek után 1 éves hitelmoratórium kérhető, azaz ebben az egy évben nem kell fizetni a törlesztőrészleteket.

A csok plusz összege egy gyerek esetén 15 millió forint. 

A maximálisan felvehető hitelösszeg számításánál a meglévő gyermekek is figyelembe vehetők. Első közös otthonra maximum 80 millió forint, nagyobb ingatlanba költözés esetén maximum 150 millió forint értékű ingatlanokra lehet igénybe venni.

Családi pótlék egy gyerekre

Gyakran felmerül, hogy a családi pótlék összege 2008 óta nem változott:

  • egy gyermek után havi 12 200 forint jár;
  • ha azt a gyermeket a szülő egyedül neveli, akkor 13 700 forint;
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, továbbá a gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél elhelyezett tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint,
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén pedig 25 900 forint.

Babakötvény, Start-számla

A 2005. december 31-ét követően születetett gyermekek részére az állam egyszeri életkezdési támogatást nyújt. Ez arra szolgál, hogy a 18. életév betöltése után könnyebb legyen a fiatalok életkezdése a továbbtanulás, pályaválasztás, otthonteremtés vagy családalapítás terén.

Erre minden, magyarországi lakhellyel rendelkező, 2005. december 31. után született gyermek jogosult (2017. június 30. óta a külföldön született gyerekek is), összege 42 500 forint összeg, amely automatikusan a gyermek nevére megnyitott letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárnál. 

Sem a számlát, sem az állami segítséget nem kell igényelni, az Államkincstár a szülés hónapját követő 10 munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születéséről, majd ezt követően 8 munkanapon belül a gyermek nevére megnyitja a letéti számlát, a szülőket erről levélben értesítik. A pénz ezen a számlán kamatozik, a gyerek a hozammal együtt veheti majd fel 18. életéve betöltése után. A pénzt a törvényben meghatározott célokra használhatja fel. 

A gyermek születésének évét követő 7. és 14. évben további támogatás jár a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek valamint a nevelésbe vett gyermek esetében, amelynek összege jelenleg 44 600 forint.

De aki ennél többet akar kihozni az állami ingyen pénzből, az a Babakötvénnyel megteheti. A szülő vagy hozzátartozó döntése alapján a kincstári letéti számlán lévő összeg lehívható a Start-értékpapírszámlára, amely tetszés szerinti összeggel, rendszeres vagy eseti befizetésekkel kiegészíthető. A már rendelkezésre álló összeget a Start-értékpapírszámlán befektetik, így növelve hozamát

2012. október 1-jétől Start-értékpapírszámla nyitására csak a Magyar Államkincstárnál van lehetőség, melynek nyitása és vezetése díjmentes, 

a befektetett összeg adómentes. 

2013. december 2-tól a Start-értékpapírszámlára befizetett összegek a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvénybe fektetik automatikusan, amely egy olyan állampapír, amely az infláció felett 3 százalékos kamatot garantál a teljes futamidő alatt.

Ajánló: PMÁP helyett Babakötvény: ez volt a gazdag szülők trükkje, hogy még nagyobbat kaszáljanak

A konstrukció legnagyobb előnye az adómentességen túl, hogy a számlanyitás, ügyintézés ingyenes és még állami kamattámogatás is jár:

  • évente a befizetések 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6000 forint állami kamattámogatás jár,
  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetében a támogatás a gyermek számlájára befizetett összeg 20 százaléka, évente legfeljebb 12 ezer forint,
  • az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekeket a nevelési időszakkal arányos, de maximum évi 12 000 forint állami támogatás illeti meg, amely támogatás a befizetéstől független.

Családi adókedvezmény egy gyerekre

Családi adókedvezményt érvényesíthet:

  • a családi pótlékra jogosult személy, valamint a vele közös háztartásban élő házastársa,
  • a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa,
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy),
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

A családi kedvezmény az eltartottak után jár, tehát azután a gyerek után, aki után családi pótlékot folyósítanak, a a várandósság időszakában a magzat fogantatásának 91. napjától megszületéséig, de a családi pótlékra saját jogán jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély után is érvényesíthető. 

A családi kedvezmény az adóelőleg megállapítását megelőzően, az adófizetésre kötelezett személy összevont adóalapját csökkenti. 

Egy eltartott esetén ezt az összeg 66 670 forint.

Babaváró hitel

Ha egy család egy gyerekkel tervez, a babaváró kölcsönt érdemes megfontolni, igaz a 2023-as módosítás óta jelentősen leszűkült azok köre, akik élhetnek vele.

A babaváró hitel egy államilag garantált és kamattámogatott, szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön, amit azoknak érdemes felvenniük, akik 5 éven belül gyereket terveznek. A gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli megérkezése esetén biztosított a futamidő végéig járó kamatmentesség. Ha a gyermek nem érkezik meg, a babaváró hitel gyakorlatilag személyi kölcsönné alakul át a hitel, a kamattámogatást pedig a határidő lejárta után 120 napon belül vissza kell fizetni. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet.

2024. január 1. óta a babaváró hitel maximális összege 11 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év. A hitelfelvevő házaspár női tagjára vonatkozó életkori korlátot ez évtől 41-ről 30 évre szállították le. 

Ki veheti fel a babaváró hitelt?

  • csak házaspárok,
  • magyarországi lakcímmel,
  • a feleség 18 és 30 év közötti,
  • Amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe veheti a hitelt 2024. december 31-éig.
  • Legfeljebb 5000 forint köztartozásuk van.
  • Legalább egyik fél 3 éves tb-jogviszonyát vagy felsőoktatási tanulmányait igazolni kell. A tb-jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. 

A babaváró hitel ügyintézése nagyon gyors: a bankok a kérelmet a benyújtást követő 10 munkanapon elbírálják. Ha szükséges, a hitelintézet az igénylőtől legfeljebb 10 munkanapos határidő tűzésével a dokumentumok kiegészítését kérheti. 

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás annak az anyának jár, aki várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. Összege egyszeri 64 125 forint, ikrek esetén 85 500 forint.

A támogatás a gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely tb-kifizetőhely, akkor ott. A Magyarországon élő gyermekek jogán járó anyasági támogatás iránti kérelem benyújtása a Kérelem anyasági támogatás megállapítására című formanyomtatvány kitöltésével történik, itt találja meg.

Segítség a diákhiteles szülőknek

A Diákhitellel rendelkező kismama, édesanya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén. Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek, ha ők veszik igénybe az ellátást.

2023-ban Magyarország negatív rekordot döntött a gyermekvállalás területén. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a modern Magyarország történetében még sosem született annyira kevés gyerek, mint tavaly. A Fókusz járt utána, mi kellene ahhoz, hogy több gyerek születhessen:


Nyitókép: Getty Images

 

 

 

#Gazdaság#támogatás#családi pótlék#csok#adókedvezmény#babaváró hitel#családi adókedvezmény#falusi csok#anyasági támogatás#gyes#család#Életmód

Címlapról ajánljuk