Belföld

„Mindennap van olyan, amit nagyon-nagyon nehéz elmondani” – interjú Erős Antóniával

Cserei BettinaCserei Bettina

2022. december 4. 10:42

Erős Antónia élete örökre megváltozott, amikor 1998-ban benne találták meg Szellő István híradós partnerét. A híradóst az RTL 25. évfordulóján a legmeghatározóbb televíziós élményeiről kérdeztük. Kiderül, miért alkotnak olyan jó párost Szellő Istvánnal, mit csinál egy híradós, ha bakizik, hogyan látta a stúdióból a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményeket, és mit talál a legnehezebbnek a hivatásában. 

Hogyan lettél az RTL Híradó műsorvezetője?

Megkeresett egy volt kollégám fél évvel ez RTL indulása után, hogy küldjek az RTL-nek műsorvezetésről felvételt, de nem mondták meg, hogy milyen műsorra. Annyit mondtam, hogy időjárás-jelentést nem szeretnék csinálni, mert híradós vagyok. Miután megkapták a felvételt, felhívott az akkori hírigazgató, és egy személyes találkozás után szerződést ajánlott.

Mit jelentett ez akkor a számodra, és mit jelent most?

Kalandnak indult. Senki nem tudta, mik is ezek a kereskedelmi televíziók, ezért öt évet adtunk magunknak a férjemmel, aztán huszonöt lett belőle. Ma pedig a szakmaiságot, hitelességet, biztonságot, profizmust jelenti.

Emlékszel-e még az első RTL-es szereplésedre?

1998. április 3-a, esti Híradó. Szellő átadta a szót nekem, és én vezettem a híradót. Attól kezdve felváltva dolgoztunk három és fél napos váltásban.


Mennyit és miben változtál azóta?

Semmit és semmiben alapvetően. Az alapelvek ugyanazok: kiegyensúlyozottság, hitelesség, valódi híradó készítése, valódi híradósként. Persze azért változtam, hiszen idősebb vagyok 25 évvel, és lett közben két gyerekem, egy alapítványom, és már kutyánk is van. Mindezek formálják az embert, de a lényeg nem változik.

Erős Antóniának 2009-ben születtek meg ikergyermekei: Szonja Mária és Mátyás Iván szakmabeli férjétől, Tóth Lászlótól. A család azóta egy kutyával is bővült, Maxet az internet közönsége is imádja. Antónia tavaly a Reggeliben mesélt arról, hogy hogyan forgatta fel a kis olasz agár családjuk mindennapjait:


Mi volt a legviccesebb tévés élményed?

Szinte mindennap van valami vicces, néha olyan, amit a néző észre sem vesz, csak mi fuldoklunk a nevetéstől, vagy annak visszatartásától. És persze van, amit nagyon is észrevesz a néző, és velünk nevet. Az egyik legemlékezetesebb, amikor teniszbravúr helyett teniszbúvárt mondtam, ma sem tudom, hogy miért. 

A baki ilyen: váratlan, és néha nem tudod, hogy mit is mondtál.
 

A műsorvezető-páros az RTL sztoriban így emlékezett vissza a stúdióban megélt legviccesebb pillanataikra:


Szerinted miért alkottok jó híradós párost Szellő Istvánnal?

Figyelünk egymásra, ismerjük egymást, és értjük a másik humorát. Sok minden történt ennyi év alatt, ezért szinte kitaláljuk egymás gondolatát. Egyikünk sem konfliktuskereső fajta, szeretjük a jó hangulatot magunk körül, szerintem ez látszik, és fontos is.

Volt olyan tévés élményed, ami örökre az emlékezetedbe égett?

Volt: az egyik, hogy miután az első híradót megcsináltam, és kijöttem a stúdióból, a munkatársaim ott álltak, és hangos tapssal, virággal köszöntöttek. Ugyanezt megtették akkor is, amikor többórás műsorvezetés után kijöttem a stúdióból 2001. szeptember 11-én. Tragikus nap volt ez, de szakmailag nagy kihívás.

Mi volt a legmegrázóbb hír, amit közölnöd kellett a nézőkkel?

Mindennap van olyan, amit nagyon-nagyon nehéz elmondani. De a munkánk része, hogy napközben többször elolvassuk az adott történeteket, és látjuk a megrázó képeket, így mi nem az adásban szembesülünk a sokkoló hírekkel. Az is a dolgunk, hogy ismerjük a hátterét, és feldolgozzuk magunkban is. 

Minket is megráz, ami a nézőt megrázza, de a sokkon már túl vagyunk az adás idejére, így vagyunk képesek viszonylag higgadtan elmondani. 

Ugyanakkor bármilyen hírt, ami gyerekeket érint, vagy elesettekről szól, nehéz rezzenéstelen arccal tolmácsolni, és nem is kell, hiszen a néző is láthatja, hogy megérint minket.

Mi a legnehezebb a hivatásodban?

A legnehezebb az, hogy 25 éve minden hétköznap ugyanúgy kell teljesíteni, és ha esetleg nem úgy sikerül, akkor bosszankodom.

#Belföld#erős antónia#RTL Híradó#műsorvezető#híradózás#interjú#rtl25#ma#Híradó

Címlapról ajánljuk