Belföld

A fideszesek nagy többsége is fizetésemelést adna a tanároknak

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 6:13

A kormányoldali szavazók között egyre többen vannak, akik támogatják a tanárok tiltakozását. 

A fidesz-szavazóknak már majdnem a fele, 47 százalék támogatja a pedagógusok tiltakozását, 14 százalékkal többen, mint egy hónappal ezelőtt – derült ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amit a Népszavának készítettek. A hétfőn nyilvánosságra hozott eredmények szerint a felnőtt lakosság 72 százaléka áll ki a tanárok tiltakozása mellett.

A felnőtt magyarok körében szinte teljes az egyetértés abban, hogy a tanároknak magasabb fizetést kellene adni. A felmérés adatai szerint 89 százalék lenne szükség arra, hogy emeljék a pedagógusok bérét: az ellenzékiek 99 százaléka és a fideszesek 76 százaléka gondolja így.

A kormánypártok szavazóinak 43 százaléka emellett támogatja, hogy csökkentsék a tanárok munkaterheit. Az egész felnőtt lakosság körében ez a szám 64 százalék.

Újabb tüntetés a héten

November 18-ára újabb tüntetés szerveződik az oktatásért. Az „Elég a lenézésből” című demonstrációt az Egységes Diákfront három csoportja hirdette meg, mert szerintük a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány nem állt elő érdemi ajánlattal a szakszervezetek követeléseire, a közmédia pedig hallgat az országban zajló demonstrációkról és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról.

Mint arról beszámoltunk, a kormánnyal folytatott novemberi 7-i sztrájktárgyalást követően Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi vezetője elmondta: nem lesz idén béremelés, a többi sztrájkkövetelést illetően pedig nem történt semmilyen előrehaladás.

Nyitókép: Földes Ferenc Gimnázium / Facebook

 

#Belföld#tanár#tanárok#pedagógusok#tanártüntetés#tanársztrájk#sztrájk#Polgári engedetlenség#közvélemény-kutatás#fizetésemelés#béremelés#felmérés

Címlapról ajánljuk