Belföld

Itt a bejelentés: idén már nem emeli meg a kormány a pedagógusok bérét

rtl.hurtl.hu

2022. november 7. 17:22

Megvolt az első sztrájktárgyalás, de érdemi válaszok nem születtek a pedagógusok kérdéseire. 

Nem lesz idén béremelés, a többi sztrájkkövetelést illetően pedig nem történt semmilyen előrehaladás

– jelentette be Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi vezetője az után, hogy hétfőn több mint két órán keresztül sztrájktárgyalást folytattak a Pedagógusok Szakszervezetével közösen Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral.

Komjáthy hozzátette: halvány ígéretet kaptak arra, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét csökkentik.

Komjáthy Anna szerint a legjobb eset, hogy januártól 20 százalékkal emelik meg a tanárok bérét, ha megjönnek az uniós források, a legrosszabb eset, hogy 10 százalékkal emelik meg a következő évtől a fizetésüket. De szerinte az ilyen mértékű fizetésemelést lényegében megeszi az infláció. 

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról beszélt, hogy a kormány újfajta bértáblában gondolkodik, de ehhez jogszabálymódosítás lenne szükséges. Egyelőre azt ígérték, hogy 2025. január elsejéig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusok fizetése. 2024-ben pedig a diplomás átlagbér 72 százaléka lesz. Totyik úgy véli, hogy a társadalmi nyomás előtt a kormány kezd meghajlani, „ez elmozdulást jelent”, de hogy ezt hogyan fogják betartani, arra nagyon kíváncsia”.

Idén még tárgyalnak a szakszervezetek a kormánnyal, de ez csak november 26-a után fog megtörténni.

Nincs olyan információ a birtokunkban, amitől megnyugodhatnánk

– jelentették ki a szakszervezeti vezetők, a pedagógusokat, támogatókat pedig arra kérték, hogy továbbra is folytassák a demonstrációkat, és menjenek el a november végi tüntetésre. 

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#pedagógusok#oktatás#tanárok#sztrájk#sztrájktárgyalás#bizottság#maruzsa zoltán

Címlapról ajánljuk