Belföld

Élelmiszerrel és fűtéssel spórol a legtöbbet a magyarok többsége

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 20:33

Egy kutatás szerint a válaszadók jelentős része lemondott az éttermekről, a szórakozásról és a szakemberek hívásáról, ha lakásuk felújításra szorul.

A magyar lakosság a nehezülő gazdasági környezetben a kiadások visszafogása mellett megtakarításaira is jobban odafigyel - derül ki a Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív felmérésből, amelynek megállapításairól kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A felmérés során a magyar lakosság 60 százaléka válaszolta azt, hogy a jelenlegi inflációs környezetben kiemelten fontosnak tartja a megtakarítások értékállóságának megőrzését. Húsz százalékuk eddig erre nem fordított nagy figyelmet, 30 százalékuk pedig a közeljövőben tervezi, hogy olyan befektetési formát választ, amellyel megtakarítása kevésbé veszít értékéből.

A megtakarításoknál a biztonsági és a likviditási szempontok szintén fontosak a válaszadók számára. A felmérésben résztvevők 49 százaléka sorolta előre a kockázatkerülést, 37 százalékuk pedig nem szeretné megtakarításait hosszabb távra lekötni.

A válaszadók a mindennapokban a kiadások visszafogásával reagálnak a magas árakra. A felmérés során 87 százalék nyilatkozta azt, hogy az elmúlt hónapokban gyakrabban takarékoskodott, mint korábban, a gyermekes családoknak pedig 92 százaléka tette ugyanezt.

A megkérdezettek 72 százaléka élelmiszervásárláskor és az otthoni energiafelhasználásban is igyekszik visszafogni a kiadásokat.

Hatvan százalékuk lemondott az éttermi étkezésekről, 55 százalékuk a kultúrára, szórakozásra szánt összegeket csökkenti, és sokan mellőzik a szakemberek igénybevételét az otthoni felújításoknál, karbantartásoknál.    

Az egyik vezető megtakarítási terület a fűtés visszafogása: a megkérdezett emberek 50 százaléka válaszolta, hogy 20-21 Celsius-fokos szobahőmérsékletet, egyharmaduk 22 fok fölötti, míg 18 százalékuk 19 fok vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet állított be otthonában.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#spórolás#rezsi#infláció#étterem#élelmiszer

Címlapról ajánljuk