Belföld

Elnőiesedett és elöregedett a tanári kar az általános iskolákban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 9:04

Óriási a hiány fiatal tanárokból. 

Az általános iskolában a 2021/2022-es tanévben a pedagógusok 48 százaléka volt már 50 éves vagy annál idősebb, és közben az ott tanító tanároknak mindössze hat százaléka fiatalabb 30 évesnél – derült ki a Telex cikkéből, amiben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait vizsgálták meg. A lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az alacsony fizetések miatt a pedagógusképzést elvégzők jelentős része nem tanárként helyezkedik el.

Ennek minőségi vonzata is van, hiszen nincs lehetőség válogatni a jelöltek között ott, ahol kevés a jelentkező. Emellett az idősebb tanárok fáradtabbak, jobban ki van égve, egészségügyi problémákkal küzdenek, valamint nehezebben értik a meg a fiatalabb generáció tagjait, beleértve a diákok mellett a náluk egyre fiatalabb szülőket is.

A statisztikákból kiderült, hogy az általános iskolákban a 74 ezer tanár dolgozott az előző tanévben, és 86 százalékuk nő volt, pedig a gyerekek személyiségfejlődéséhez fontos lenne, hogy az iskolában lássanak férfi szerepmodelleket is – írta a Telex.

A lap megemlítette, hogy a KSH statisztikáiból az nem derül ki, hogy mekkora a tanárhiány Magyarországon, hozzátéve, hogy  Pedagógusok Szakszervezete szerint 4800 pedagógus hiányzik az oktatásból, és a szervezet elnöke szerint ez a szám az utánpótlás hiánya miatt jövőre 6000-re is emelkedhet.

A Telex cikkéből kiderült, hogy a magyar fiatalok 12 százaléka csak nyolc általánost végzett, és míg Budapesten 3,7 százalék, addig Nógrádban ennek 4,5-szerese, azaz 17 százalék a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya. 10 százalék fölötti volt az ilyen diákok aránya Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A Reggeliben Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja arról beszélt: két okból is nehezen indul az idei tanév. Egyrészt nagyon sok pedagógus hiányzik a rendszerből, másrészt pedig a tárgyi feltételek sem teljesen adottak.


Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Maskot / GettyImages

 

#Belföld#általános iskola#tanárok#pedagógusok#ksh

Címlapról ajánljuk