Belföld

45 tanút hallgatott meg a rendőrség a Jókai utcai tragédiával összefüggésben – két ügyben is nyomoznak

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. augusztus 30. 15:38

A rendőrség nemcsak a házomlás miatt indított nyomozást a Jókai utcai tetőtér beépítésével kapcsolatban, hanem annak a tűznek az ügyében is, amely a legfelső szinten keletkezett néhány héttel a tragédia előtt – tudta meg az rtl.hu. Gyanúsítás vagy őrizetbe vétel továbbra sem történt.

Két nyomozás is folyik a Jókai utca 1. tetőterének beépítésével kapcsolatban: az rtl.hu információi szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nemcsak a legfelső szint egy részének leszakadása miatt vizsgálódik, hanem azzal a tűzzel kapcsolatban is, amely a június 27-i tragédia előtt egy hónappal keletkezett a tetőtérben.

A legfelső szinten tavaly nyár vége óta építenek luxuslakásokat, ezeket 150 és 400 millió forint közötti áron árulják. Az átadást eredetileg egy-két éven belülre tervezték.

A májusi tűznek nem voltak sebesültjei, a házomlásban viszont négyen is megsérültek, közülük egy nő súlyosan. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tűznek volt-e köze a tetőtér leomlásához, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárásának eredményét ugyanis a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el.

A BRFK az rtl.hu megkeresésére annyit közölt, hogy a tűzeset miatt május 26-án rendelték el a nyomozást foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt.

Ugyanezen a jogcímen vizsgálódnak a házomlással kapcsolatban is, gyanúsítás vagy őrizetbe vétel azonban még egyik eljárásban sem történt. A tetőtér leszakadásával összefüggésben már 45 tanút hallgattak meg.

A kormányhivatal feladata az ellenőrzés

Az építkezések során a kivitelezőnek, valamint az építtetőnek kell garantálnia a biztonságos körülményeket, ha pedig probléma merül fel, akkor az építésfelügyelet rendelkezik hatáskörrel.

Az rtl.hu megkereste az illetékes budapesti kormányhivatalt, hogy megtudjuk,

  • milyen óvintézkedéseket írtak elő a tűzeset után,
  • milyen vizsgálatokat végeztek a lángok eloltását követően,
  • valamint hogy milyen ellenőrzéseket végeztek a tűzeset és a leomlás között,

azonban a Miniszterelnökség alá tartozó szervtől nem érkezett válasz. Megkérdeztük a terület tulajdonosát is, de onnan sem reagáltak. A Pillér-Lakás Kft. vezetője korábban azt nyilatkozta, nem érzi magát felelősnek, de megtérít minden felmerülő kárt.

A falomlást követően a kormányhivatal feltételekkel ugyan, de engedélyezte a kivitelezés folytatását. A Mandinernek pedig azt is elárulták, hogy azóta a munkavédelmi hatóság több alkalommal végzett helyszíni ellenőrzést.

A terézvárosi önkormányzat egyébként a tetőtér omlása után azonnal kikérte egy statikus véleményét, napokkal később pedig egy átfogóbb vizsgálatot is megrendelt.

„A statikai vizsgálatok elkészítésének költségét, bár nem kötelezettsége, az önkormányzat magára vállalta (…) A szakvélemények konkrét tartalmáról nem nyilatkozhatunk, mert az abban foglaltak nagy valószínűséggel a több személyt is érintő sérüléssel és jelentős anyagi kárral járó baleset felelősséget kutató hivatalos eljárásban is fontosak lesznek majd” – írta az önkormányzat az rtl.hu megkeresésére. Annyit azonban elárultak, hogy mindkét szakvélemény az omlás utáni helyzet veszélyességére hívta fel a figyelmet, és

azonnali beavatkozást igénylő munkákat ír elő.

Június 27-én délelőtt megindult az Aradi utca és Jókai utca sarkán lévő ötszintes épület teteje. Az omlás magával sodorta az alatta lévő erkélyek párkányait is. A törmelék az úttestre és a parkoló autókra zuhant, a balesetben életveszélyes koponya- és gerincsérüléseket szenvedett a Budapesti Operettszínház táncművésze, aki épp munkába sietett. A művésznő azóta nehéz műtéten esett át. A házomlás súlyos sérültje mellett három könnyebb sérültje is volt a balesetnek. Az épületből 20 lakót szállásolt el az önkormányzat, ők azóta visszaköltözhettek.

Nyitókép: A helyszín egy nappal az omlás után – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#ma#jókai utca#rendőrség#nyomozás#tűz#kormányhivatal#tetőtérbeépítés

Címlapról ajánljuk