külföld

Késelés, halál, nemi erőszak – tragédiával végződött ayahuasca-szeánszok

Rédli BalázsRédli Balázs

2022. július 16. 15:21

Sokak szerint a testi-lelki megtisztulásban, a harmónia és a szeretet megtalálásában segítenek az ayahuesca-szeánszok, ez volt a célja Sáfrány Emesének és Béres Anettnek is. Az egyre népszerűbb ceremónia során azonban egy durva hallucinogén szert használnak, és nem egy eset végződött tragédiával.

Matthew Dawson-Clarke mozgalmas életet élt. A 24 éves új-zélandi srác egy luxushajón dolgozott. A munkája miatt beutazta a mediterrán országokat és a karibi-szigetvilágot. Aztán 2015-ben jött az újabb kaland: Peruba repült és az őserdő mélyére utazott, hogy egy egyre népszerűbb ceremónián kipróbálja az ayahuasca teát. Sosem tért haza.

Matthew életének utolsó óráit az ausztrál közszolgálati tévé, az ABC egyik riportműsora rekonstruálta. A halála előtti éjszakát áttáncolták a teaszeánsz résztvevői. Amikor felkelt a nap, egy megtisztulási rituálé részeként itták meg a gyógynövényekből készült főzetet. A fiatal férfi azonnal rosszullétre panaszkodott, és valamilyen mérgezésre gyanakodott.

A táborban ott volt egy amerikai turista is, aki mentősként dolgozott. Az ABC-nek azt mesélte, hogy a ceremóniát vezető sámán és egy chilei segítője látták el a fiatalt. „Volt egy pont, amikor Matt lábait mozgatták, hogy fenntartsák a keringését. Éreztem, hogy valami nincs rendben” – mesélte a férfi a tévéseknek. Az amerikai felajánlotta a segítségét a chileieknek, de elhajtották. „Biztosítottak arról, hogy jól van, csak éppen érzelmileg nagyon sok mindenen megy át.”

Ajánlat:
„Olyan volt, mint egy horrorfilm, végig az járt a fejemben, hogy én láttam őt utoljára” – Sáfrány Emese először szólalt meg a teaszeánsz után

Az ayahuasca az egyik legerősebb hallucinogén a világon. Az amazonasi esőerdő mélyén élő törzsek évszázadok óta használják, de egyre népszerűbb a nyugatról érkező turisták körében is. A hívei úgy tartják: spirituális megvilágosodáshoz vezethet, és segíthet a függőségek, a depresszió, egyes mentális problémák vagy a traumák leküzdésében. A drog kereskedelme virágzik, és minden évben turisták tízezrei utaznak Peruba, hogy kipróbálják az ayahuascát tradicionális ceremóniákon, helyi sámánok, vagy más néven gyógyítók felügyeletével. A jelenséget mostanra sokan „ayahuasca turizmusnak” nevezik. A távolról érkezőket több tucat regisztrált menedékhely várja a főzet kipróbálására – de persze nem kell sokat keresgélni az interneten ahhoz, hogy illegálisan üzemelő szálláshelyekre bukkanjon az érdeklődő.

Magán a szeánszon az italt a sámán készíti el, két őshonos növény felhasználásával, és a ragacsos barna folyadékkal ő kínálja körbe a résztvevőket. A drog hatása nagyjából fél órával az elfogyasztása után jelentkezik. Miközben a sámán kántálva énekel, a résztvevők elkezdenek látomásokat átélni. A drog fogyasztása általában heves hányással és hasmenéssel jár – de ezt a résztvevők a megtisztulási folyamat részének tartják.

És mit élnek át a fogyasztók? A tea szeánszok résztvevői azt mondják: olykor káprázatos látomásokat tapasztalnak, palotákban, mesebeli tájakon járnak, és régen elfelejtett emlékeket élnek át újra. Van azonban, akinél a szer éppen ellentétes hatást vált ki: azt hiszik, hogy idegen lények, csúszómászók vagy kígyók veszik őket üldözőbe. A Velvet információ szerint ez történt VV Anettel is, aki a tudatmódosító szer hatása alatt menekülni kezdett, és végül egy magasabb pontról a mélybe vetette magát.

Matthew Dawson-Clarke állapota egyre rosszabbodott, majd végül a főzet elfogyasztásának délutánján összeomlott a keringése. A mentősként dolgozó amerikai társát, Richardot végül ekkor kérték meg, hogy segítsen. Próbálták újraéleszteni, majd elindultak vele a legközelebbi kórház felé. Mivel a menedékhely bent volt a dzsungel közepén, a rossz minőségű utakon órákba telt az út. A kórházban a doktorok hiába küzdöttek az életéért.

Matthew édesanyja. Lyndie tudott arról, hogy a fia szeretné kipróbálni az ayahuascát. Három nappal később megcsörrent a telefon az új-zélandi otthonában. „Valaki nagyon erős akcentussal kérdezte a telefonban, hogy Matthew anyukájával beszél-e” – mesélte az ausztrál tévéseknek. „Azt mondta: őszinte részvétem. Elkezdtem üvölteni, és azt kérdeztem, miről beszél. Az én életem véget ért azon a napon.”

Matthew halála miatt nyomozás indult, de a tragédiáért sem az utazási iroda, sem pedig a menedékhely nem akarta vállalni a felelősséget. A ceremónát vezető sámán annyit mondott, hogy a fiatal férfinak „ez volt a sorsa”.

Késelés, halál, nemi erőszak – tragédiával végződött ayahuasca szeánszok
Fotó: Getty Images

Egy bokor alatt találták meg, holtan

Matthew-val ellentétben a Kaliforniában élő Kyle Nolan sosem volt világutazó. A 18 éves fiatal az interneten talált rá az ayahuascára. „Épp egyfajta tinédzserkori krízisen ment keresztül, nem tudta, hogy mit akar kezdeni az életével” – mondta édesanyja, Ingeborg Oswald a CNN-nek. Kyle mindkét testvére nagyon jól tanult, ő viszont kibukott a főiskoláról. Nem találta a helyét. „A neten kezdett el mindenféle pozitív dolgokat olvasni az ayahuascáról – amiről én előtte nem is hallottam. Azt gondolta, hogy talán segíthet neki abban, hogy megtalálja önmagát” – mesélte az anyja.

Végül az interneten talált rá egy perui menedékhelyre is, ami azzal hirdette magát, hogy teljesen személyre szabott tea szeánszokat kínálnak. Nem volt olcsó. A fiatal kétezer dollárt fizetett azért, hogy részt vehessen a ceremónián. „Próbáltam lebeszélni róla… Azt mondogattam neki újra meg újra, hogy az életben nincsenek könnyű válaszok” – emlékszik vissza Ingeborg, de a fiatalt nem lehetett meggyőzni. Az utazása harmadik napján eltűnt a kunyhójából.

Amikor Kyle a megbeszélt időben nem tért vissza az Egyesült Államokba, Ingeborg felhívta a menedékhelyet, ahol azt mondták neki: a fia egyszercsak úgy döntött, hogy menni akar, és nem tudták feltartóztatni. A nő ezt nem hitte el, és Kyle egyik testvérével Peruba utazott. Napokon át járták a kórházakat, szállodákat, bárokat és taxisofőröket kérdezgettek arról, hogy ki látta az eltűnt fiút. Nem jártak sikerrel, ezért hazatértek, ekkor már nagyon rosszat sejtve. Ingeborgnak nagyjából egy héttel később telefonáltak azzal, hogy a ceremóniát vezető sámán bevallotta a rendőrségen, hogy hazudtak a fiú eltűnéséről. Kyle-t a szabadban, egy bokor alatt találták meg, holtan. „Bepánikoltak és elrejtették, majd azt mondták mindenkinek, hogy a fiam nem érzi jól magát és a kunyhójában van” – mesélte Ingeborg.

A holttestet végül egy talicskára tették, eltolták nagyjából egy mérföldnyire és eltemették, a személyes tárgyait pedig elégették. Kyle testét végül hazaszállították Kaliforniába, de a boncoláson nem tudták megállapítani, hogy pontosan hogyan halt meg. „Az egyetlen dolog, ami hiányozhat, az egy toxikológiai jelentés – ha készült ilyen. De ennek csak akkor tudnék a végére járni, ha visszautaznék Peruba” – jegyezte meg Ingeborg, aki azt mondta, azért vállalta az interjút, mert szeretné más szülők figyelmét is felhívni a teaszeánszok veszélyeire.

Késsel támadt a szeánsz résztvevőire

Ha teaszeánsz valamelyik résztvevője rosszul reagál a tudatmódosító szerre, akkor nemcsak önmagában, hanem akár másokban is kárt tehet. Egy kanadai férfi, Joshua Andrew Freeman Stevens az egyik barátját késelte meg, mert állítása szerint csak így tudta megmenteni a saját és két társa életét. A 29 éves férfi is a perui esőerdő mélyén vett részt egy szeánszon. Az egyik kanadai kereskedelmi tévének, a CTV-nek mesélt a tragédiába torkolló utazásról.

Joshua egyik barátja, Unais kétszer is ivott az ayahuasca teából, majd nemsokkal később teljesen labilissá vált a viselkedése. „Hallottam, ahogy Jehova nevét kiabálja, és nagyon aggódtam, mert szinte sikoltva, teljes erőből üvöltött” – mesélte Joshua. Azt mondta, odament társához, hogy megnézze, tud-e segíteni, de az rátámadt. „Te vagy Jehova, és ki kell engedni a démonjaid, testvérem” – Joshua szerint a megzavarodott férfi ezt kiabálta, majd rárontott. A kanadai a menedék konyhájában próbált fedezéket találni,  Unais azonban talált egy kést, és azzal próbálta megszúrni. „Felém suhintott, de az asztalt találta el, és a kés eltörött, én meg egy fazékkal megütöttem” – mondta.

A verekedésbe a menedékhely két dolgozója is bekapcsolódott, a zavart férfi azonban talált egy még nagyobb kést. Joshua azt mondta: attól tartott, halálos sebesülést fog okozni. „Azt mondtam magamnak, vagy engem fog megölni, vagy a két másik férfit. Ekkor döntöttem el, hogy leszúrom.” Joshua végül kétszer szúrta meg őrjöngő barátját, aki végül a konyha padlóján vérzett el. A kanadai férfit letartóztatták, de a rendőrség végül jogos önvédelemnek minősítette a történteket.

A sámán erőszakolta meg

Rebekah – azt kérte, hogy a családi nevét ne árulják el – először 2015-ben próbálta ki az ayahuascát. A BBC-nek mesélt az élményeiről. „Csodálatos volt” – mesélte. „Úgy éreztem, mintha nagyon gyengéden és kedvesen vezetnének végig néhány rémes emlékemen a múltamból. Miután hazatértem, úgy éreztem, hogy a kapcsolataim sokkal erősebbek. Sokkal könnyebb volt szeretni másokat” – mondta. „Azt mondják, hogy az ayahuasca olyan, mint 20 év pszichoterápia. Én ezt teljesen így gondolom.” Egy évvel később visszatért ugyanarra a menedékhelyre, ahol ugyanaz a sámán vezette a szertartást. Rebekah úgy érezte, hogy máshogy viszonyul hozzá, mint a többiekhez. „Állandóan azt ismételgette nekem, hogy rengeteg problémája van. Hogy gondjaik vannak a feleségével, hogy szexuálisan kielégítetlen, és, hogy én vagyok az, aki segíteni tud rajta.”

Rebekah 20 éves volt ekkor, a sámán pedig az ötvenes éveiben járt. „Azt is ígérte, hogy spirituálisan előrébb jutok, ha összejövünk” – mondta. Állítása szerint a férfi végül belekényszerítette abba, hogy szexeljenek. „Mivel ő volt a sámán, bizonyos szempontból úgy éreztem, hogy erkölcsileg felettem áll és megbíztam benne”. A történtek után otthagyta a menedékhelyet. A sámán még mindig ott dolgozik.

Egy kanadai nő, akit a BBC Annának nevez, egy másik népszerű menedékhely vezetőjéről állította azt, hogy szexuálisan bántalmazta. A férfi nemzetközi szinten is ismert gyógyító, akinek fenntartható fejlődés érdekében végzett munkáját a perui kongresszus is elismerte. „Ahogy a legtöbb embert, engem is teljesen lenyűgözött a jelenléte és ereje. Nagyon jó gyógyító” – mesélte Anna. Többször is visszatért, aztán az egyik teaszeánszon megdöbbentő dolgok történtek. „Teljesen sötét volt, a szobának nem voltak ablakai. Az ayahuasca hatása alatt voltam. Ilyenkor rengeteg különböző hangot hallani. Az emberek sírnak, értelmetlen dolgokat mondanak, hánynak vagy nyögdécselnek. Ha képes is lettem volna bármit is mondani, akkor sem válaszolt volna senki.” Nem érezte jól magát, a földre feküdt, a sámán pedig odament hozzá. „Elkezdett kántálni nekem, majd a hasamra tette a kezét a ruhán keresztül, ami teljesen normális. De aztán belenyúlt a nadrágomba. Teljesen lefagytam. Ott feküdtem rettegve, ő meg felnyúlt a blúzom alá, és körbetapogatta a melleim” – mesélte Anna. Évekbe telt, amire beszélni tudott a vele történtekről. A sámán a BBC-nek tagadta a történteket, szerinte a nő csak képzelgett. „A nyugati nők, amikor teaszáenszra jönnek, sokszor kifejezetten keresik a gyógyítók társaságát” – állította.

Magyarországon tiltott

Az ayahuasca fő hatóanya a dimetil-triptamin. Ez felelős a hallucinációkért. Magyarországon be van tiltva, de az 1930-as években a Parkinson-kór kezelésére is használták. Zacher Gábor toxikológus a Reggeliben arról beszélt, hogy a teaszánszokon a DMT mellé más hatóanyagok is kerülhetnek. „Az ayahuasca nem játék. Nem olyan, hogy most gyere, szívjunk el egy spanglit, aztán kicsit röhögcsélünk” – mondta a szakember, aki szerint a főzet egyik veszélye abban rejlik, hogy a hatása teljesen kiszámíthatatlan.


Nyitókép: Getty Images

#külföld#ma#ayahuasca#teaszeánsz#vv anett

Címlapról ajánljuk