Belföld

Gulyás Gergely: Az utolsó utáni csepp volt a pohárban az augusztus 20-i előrejelzés az OMSZ-nél

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 13:51

A kormányinfón a miniszter azt állította, hogy a kormány elégedetlen volt az előrejelzésekkel, és neves meteorológusok is bírálták a meteorológiai szolgálat működését. Mint mondta, nem véletlen, hogy az új kormány megalakulásakor az OMSZ átkerült az agrártárcától a Palkovics László vezette minisztérium alá.

A miniszter a saját hatáskörében, a jogszabályok keretei között járt el, amikor felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kedden a rendkívüli kormányinfón. A felmentés Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hatáskörébe tartozik, de a kormány teljes mértékben egyet értett, meghallgatva Palkovics érveit – tette hozzá a miniszter, újságírói kérdésre válaszolva. 

(A rezsicsökkentés további módosításáról is szóló keddi kormányinfó élő közvetítését itt olvashatják.)

Ami a menesztésről szóló döntés időzítését illeti, Gulyás szavai szerint 

az utolsó utáni csepp volt a pohárban augusztus 20-a, 

az OMSZ vezetésével a szakminiszter amúgy is elégedetlen volt. Fejlesztések hiányában nem épültek ki a meteorológiai szolgálatnál bizonyos kompetenciák, és egyéb szakmai viták is voltak. „A miniszter joga, hogy ha jobb vezetést képzel el az OMSZ-nél, akkor meghozza a döntést – ami a tűzijátéktól függetlenül is megszületett volna” – fogalmazott Gulyás.

Hozzátette: nem akar szakmai vitákba belemenni, 

de az előrejelzések pontossága hagy maga után kívánnivalókat, aminek részben az említett kompetenciaproblémák állnak a hátterében. Szép számmal vannak a legnevesebb meteorológusok között, akik úgy gondolták, hogy az OMSZ vezetése nem alkalmas a feladatai ellátására

– állította Gulyás Gergely. 

Hozzátette, már az is ennek a kormány elégedetlenségének tudható be, hogy a kormány megalakulásakor az OMSZ átkerült az agrártárcától a Palkovics vezette innovációs és technológiai minisztérium alá. Gulyás úgy fogalmazott:

Önmagában az nem lenne elegendő ok az elbocsátásra, hogy az augusztus 20-i ünnep kacspán a meteorológia teljes kudarcot vall.

Borították a bilit a kirúgottak

Hétfő délután jelentette be az ITM, hogy azonnali hatállyal távozik posztjáról az OMSZ elnöke és szakmai elnökhelyettese. Radics Kornéliát és Horváth Gyulát Palkovics László miniszter augusztus 22-ével menesztették. Előzőleg a kormánypárti média erősen támadta a meteorológiai szolgálatot, amiért előrejelzésük miatt az operatív törzs szombaton lefújta az esti tűzijátékot. A magyar nemzeti ünnep elmaradt látványossága utáni gyors kirúgás híre a nemzetközi sajtót is bejárta.

Az OMSZ több vezető beosztású munkatársa – nem az elbocsátottak – kedden borították a bilit: a szervezet Facebook-oldalán azt írták, jelentős politikai nyomás mellett nyújtották tudásuk legjavát.

„A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát – írták. –

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot.

Azt írták, szükségesnek tartják, hogy az augusztus 20-át megelőző prognózisokat, valamint az operatív törzs döntéshozatalát vizsgálja ki egy független vizsgálóbizottság, addig pedig függesszék fel Radics Kornélia és Horváth Gyula menesztését.

Az RTL meteorológusa hétfői cikkében azt írta: augusztus 20-án feltehetően az történt, hogy a csapadékot hozó hidegörvény váratlanul kettészakadt, ami a mérésekből még nem tükröződött. Allaga Tamás arról is írt, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy a hasonló, rendkívül bizonytalan helyzetekben jobb számítási eredmények szülessenek.

2006-ban viszont épp amiatt történt öt ember halálával és több száz sérüléssel járó katasztrófa, mert az érkező – és a meteorológusok által előre jelzett – vihar ellenére nem fújták le időben az ünnepi tűzijátékot.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök miniszterekkel idén júliusban. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI.

 

#Belföld#kormányinfó#tűzijáték#omsz#előrejelzés#gulyás gergely#meteorológia#palkovics lászló#innovációs és technológiai minisztérium

Címlapról ajánljuk