Belföld

Korlátozzák az üzemanyagárstopot, hozzányúl a kormány a stratégiai tartalékhoz

rtl.hurtl.hu

2022. július 30. 11:00

Szokatlan időpontban tartották az e heti kormányinfót. Csütörtök helyett ezúttal szombaton 11 órától. Péntek óta ment a találgatás, hogy miről lehet majd szó, mindenesetre beszédes volt, hogy Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója péntek délután Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel tárgyalt, majd a Miniszterelnökség épületében tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt, ha marad a jelenlegi üzemanyagár-sapka, akkor ellátási problémák lesznek Magyarországon. Végül a kormány úgy döntött, a hatósági áras üzemanyagot csak a magánszemélyeknek és a taxisoknak tartják meg. 

Szokatlan időpontra, szombaton 11 órára hirdették meg az e heti kormányinfót. Legutóbb tavaly augusztus 21-én volt ilyen, akkor a koronavírus-járvány negyedik hullámáról volt szó. Most várhatóan a hatósági áras üzemanyag lehet a fő téma. Ezt erősíti, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója pénteken a Miniszterelnökség épületében egyeztetett Rogán Antal és Gulyás Gergely miniszterekkel. Az olajtársaság vezetője ezután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

Ha a jelenlegi árszabályozás, az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni Magyarországra import üzemanyag

– mondta Hernádi Zsolt, aki hozzátette, hogy olyan döntésekre kérte a kormányt, amivel a kedvezményezettek köre annyira szűkül, hogy „a kereskedőknek ismét megérje a dízel és más finomított termékek behozatala”.

Szigorítják a benzinárstopot

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány a Mol javaslatára arról döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent. 

A piaci áron lehet csak tankolni a hét és fél tonnát meghaladó tehergépkocsikat, a külföldi rendszámú járműveket és a nem természetes személyek által karbantartott autókat, a taxik kivételével. 

A HVG kérdésére Gulyás közölte, hogy „sajnos” a kormányzati autókra sem vonatkozik az árstop. A Telex érdeklődésére pedig elmondta, hogy a rendőrök, mentők és tűzoltók „feltételezem, hogy” emelt áron tankolnak, de hozzátette, „ilyen esetben az egyik zsebünkből a másikba tesszük a pénzt, mert természetesen, ha így van, akkor plusz forrásként a rendőrségnek, mentőszolgálatnak biztosítani fogjuk. 

Az RTL Híradó kérdésére elmondta, a taxisok azért kívételek, mert ha ezt nem teszik meg, másnap 60 százalékos áremelkedés lett volna. Más vállalkozóknak a benzin- és gázolajár csak egy része a költségeknek, a taxisoknak viszont lényeges kiadás. Gulyás a Híradó kérdésére kijelentette, nem azért kaptak kivételt a taxisok, mert a kormány félne egy taxisblokádtól. 

Az erről szóló rendeletet még szombat délelőtt közzé fogják tenni. 

Gulyás elmondta, hogy Hernádi Zsolt arról tájékoztatta pénteken a kormányt, hogy hétfőn leáll a százhalombattai kőolaj-finomító karbantartás miatt, amit már nem lehet tovább halasztani. Hozzátette, hogy felszabadítják a stratégiai készletek negyedét, hogy továbbra is biztosítható legyen a lakosság számára a 480 forintos üzemanyagár. 

A stratégiai készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, mert senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás, de később hozzátette, hogy ha nem indul újra a százhalombattai finomító a karbantartás után, akkor további stratégiai készleteket kell felszabadítani.

Csökkenteni kell a gázfogyasztást

Gulyás elmondta, hogy csökkenteni kell a gázfogyasztást, „érdemes menekülni a gáztól”. Az EU által javasolt 15 százalékos csökkentést nagyon soknak tartja, de a kormány azonban azzal számol, hogy Magyarország képes a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentésére. Hozzátette: szeretnék újraindítani a barnakőszén-bányászatot, és arról is döntöttek, hogy tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

Gulyás közlése szerint a gáztározók feltöltöttsége jelenleg 50 százalékos, ami nagyjából 2 hónapig elegendő. A magyar kormány azt szeretné, hogy ne alakulhasson ki gázhiány az országban, és a cél a teljes töltöttség. 

A rezsicsökkentés szigorításával kapcsolatban elmondta, hogy pontosan tudják, mennyien vannak az átlagfogyasztás felett: a fogyasztók egynegyedéről van szó. Hogy kit mennyire érint az emelés, az az első számlák megérkezésekor derül ki - közölte. Gulyás a TV2 kérdésére elmondta, hogy semmit nem spórol a kormány a rezsicsökkentés átalakításával, hiszen idén így is 2000 milliárd forintba kerül ez a költségvetés számára.

Jön a fatüzelés?

Az RTL Híradó kérdésére Gulyás elmondta, minden közintézményben vizsgálják, hogyan váltható ki a gázfűtés, közölve, hogy a fatüzelésre lehet a leggyorsabban átállni, és ezért mérik fel először azt, hogy melyik iskolák tudnak átállni fatüzelésre. 

A 24.hu kérdésére válaszolva közölte, hogy az operatív törzs péntek reggeli ülésén elkezdték felmérni, hány iskolában van lehetőség az átállásra, és közben vizsgálják, hogy a kormány tud-e segíteni a kazángyártásban, támogatással vagy állami kazángyártással. Hozzátette: ahány kazánt venni kell, arra az állam biztosítani fogja a forrásokat.

Nyitókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#kormányinfó#benzinárstop#dízel#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk