Gazdaság

A Mol vezére az árstop szűkítésére kérte a kormányt – Hernádi Zsolt szerint ellátási zavar fenyeget

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 16:50

Magyarország önállóan nem tudja kielégíteni a dízelszükségletét – mondta a Mol elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón. Magyarországra nem éri meg a kereskedőknek üzemanyagot behozni az árszabályozás miatt.

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt pénteken a Miniszterelnökség épületében adott rendkívüli sajtótájékoztatót, miután tájékoztatta a kormányt: amennyiben Magyarországra nem érkezik importüzemanyag, ellátási problémák merülhetnek fel.

A magyar olajcég vezetője azzal magyarázta a helyzetet, hogy a százhalombattai olajfinomító karbantartás miatti leállása, a schwechati olajfinomító leállása és más okok miatt Magyarország önállóan nem tudja kielégíteni a dízelszükségletét. És mivel az üzemanyag-árstop miatt a nagykereskedőknek ráfizetéses Magyarországra üzemanyagot importálni, ezért fennakadások lehetnek az ellátásban.

„Ha a jelenlegi árszabályozás, az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni Magyarországra importüzemanyag (…) 

Kértem a kormányt, hogy minél hamarabb dönteni kell, meg kell hozni olyan lépéseket, hogy az ársapkával kedvezményezetteknek a köre  olyan mértékben leszűküljön, hogy a kereskedőknek ismét megérje a dízel és más finomított termékek behozatala

– fogalmazott Hernádi Zsolt.

A Mol vezérének pénteki bejelentése arra utal, hogy a rendkívüli szombati kormányinfón valószínűleg az árstoppal kapcsolatos változásokat jelenti majd be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Nyitókép: Hernádi Zsolt – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#hernádi zsolt#mol#dízel#árstop

Címlapról ajánljuk