Belföld

Orbán nem mutatkozik, a meteorológusokat kirúgták - külföldi újságok címlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat lefejezése

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 8:47

A BBC, a Guardian és a Spiegel is lehozta Palkovics akcióját.

Hétfőn, vélhetően az augusztus 20-i tűzijáték lefújása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) két vezetőjét is menesztette Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A kormánypárti sajtó a szolgálatot tette felelőssé a tűzijáték elhalasztásáért, mivel előrejelzésük szerint meg volt az esélye egy vihar, illetve felhőszakadás kialakulásának. Ez végül nem következett be.

A hír nem csak itthon keltett légörvényeket, a BBC is beszámolt róla, hogy „Magyarország két vezető időjárás-szakértőjét kirúgták egy politikai felháborodást kiváltó téves időjárás-előrejelzés miatt.” Ugyancsak cikket szentelt a magyarországi eseményeknek a Guardian, ebben arra is kitérnek, hogy az AFP hírügynökség az üggyel kapcsolatban megkereste Palkovics László minisztériumát, válasz azonban nem érkezett. 

A német Spiegel is beszámolt a vezető meteorológusok kirúgásáról. Cikkükben felelevenítik: a közelmúlt eseményeinek szomorú előzményei vannak. 2006. augusztus 20-án öt ember elhunyt és több mint 300 ember megsérült, amikor a tűzijáték alat kitört a vihar és pánik tört ki a látványosság helyszínén, ahol 1,5 millióan voltak. A kormány azóta az időjárás-előrejelzések alapján dönt arról, hogy megtartják-e a tűzijátékot.

Ajánló: Valóban előreláthatatlan volt a 2006. augusztus 20-i vihar?

A Spiegel hozzáteszi: a korábbiaktól eltérően Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal semmilyen formában nem mutatkozott a nemzeti ünnepen. 

Nem vett részt az ünnepségeken, nem adott át állami kitüntetéseket, és a közösségi médiában sem tett közzé erről semmit. A média azt találgatta, hogy a kormányfő Horvátországban nyaralt

– fogalmaz a cikk.

Ugyancsak beszámolt Palkovics László döntéséről az osztrák Kurier, ami egyenesen azt a címet adta hírének: Téves időjárás a nemzeti ünnepre: Orbán kirúgatta a vezető meteorológusokat. A szintén osztrák Der Standard is megírta a meteorológusok elbocsátását, ők a Kurierhoz hasonlóan az APA hírügynökség beszámolója alapján. 

Nyitókép: bbc.com

#Belföld#omsz#elbocsátás#országos meteorológiai szolgálat#bbc#ma

Címlapról ajánljuk