Belföld

Kilátástalan helyzetben a mozgáskorlátozottak, valódi rezsivédelmet kérnek a kormánytól

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 11:46

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azonnali intézkedéseket sürget a kormánynak írt nyílt levélben.    

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke nyílt levelet intézett a magyar kormányhoz, „amiért a rezsivédelminek nevezett rendeletével kilátástalan helyzetbe sodorta a fogyatékossággal élő embereket, a civil szervezeteiket és az őket ellátó civil fenntartású intézményeket”. 

Azt kérik, hogy a kormány hozzon azonnali intézkedéseket, és rendelje el ezen családok és intézmények védelmét:

Hatszázezer fogyatékos ember és családja létbiztonsága, az intézmények fennmaradása és a munkavállalók munkahelyeinek megvédése érdekében, a több mint nyolcszázezer család szociális biztonságát érintő égető kérdésben vizsgálja felül a költségvetést és csoportosítson át azonnali forrásokat.”

A nyílt levélben felidézik, hogy az elmúlt évtizedek jól példázzák, hogy Magyarországon nincs fogyatékossági szakpolitika, „abszolút reménytelen a fogyatékos emberek és családjaik érdemi, emberi jogi alapon történő felzárkóztatása”. Szociális szempontból jelentős lemaradásban, elszegényedésben élnek, és az őket ellátó intézmények is nehézségekbe ütköznek. 

A rezsicsökkentés eltörlése kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy a családoknak és az intézményeknek nincs fedezetük a következő hónapok megemelkedett számláinak kifizetésére. Ezért a kormánytól azt kérik, csoportosítsák át a forrásokat, és vizsgálják felül a költségvetést, erre pedig javaslatokat is adnak.

Javasolják, hogy fogyatékossággal élő személyek esetén, az érintett, illetve a vele egy háztartásban élő hozzátartozója az éves fogyasztási keret kétszereséig, azaz villamosenergiánál 5046 kWh/év/mérési pont, illetve gáznál 3458 köbméter/év/mérési pont felhasználásig legyen jogosult kedvezményes áron energiát vásárolni.

Emellett kérik azt is, hogy a kedvezményes árat további fogyatékossággal élő emberekre is terjesszék ki – hogy pontosan kikre, azt a nyílt levélben részletesen taglalják –, valamint hogy a civil szervezetek és a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek, és így mentesüljenek a piaci ár megfizetése alól. 

Továbbá figyelmeztettek arra is, hogy a kedvezményre jogosultak körét nem lehet csupán az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozni. 

Számos példát hoznak olyan eszközökre és helyzetekre, amelyek az átlagosnál nagyobb mértékű energiafelhasználással járnak:

  • Az életfunkciókat fenntartó és életvitelt segítő eszközök – például gépi légzéssegítő, elektromos nyálszívó készülék, vagy elektromos emelőszerkezet;
  • A rehabilitáció elektromos eszközei, passzív mozgatógépek, az ideg, az izom vagy az ízület fájdalmának enyhítésére szolgáló készülékek, illetve az izom- és idegstimulátorok, elektromos láb- és karerősítő gépek, vagy az alternatív és augmentatív kommunikáció elektronikus eszközei;
  • Otthoni okoseszközök fokozott használata (ami az önállóság érdekében elengedhetetlen).

De többletenergiával jár, ha a napi többszöri ruha- és ágynemű csere miatt gyakori mosás, tisztítás és fertőtlenítés szükséges. A speciális étkezési szükséglet esetén, különösen szondás táplálásnál a hús pépesíthetősége érdekében a hosszabb ideig történő főzés alapszükséglet, valamint 

a mindennapjait otthonában töltő fogyatékossággal élő ember számára megfelelő hőmérsékleten kell tartani a lakást.

A MEOSZ elnöksége a tagszervezetekkel és a szövetség törekvéseivel egyet értő szervezetekkel aláírásgyűjtésbe kezd „a valódi és azonnali rezsivédelem megteremtése érdekében”. 

Nyitókép: Illusztráció/ Ute Grabowsky/Getty Images 

#Belföld#rezsi#mozgáskorlátozottak#tiltakozás#rezsicsökkentés csökkentése#rezsiemelés#nyílt levél

Címlapról ajánljuk