Gazdaság

Megvan, mikor jöhet a valódi rezsiválság, nagyon fog fájni

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 8:11

A vállalatok nagy része  jelenleg egy tavaly vagy még korábban rögzített, fix áron kapja az áramot és a gázt.

A G7 cikke szerint októberben és januárban érkezik a valódi rezsiválság. Egy kereskedő a lapnak ezt egy érzékletes példával világította meg: „Van olyan ügyfelünk, aki most még 18 forintért kap egy kilowattóra áramot, de a jelenlegi állás szerint januártól már 240-et kellene fizetnie.

A vállalatok nagy része  jelenleg egy tavaly vagy még korábban rögzített, fix áron kapja az áramot és a gázt, így eddig szinte egyáltalán nem szembesült az idei drasztikus drágulással. Most viszont már senki nem tud árat rögzíteni, mindenkinek a tőzsdei jegyzésekhez kötik a díjakat. Ez pedig az élő szerződések kifutása után jobb esetben is négy-ötszörös, rosszabb esetben 10-15-szörös költségnövekedést okoz majd egyik pillanatról a másikra. Hogy ez milyen helyzetbe hozta a szépségipari vállalkozásokat, korábbi cikkünkben írtunk. 

A vállalati energiapiacon jellemzően egyéves szerződéseket kötnek a gáz esetében október, a villamosenergiánál pedig január 1-jei kezdettel, de elképzelhető rövidebb vagy hosszabb időtáv is. A G7 hozzáteszi: az energiaválságot a háborúhoz kötő kormányzati kommunikációval szemben az árak emelkedése nem az orosz offenzívát követően, hanem közel fél évvel azt megelőzően kezdődött. Sok cég már tavaly is komoly drágulással szembesült. 2021 októberében forintban kifejezve a gáz tőzsdei jegyzése nyolcszor, az áramé nagyjából ötször volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Aki 2021-ben későn kapcsolt, az a gázt 200-300 forintos áron kaphatta köbméterenként, ezzel szemben az idei augusztusi átlagos tőzsdei ár 1017 forint volt, a hónapon belüli csúcs pedig közel 1400. Hasonló a helyzet az árammal is. Ott tavaly kora ősszel 30-40, kicsit később 50–60 forintos ajánlatok voltak a piacon kilowattóránként, míg most augusztusban átlagosan 200, a csúcson pedig 300 forintba került ennyi villamosenergia a tőzsdén. Tehát 

még azok is négy-ötszörös áremelkedéssel számolhatnak, akik már tavaly is drágán vásároltak.

A lap szerint azonban a magyar cégeknek mostantól ez a tőzsdei ár lesz a meghatározó. A G7-nek nyilatkozó piaci szereplők egybehangzó állítása szerint a korábbi gyakorlattal ellentétben a kereskedők már hosszú hetek óta lényegében egyáltalán nem kínálnak fix áras termékeket. Azaz a vállalkozások jelen állás szerint 2023-ra csak a tőzsdei árhoz kötötten tudnak áramot és gázt vásárolni.

A Reggeli a rezsikáoszról szóló beszélgetését itt nézheti meg:


Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Gazdaság#rezsi#rezsicsökkentés#rezsiemelés

Címlapról ajánljuk