Belföld

A falusi háziorvosok üzemanyagköltsége is elszáll, és ez csak az egyik baj

Molnár RichárdMolnár RichárdMajor EszterMajor Eszter

2022. augusztus 2. 16:14

A kistelepülésekre ingázó, betegekhez házhoz járó körzeti orvosok vállalkozóként dolgoznak, emiatt augusztus 1-től ők sem vásárolhatnak többé munkájukhoz kedvezményes áron üzemanyagot. Pedig a praxisok finanszírozása csaknem 10 éve változatlan, a rezsi- és gyógyszerköltségek is drasztikusan nőnek.

Augusztus 1-től csak magyar állampolgárságú magánszemélyek vásárolhatnak a magyarországi benzinkutakon kedvezményes áron, azaz literenként 480 forintért benzint vagy gázolajat, és kizárólag a magántulajdonban lévő autójukba. Vagyis minden egyes vállalkozónak és magáncégnek a piaci árat kell fizetnie a kutakon, ha a kocsit megtankoló személy céges számlát kér a vásárláskor.

Emiatt azonban a jellemzően vállalkozóként, illetve társas vállalkozásban dolgozó, de az alapellátásban résztvevő háziorvosok sem vehetnek többé kedvezményes áron üzemanyagot. Úgy tudjuk, az állami Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), amely a háziorvosok alapellátását finanszírozza, alapesetben nem téríti meg a háziorvosok benzinköltségét.

Pedig legalább 800 felett van a betöltetlen háziorvosi (körzeti orvosi) praxisok száma, zömmel a kistelepüléseken. A betöltött vidéki praxisok döntő többségénél is az orvosok valamelyik közeli városból járnak ki a falvakba, vagyis oda-vissza ingáznak akár napi 30-50 kilométert is.

Dr. Késmárky András háziorvos az RTL Híradójának megkeresésére elmondta, a vidéki praxisoknál a munkába járás is üzemanyagköltség, hiszen az orvosok nem ott élnek, ahol dolgoznak. De autóval tudják csak megoldani például az igazolások elvitelét is a NEAK-hoz, vagy a vérminták laborokba szállítását, illetve sok dokumentációt csak személyesen vehetnek át a megyei központokban. Késmárky szerint az üzemanyagköltségek jelentős emelkedése miatt át kell gondolniuk, mely tevékenységeiket kell majd visszaszorítaniuk.

A szakember szerint a házhoz kiszállások számán nem tudnak csökkenteni, mivel a falvakban egyre nagyobb arányban élnek idős, olykor mozgásukban korlátozott emberek, így a covidzárlat feloldása óta egyre többször hívják őket házhoz. Ez jelentősen növeli az üzemanyag-kiadásokat, amire kérhetnek ugyan kompenzációt a betegektől, de ez nem jelent megoldást.

Ráadásul nem csak az üzemanyagköltségek emelkednek az egekbe a háziorvosok számára, miközben a NEAK mintegy 10 éve változatlan mértékben finanszírozza az alapellátást.

A rezsiköltségek növekedése is óriási tétel lesz Késmárky szerint. Nagyon kevés már az olyan önkormányzat, amely átvállalja a tulajdonában lévő rendelők rezsiköltségét. Így a NEAK-finanszírozásból kell fizetni a rendelő fűtését, világítását is. Ebből a keretből Késmárky vállalkozása eddig nagyjából veszteség nélkül oldotta meg a fűtést, a gázárak emelkedése után azonban ez valószínűleg nem marad így.

Egy bizonyos hőmérsékletet ugyanis fenn kell tartani a rendelőben ahhoz, hogy a beteget le lehessen vetkőztetni vagy egy csecsemőt meg lehessen vizsgálni. Itt éjjel-nappal fűtenem kell, nem tekerhetem le a fűtést, mert éppen nincs rendelés. Az épületet állandó hőmérsékleten kell tartani

– mondta a háziorvos. Hozzátette: a rendelők várótermei harmadfokú hőségriadó idején kijelölt légkondicionált helyiségek, ahová bárkit be kell engedni. A megnövekedett áramszámlákat viszont neki kell fizetnie az alapfinanszírozásból.

Késmárky szerint kénytelenek lesznek a plusztevékenységekből, például az üzemorvosi és magánorvosi tevékenységekből származó bevételeiket beforgatni az alapfinanszírozott tevékenységekre. Utóbbi ugyanis kötelezően biztosítandó tevékenységnek számít. 

A szakember megemlítette, hogy a gyógyszergyárak és a gyógyszertárak is emelik az áraikat, 20-30 százalékos növekedés történt az utóbbi időben.

Kérdésekkel fordultunk a témában az ügyben illetékes Magyar Orvosi Kamarához (MOK), illetve az egészségügyet felügyelő Belügyminisztériumhoz. A kamaránál arról érdeklődtünk, hány orvost érinthet a változás és számítanak-e a vidéki praxisok visszaadására. A MOK azonban nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy nincsenek hivatalos adataik. 

A Belügyminisztériumtól azt kérdeztük, terveznek-e kivételeket megállapítani a számlára tankoló egészségügyi szolgáltatók (háziorvosok, betegszállítók stb.) részére, vagyis tankolhatnak-e a jövőben kedvezményes áron, ha a piaci árak veszélyeztetik az alapellátást. Azt is kérdeztük, terveznek-e valamiféle kompenzációt a részükre. Válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Nyitókép: Varga György / MTI

#Belföld#árstop#üzemanyag#háziorvos#benzinár#rezsi#rezsiemelés#egészségügy#ma#Videó

Címlapról ajánljuk