Gazdaság

Megszüntetné az árstopot két szövetség vezetője

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 27. 16:53

Még tovább drágulhatnak az élelmiszerek Magyarországon.

„Egészen biztos, hogy a következő időszakban további élelmiszerár-emelkedés lesz” – erről beszélt Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese az ATV Start című műsorában.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar állam minden megvett termék értékének egyharmadát adóként szedi be. Az élelmiszerek itthoni 27 százalékos áfája mellé ugyanis még hozzájön az extraprofitadó is, ami Máhr szerint „gyakorlatilag még 4 százalék”. 

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke kiemelte: 4-5 éve már történt áfacsökkentés egyes termékeknél, és akkor a KSH adatai „nagyon szépen megmutatták”, hogy ez tényleges árcsökkenést okozott. A verseny ugyanis kikényszeríti a kereskedőktől, hogy olcsóbban adják az adócsökkentett árut. 

A jelenleg érvényben lévő hatósági árakról a műsorban mindkét szakértő elmondta: „meg kell szüntetni”, hiszen azt egy ideiglenes lépésnek gondolták, de „a fél év már túl van az ideiglenesség határán”.

Magyarországon mérték a második legnagyobb élelmiszer-drágulást az unióban. Az árstop ellenére 29,7 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest az Eurostat szerint, csak egytized százalékkal kevésbé, mint az első helyen álló Litvániában. A GKI jövőre is kiugró drágulással, az ideinél 10-15 százalékkal még magasabb árakkal számol. Az RTL Híradó erről szóló riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

 

#Gazdaság#árstop#élelmiszer#infláció#kereskedelem

Címlapról ajánljuk