Gazdaság

„Minél gyengébb a forint, annál jobb nekünk” – pörög a bevásárlóturizmus Ausztria és Magyarország között

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. május 3. 7:07

Bolond lenne nem Magyarországon tankolni, aki közel él a határhoz. De mennyit lehet ezzel spórolni? És az ársapkás magyar olajjal? Még mindig megéri Magyarországon bevásárlótúrákat szervezni? Ingázó és Ausztriában élő magyarokat kérdeztünk a bevásárlóturizmusról.

„A legjobban azok járnak, akik Ausztriában élnek és részesülnek a jó szolgáltatásokból, például a jó utakból és kiszámíthatóságból, azonban van hozzáférésük a magyar termékekhez” – összegezte az Ausztria és Magyarország közötti, a bevásárlóturizmusról szerzett tapasztalatait Dávid, aki ápolóként hat éve él Ausztriában, ebből öt évet a Németországgal szomszédos Tirolban töltött, egy éve pedig a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban dolgozik. 

Ágnes egy határmenti magyar település és Obertwart között ingázik, szerinte azok vannak szerencsés helyzetben, akik kint, euróban kapják a fizetésüket, és itthon, forintban költhetik el azt. 

Johannes nagyobb bevásárlótúrákra jön Magyarországra: tankol, virágot és kedvező árú élelmiszereket vesz, fodrászhoz és étterembe megy.

Dánielt, Ágnest, Johannest és több Burgenlandban, illetve a határ közelében élő, valamint a két ország között ingázó magyart kérdeztünk arról, hogy valóban jelentős-e a bevásárlóturizmus a két ország között. Cikkünkhöz összehasonlítottuk az árakat, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy érdemes-e útra kelni, bármelyik irányba.

Van egy kis bűntudatom, de átjárunk tankolni

A benzinárstopot tavaly novemberben jelentette be a kormány, ekkor három hónapra 480 forinton rögzítették üzemanyagok árának felső határát. Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelőjében közölte: további három hónappal meghosszabbítják a benzin árának befagyasztását. Márciusban – tekintettel a benzinturizmus okozta fennakadásokra – némileg korlátozták a kedvezményeket: a 7,5 tonna feletti gépjárműveket, kamionokat és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautókat csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol a gázolajat piaci alapon értékesítik. A személygépkocsik és a 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is 480 forintos literenkénti áron juthatnak üzemanyaghoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 

például az osztrák személyautók nyugodtan megtankolhatnak az olcsósított magyar benzinből, ha súlyuk nem éri el a 3,5 tonnát. 

A megkérdezettek szerint egyes határmenti, kisebb benzinkutakon 50 literes tankolási limitet vezettek be, ez azonban nem érinti őket, mivel autóik tankja eleve nem nagyobb, mint 50 liter. Örülhetnek, a kormány július 1-ig meghosszabbította a benzin- és élelmiszerárstopot is, a kedvezményes tankolás feltételein pedig nem szigorítottak.

Benzinkút Wiener Neustadtban 2022. április 1-én. A fotót köszönjük András nevű olvasónknak!

Május elsején Wiener Neustadtban a következő áron kínálták az üzemanyagokat literenként:

  • gázolaj: 1,81 euró ≈ 685,9 forint (Turmöl), 1,87 euró ≈ 708,6 forint (Tower Oil)
  •  95-ös benzin: 1,69 euró ≈ 640,4 forint (Turmöl), 1,71 euró ≈ 648 forint (Tower Oil)

Jól látható, hogy a rögzített magyar ár jelentősen olcsóbb, mint a vizsgált osztrák kutak számai. 

Johannes magyar felmenőkkel rendelkezik, szerinte náluk szinte családi hagyomány, hogy átjárnak Magyarországra leveszöldségért, Túró Rudiért, fogorvoshoz vagy optikushoz. „Most már tankolni is. Harminc liternél 12-13 euró a különbség, ami nem tűnik soknak, de ha az ember többet tankol, és vesz mondjuk olajat, csirkehúst – nem is kell árrögzítettet, bármilyet –, és főleg ha beül étterembe vagy elmegy fodrászhoz, simán megfog egy kisebb körrel is 50-60 eurót” – mondja, majd hozzáteszi: tapasztalatai szerint osztrák kollégái, ismerősei is átjárnak, leginkább tankolni. De bevásárolni is megéri ilyenkor, még úgy is, hogy például Sopronban, Kőszegen vagy Mosonmagyaróváron egyre inkább az osztrák fizetések felé mozdulnak az árak. Johannes kissé félve teszi hozzá: senkit nem akar megbántani, 

de a gyengülő forint nekik csak jó, a 480 forintos benzinár ugyanis fix, az viszont nem az, hogy Magyarországon mennyit ér egy euró. 

A szépségiparban dolgozó Ágnes azt mondja: eszébe sem jutna Ausztriában tankolni, ahogyan vásárolni sem. „Élelmiszert nem veszünk kint, itthon sokkal olcsóbb, kényelmesebb is itthon beszerezni. A jobb minőségű ruhanemű viszont olcsóbb Ausztriában. Én úgy látom, hogy azok járnak a legjobban, akik kint dolgoznak, euróban kapják a fizetésüket, és itthon, forintban tudnak gazdálkodni belőle. Gyakorlatilag most olyan, mintha emelték volna a fizetésemet. Az infláció akkor is érintene, ha itthon dolgoznék, így legalább az árfolyamkülönbség kompenzálja valamennyire.” Ágnes kiemelte: úgy látja, Ausztria nagyon drága, és ezért az emberek sokkal inkább megnézik, mire költenek, bevásárláskor spórolósak. Ezzel együtt akkor is inkább megveszik a helyi termékeket, ha azok drágábbak is. 

Magyarországon olcsóbb a bevásárlás

Az élelmiszerárak összehasonlításához a Billa nevű osztrák diszkont online, és a magyar Lidl egy budapesti üzletének árait vetettük össze egy átlagos, kisebb bevásárlásra vetítve május 2-án. Ez egy teljesen szubjektív, a szerző saját tapasztalatai alapján összeállított kosár, mindenesetre a végösszegek árulkodóak:

Kockára vágott sertéshús 2022. május 1-én. Kilós ára 9,99 euró, átszámolva nagyjából 3780 forint. – Fotó: Olvasónk

Ennél dinamikusabb képet ad az árakról, illetve azok mozgásáról az Ausztriában élő magyarokat összefogó, Guten Tag Magyarok nevű Facebook-csoport összegzése, amelyben a tavalyi, illetve az idei árakat vetették össze egy, mind a két országban megtalálható, német hátterű lánc árainak összehasonlításával. 

A csoport egyik tagja kérdésünkre elmondta: nagyon sok emberrel áll kapcsolatban, és úgy látja, hogy az osztrákok nem járnak át vásárolni Magyarországra, de figyelik az otthoni akciókat. „Az árérzékeny vásárlók a Penny-, Hofer-, aki a kevésbé árérzékenyek a Billa- és Spar-üzleteket részesítik előnyben. Az osztrákok az utóbbi időben nagyon lokálpatrióták lettek, figyelik, hogy lehetőleg osztrák terméket vásároljanak. Nagyon népszerűek a hofladenek, ahol közvetlenül a termelőtől tudják beszerezni a háztáji dolgokat” – mondta.

A csoportban forintban adták meg az árakat, mindig az aktuális árfolyam alapján:

Érdemes kiemelni, hogy eszerint

  • mindkét országban felmentek az árak, de Ausztriában jobban. 
  • Ausztriában egy év alatt 159, Magyarországon 67,2 százalékkal nőtt a liszt ára.
  • A magyarországi, ársapkás étolaj ára valóban sokkal kedvezőbb, mint a szomszédban: itthon egy literért 674 forintot, Ausztriában 838 forintot kell fizetni. Saját gyűjtésünkben ennél drágábban, átszámolva literenként 1500 forint körüli árakon találtunk osztrák olajat. Az olvasónktól kapott képek szerint pedig ennél jelentősen magasabb, akár 2600 forint is lehet az egységár.

Az olaj ára mindkét országban kardinális kérdés, a sajtóban és a közösségi médiában több hír – illetve álhír – jelent meg a napraforgóolaj áráról, illetve a készlethiányról. Utóbbit tartósan egyik megkérdezett forrásunk sem tapasztalta, ugyanakkor többen is megemlítették, hogy időszakosan, főleg a húsvétot megelőző időszakban – amikor sokan pánikvásárlásba kezdtek – valóban találkoztak szűkösebb készletekkel, illetve időlegesen lefosztott polcokkal. Cikkünk elkészítésekor az ausztriai Billából kiszállítással csak a hagyományosnál drágább, bio napraforgó olajat lehetett rendelni (táblázatunkhoz az utolsó fellelhető árat használtuk).

Dániel hozzátette: Ausztriában sokkal többen használnak olívaolajat, illetve egyes tájegységeken vajjal sütnek, így vélhetően egy-egy háztartás nem fogyaszt annyi étolajat, mint Magyarországon. Elterjedtebb, hogy a fritőzökbe kifejezetten a magasabb hőmérsékletet jobban álló olajkeveréket tesznek, és ismertebb a repceolaj is, amely Dániel szerint tökéletes alternatíva a napraforgóolajra. 

Ildikó több mint tíz éve él Grazban, ők húsvét előtt Magyarországon vettek napraforgóolajat, ugyanis a nagyobb üzletek készletei hektikusan változtak. 

Úgyis mentünk a rokonokhoz, hoztunk négyszer öt litert. Engem megijesztett, hogy egyrészt alig volt olaj, másrészt pofátlan áron adták és adják. Magyarországon sehol nem tapasztaltunk ilyesmit. Ezt mondjuk el lehetne tanulni. 

Nekünk hiába ajánlgatták a repceolajat, nem ismerem, nem szeretem, más íz, mint amit megszoktunk. Itt nagyon drágák a húskészítmények is, mert itt osztrák alapanyagból van például a felvágott is, rá is van írva. Talán emiatt, de az osztrákok sokkal kevesebb húst vesznek. Magyarországon pedig a nagyobb üzletekben meg lehet venni a sokkal olcsóbb import húsokat. Hozzá kell tennem, hogy bár Magyarország olcsóbb, a fizetések közötti különbség miatt azért néha rácsodálkozom: ezeket ki tudja megvenni?”

Május elsején így nézett ki egy olajos részleg Ausztriában, a határ közelében:

A bio napraforgó olaj ára literenként 5,98 euró, nagyjából 2266 forint, mellette az Osolio napraforgóolajat 6,98 eurós (2645 Ft) literenkénti áron kínálják. – Fotó: Olvasónk
Sajátmárkás napraforgó olaj május 1-én. Literenkénti ára 4,65 euró, átszámolva nagyjából 1762 forint. Balra tőle repceolaj 6,65 eurós literenkénti áron, ez nagyjából 2520 forint. – Fotó: Olvasónk
A bal szélen repceolaj kétliteres kiszerelésben, literenkénti 2,25 eurós, 852 forintos áron. – Fotó: Olvasónk

Kingáék szavai szerint ők azok közé a kakukktojások közé tartoznak, akik mindig hazajárnak vásárolni. „De most, hogy az euró ára ilyen magas, különösen. Az osztrák barátoktól, ismerősöktől tudom, hogy ők a nagy jólét – hogy ez vélt vagy valós, mindenki maga döntse el – ellenére is ritkán esznek húst. Ezzel tudnak spórolni. Mi a húsokat, halat mindig Magyarországon vesszük. A felvágottak ízletesebbek” – írta megkeresésünkre. 

És hogy mennyit tudnak spórolni? 

Kinga szerint egy kéthetes bevásárlásnál már igencsak sokat:

A lockdown alatt  – akkor még nem ezek az árak voltak – muszáj volt ezeket itthon (Ausztriában) megejteni. 4-500 euró alatt sosem úsztuk meg. Otthon ugyanez vagy olykor még bőségesebb bevásárlás maximum 80 ezer forint volt

– fogalmazott, hozzátéve: Magyarországon a tisztítószerek is olcsóbbak, a termékek között pedig nem vett észre minőségbeli különbséget. „Mi is otthon tankolunk, ahogy az összes kollégám, barátaink. Nem mondom, hogy nincs lelkiismeret-furdalásom, de mi is pénzből élünk” – magyarázta Kinga.

A Győrben élő Rita viszont éppen Ausztriában szeret bevásárolni. „Rendszeresen ingázok Győr és Bécs között, a 9 eurós vonatjegyem árát simán visszahozza, ha kint egy Billában bevásárolok. Heti friss tapasztalatok: a fél kilós eper akciósan 1,59 euró, itthon 3 ezerért láttam zöldségesnél feleakkora szemű epret. A 150 grammos krémsajt kint 1,19 euró, itthon a 110 grammosat több, mint 600 forintos áron láttam” – magyarázta.

A burgenlandi vállalkozását vezető Krisztián szerint nem az osztrákok, hanem a kinti magyarok járhatnak át vásárolni. Azok, akik a családhoz vagy hétvégi kiruccanásra amúgy is hazajönnének. „Régebben, akár csak tíz éve szerintem tényleg nagyon sokan mentek át, osztrákok is, akár úgy is, hogy pár napot eltöltöttek valahol és hazafelé felpakoltak. Már azért Magyarország sem annyira olcsó, ki kell fogni az akciókat, de azok itt is szoktak lenni. Persze ha valaki kint van, bolond lenne nem tankolni vagy venni olajat, illetve húst. De a ruha, parfüm, háztartási gépek itt mind olcsóbbak” – tette hozzá. 

Dániel pedig kiemelte: Ausztriában a magas árak mellett a legalább 1600-1700 eurós fizetést nem nehéz összehozni, ráadásul egy évben 14 alkalommal, ugyanis csak a csaló vállalkozások nem fizetik ki a plusz kéthavi juttatást (a nyaralási és a karácsonyi pénzt). 

Ilyen fizetésekből pedig egészen más kigazdálkodni a drágább olajat vagy a megemelkedett rezsiköltségeket.

Nyitókép: Gyenge a forgalom a Wiener Neustadt-i benzinkúton. – Fotó: Olvasónk, András

#Gazdaság#árstop#benzinárstop#tankolás#ausztria#ma

Címlapról ajánljuk