Gazdaság

A benzinkutasok és a fuvarozók is megszüntetnék az árstopot

rtl.hurtl.hu

2022. június 16. 9:12

A magán benzinkutak nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az ATV Startban elmondta; szerinte nem fenntartható a kettős árazás a benzinkutakon. A szakértő szerint főleg a kis kutak járják meg, mivel ők fizetik meg az árstop költségét. Továbbá, ha jogkövetők akarnak lenni, akkor érdemben ellenőrizni kell a tankolók jogosultságát az olcsóbb üzemanyagra, ezt pedig egy benzinkút nem tudja elvégezni.

A 480-as hatósági árakat ütik fel alapvetően a kasszások, mert nem akarnak konfrontálódni a betérő tankolókkal

 – nyilatkozta  a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára szerint a közúti fuvarozásban egyszerűbb a helyzet, áthárítják a költségeket, az üzemanyagindex már beillesztődött, a közúti fuvarozásban is már egy napi árazás van.

Egri szerint a benzinkutak esetében sokszor családi vállalkozásokról van szó, amelyet nehezebb otthagyni. Nagyon nehéz helyzetben vannak, ellátásbiztonságilag a magán benzinkutaknak kellene prioritást élvezniük,

A fuvarozóknál inkább a munkaerőhiány okoz nagyobb problémát, a különjárati személyszállításban pedig a lemorzsolódás. Dittel szerint  hiába kezdődtek volna meg az iskolai kirándulások, sokan inkább egy napra mentek mondjuk, mikor meghallották, hogy mennyibe kerül a fuvardíj. 

Az Európai Bizottság vizsgálja a magyar benzinár szabályozást, erről az RTL Híradó számolt be:


Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

 

 

 

#Gazdaság#árstop#benzinárstop#benzinkút#benzinkutas

Címlapról ajánljuk