Belföld

Ellenzéki reakciók a rezsiemelésre: az Orbán-kormány hazudott a választási kampányban, brutális áremelés jön

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 15:07

A szocialisták szerint egyáltalán nem kellene árat emelni, a DK a kormány alkalmatlanságát, az LMP szociális érzéketlenségét bírálja, a Párbeszéd az orosz gázszerződést firtatja.

Több parlamenti ellenzéki párt is reagált a rezsicsökkentés átalakításának részleteiről szóló kormányzati bejelentésre. Abban egyetértettek, hogy az Orbán-kormány átverte a választókat az országgyűlési választás kampányában, továbbá lemondott a rászorulók rezsitámogatásáról.

DK

A kormány alkalmatlanságának köszönhető az orbáni rezsiemelés, ahogy az adóemelés, a megszorítások és az infláció is – kommentálta a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője sajtótájékoztatón Németh Szilárd kormánybiztos csütörtöki bejelentését a villany- és gázárak jövőbeni alakulásáról.

Barkóci Balázs szerint 

az emberek azzal a kőkemény, rideg, kegyetlen valósággal fognak szembesülni, amit nem Brüsszel és nem Soros György, de nem is Gyurcsány Ferenc szabadított a magyarokra, hanem csakis és kizárólag Orbán Viktor törvénytelen kormánya.

MSZP

Nem tartja szükségesnek a lakosság energiaáremelést az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz azzal hazudta végig a választási kampányt, hogy az energiaárak fenntarthatók.

Tóth Bertalan közleménye szerint a földgáz esetében egy éves szinten 2000 köbmétert (havi 167 köbmétert) fogyasztó háztartástól 90 százalékkal több pénzt fog beszedni a Fidesz.

Egy 2500 köbmétert fogyasztó háztartásnak közel háromszorosába fog kerülni a gázszámlája, 255 ezer forint helyett 753 ezer forintot kell a jövőben fizetnie.

A szocialista politikus közölte, a Fidesz-kormány 12 év alatt semmit nem tett a rosszul szigetelt, nem hatékony lakásállomány energiahatékonyságának javításáért, pedig tudta, hogy az energia nem lesz mindig olyan olcsó, mint az elmúlt tíz évben. Tóth Bertalan azt követelte a kormánytól, adjon magyarázatot arra, miért hazudta azt az orosz gázszerződésről, hogy biztosítja a magyar fogyasztók számára a gáz árának fenntartását a piaci ármozgásoktól függetlenül.

LMP

Az LMP társelnöke szerint a kormány a rezsicsökkentés csökkentését tartalmazó rendeletével a leginkább rászorulókat az út szélén hagyta.

Kanász-Nagy Máté budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, vannak olyan rászoruló családok, amelyek nem tudtak energetikai korszerűsítést végezni a házukon, mégsem védi meg őket a kormány a rezsiárak felrobbanásától.

Pedig a politikus szerint védelem illetné többek között a fogyatékkal élőket és a velük egy háztartásban lakókat, ők ugyanis élethelyzetük miatt léphetik át az átlagfogyasztás szintjét.

Félő az is, hogy az intézkedés miatt sokan szénnel vagy fával oldják meg a téli fűtésüket, vagyis lényegesen szennyezőbb módon, mint eddig – tette hozzá a politikus, aki az LMP megoldási javaslatait is felsorolta az energiaválságra: a megújuló energiák telepítésének és lakossági felhasználásának támogatása, szociális alapú épületszigetelési program, klímabérlet bevezetése, valamint a Paks II. szerződés felmondása.

Párbeszéd

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője szerint „az Orbán-kormány kimutatta a foga fehérjét”: magyar családok millióinak borítja fel az életét, a gazdálkodását, az anyagi biztonságát a rendszerváltás óta bevezetett egyik legdurvább megszorító csomaggal, vagyis az energiaár-emeléssel.

A párt szerint az átlagos energiafogyasztás számítási módját átláthatóvá kell tenni, több ársávot kell kialakítani a tényleges felhasználási szokásokhoz és a valós életviszonyokhoz igazítva.

Továbbá a gázár esetében a hétszeres díjszorzót mérsékelni kell, tekintettel a hazai kitermelés sokkal alacsonyabb költségeire. Tordai nyilvánosságra hozná az Orbán Viktor februári moszkvai látogatásán kötött gázszerződést, amire hivatkozva állította a kormány, hogy ötödáron kapjuk a gáz Oroszországtól.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#rezsicsökkentés#villanyszámla#gáz#ellenzék#mszp#dk#lmp

Címlapról ajánljuk