Belföld

Itt vannak a pontos számok: Az áram kétszeresére, a gáz hétszeresére drágul a rezsicsökkentés részleges eltörlése után

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 9:51

A részletekről Németh Szilárd beszélt, majd az új árakra vonatkozó szabályok a közlönyben is megjelentek.

A Portfolio beszámolója alapján Németh Szilárd rezsibiztos jelentette be, és azóta a Magyar Közlönyben is megjelent a rezsicsökkentés részleges eltörlésének részletszabályai. 

A villamos energia 2523 kWh/év fogyasztásig marad a rezsicsökkentett áron 36 forint. E fölött a kétszeresét, 70,1 forintot kell majd fizetni, a világpiaci ár ehhez képest 268 forint lenne.

Az éjszakai áram rezsicsökkentett tarifája 23,1 forint/kWh, a fogyasztási korlát fölött ez 62,9 forintra emelkedik. A kedvezményes H tarifa korlátlanul 36 forintba kerül kilowattóránként.

A gáz ára havi 144 köbméteres fogyasztásig marad 102 forint köbméterenként, e fölött viszont hatalmasat drágul, 747 forintba,

vagyis több mint hétszer annyiba fog kerülni,

mint a rezsicsökkentés részleges eltörlése előtt. A világpiaci ár egyébként 1020 forint lenne köbméterenként.

Németh Szilárd arról tájékoztatott, hogy a földgáz esetében megmarad a nagycsaládos kedvezmény.

Kérdés volt az is, hogy mi lesz azokkal, akiknél a társasház egyetlen mérőórán van, és lakásokhoz nem tartoznak almérők. A rendelet ezt most tisztázza.

A társasházaknak első körben nyilatkozni kell a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról, vagyis a potenciális mérési pontokról. Ezekre elosztva nézik meg ezután, hogy az egyes lakások beleférnek-e még a kedvezményes, rezsicsökkentett díjba, vagy már magasabb áron kell elszámolni nekik az energiát.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#németh szilárd#rezsicsökkentés#számla#fogyasztói árak

Címlapról ajánljuk