Gazdaság

Szó sincs kedvezményről: februárban a piaci árnál 30 százalékkal drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 7:25

Úgy tűnik, Oroszország a két hónappal korábbi tőzsdei árat kéri Magyarországtól, sőt az elmúlt évek átlaga szerint még 6,6 százalékot rá is tesz erre az árra.

Februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei árat fizette a magyar állam az orosz gázért – írta a Népszava a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján. 

A lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért. Két hónappal korábban, vagyis decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott. 

Vagyis az árarányokból egyre bizonyosabbnak tűnik: 

az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat. 

Sőt, a lap számításai szerint az elmúlt négy év átlagában az oroszok 6,6 százalékkal még meg is fejelték a két hónappal korábbi tőzsdei szintet. Ha pedig csak a februári árakat vesszük figyelembe, akkor nemhogy a piaci árnál olcsóbban, hanem annál 30 százalékkal drágábban érkezett a gáz Magyarországra.

Pedig a tavaly október óta élő, új, 15 éves távú magyar-orosz gázszerződés megkötése kapcsán az Orbán-kabinet váltig azt állítja, hogy az új megállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását. 

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatásakor pedig azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. 

Az ezt bizonyító, konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza, pedig több európai ország is közzéteszi a gázszerződéseikben lévő átlagárat.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Gazdaság#vlagyimir putyin#orbán viktor#gáz#gázszerződés

Címlapról ajánljuk