Belföld

Beperelte a kőszegi képviselő fia a kommentelőt, aki „semmirekellő kölöknek” nevezte

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 14:29

A hozzászóló arról alkotott véleményt, hogy Kiss András sörfőzdéje az önkormányzat támogatásával szervezhetett a városban rendezvényt.

Az önkormányzat támogatásával az egyik helyi képviselő fiának sörfőzdéje szervezhetett háromnapos zenei eseményt Kőszeg főterén 2020 őszén, amikor a járvány miatt szinte minden nagyobb tömegrendezvényt lemondtak – erről írt cikket akkoriban az ugytudjuk.hu.

Az a sumákság, hogy Kiss képviselő úr semmirekellő kölkét közpénzből finanszírozzuk

– ezt egy kommentelő írta a cikkhez.

A sörfőzdés Kiss András ezt nem hagyta annyiban, magánvádas eljárást indított a cikk szerzője és két kommentelő ellen is, akik szerinte becsületsértő módon írtak róla a Facebookon. A bíróság első fokon felmentette a cikk szerzőjét a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva, az egyik kommentelőt pedig azért, mert nem találtak semmi becsületsértőt a hozzászólásában. A másik kommentelő bűnösségét azonban megállapították arra hivatkozva, hogy a „sumákság” és a „semmirekellő kölök” fordulatok becsületsértők.

Bár a büntetés a legenyhébbnek számító megrovás volt, a kommentelő nem tudta elfogadni a döntést, ezért a TASZ-hoz fordult. A szervezet a blogján írt az ügyről.

A jogvédő szervezet a fellebbezésben azzal érvelt, hogy a demokrácia lényege, hogy közügyekben mindenki szabadon elmondhassa a véleményét, másrészt pedig az Alkotmánybíróság szerint is csak két esetben lehet becsületsértő a közügyekhez kapcsolódó megnyilvánulás: ha kétségbe vonják az érintett emberi mivoltát, vagy öncélúan támadják a személyisége és identitása „lényegét alkotó vonásokat”. Márpedig a „sumákság” és a „semmirekellő kölök” nem tartozik ezek közé.

A másodfokú bíróság a TASZ-nak és ügyfelének adott igazat: úgy érveltek, hogy azt kell vizsgálni, hogy az ügy közügy-e, és nem azt, hogy a képviselő fia közszereplő-e. Úgy találták, hogy a kőszegi önkormányzat rendezvényei közügyek, így az azokban szerződéses félként résztvevők is közügyben vesznek részt.

A bíróság érvelése szerint nem az a fontos, hogy Kiss Andrásnak hogy esik a kritika, hanem az, hogy a társadalom azt hogyan ítéli meg: közügyhöz kapcsolódóan pedig a „sumákság” és a „semmirekellő kölök” kijelentés is belefér, mert egyik sem gyalázkodó, megszégyenítő jellegű.

A TASZ hangsúlyozza: ha valaki közpénzeket használ fel, és az apja ül a közpénzek felhasználását befolyásolni képes képviselő-testületben, akkor ehhez kapcsolódóan tűrnie kell a kritikát, pláne ha a kritika épp arra mutat rá, hogy az üzleti lehetőségek és a családi kapcsolatok között lehet összefüggés.

Nyitókép: MTVA / Molnár-Bernáth László

#Belföld#kőszeg#becsületsértés#tasz#komment#per

Címlapról ajánljuk