Gazdaság

Megkezdődött a nagy vegánsonka-per

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 20:53

A termék a Cápák között mezőnyében is felbukkant.

Csütörtökön tárgyalta a Budapest Környéki Törvényszék annak a kisvállálkozásnak az ügyét, amely „vegán sonka” néven árul a sonkára hasonlító ízű és állagú szójaszeletet – írja a Telex. Az élelmiszerkönyv szerint sonka csak húsból készülhet, a 827Market nevű cég ugyanakkor egy tavalyi uniós döntésre hivatkozik, ami szerint nem lehet megtiltani a növényi alapú ételek ilyen elnevezését.

A 827Market még 2020-ban fogott bele a növényi alapú, húsra hasonlító ételek gyártásába, mert a vegánoknak is biztosítani akarták a hagyományos, magyaros ételeket. Éttermük is van, ahol töltött káposzta, hortobágyi palacsinta és babgulyás is szerepel az étlapon.

Tavaly a Vas Megyei Kormányhivatal felszólította a vállalkozást a „vegán sonka” elnevezés mellőzésére, de a cég válaszában akkor is az uniós döntésre hivatkozott. Egy hónappal később azonban a Pest Megyei Kormányhivatal arra jutott, hogy a magyar szabályozást nem írják felül az EU-s előírások, és felszólították a céget a törvénysértés befejezésére.

A cég tulajdonosai fellebbeztek a döntés ellen. Az ügy egy részében egyezségre jutottak a felek: a 827Market belement, hogy a pörcüket „növényi alapú pörc”, a zsírjukat pedig „pecsenye ízű kókuszzsír” néven árulják, a „vegán sonka” megnevezésről azonban nem akartak lemondani. Szerintük megtévesztésről szó sem lehet ebben az esetben, mert a „vegán” elnevezés eleve kizárja, hogy húsról legyen szó.

Januárban az RTL-en a Cápák között adásában is szerepeltek a gyártók. A cápák közül a húsiparban utazó Moldován András a kormányhivataléhoz hasonló érvek mentén „szállt ki” a vállalkozás támogatásából.

Végül a Budapest Környéki Törvényszék annyit állapított meg, hogy nem illetékes az ügyben, és a feleket a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiumához irányította, amennyiben folytatni szeretnék a vitát. De addig is használhatja a gyártó a „vegán sonka” megnevezést.

A Blikk beszámolója szerint a bíróság előtt tüntetés is volt, ahol megjelent a Magyar Vegánok Egyesülete és a Magyar Szőrmeellenes Liga elnöke, de más állatjogi aktivisták is ott voltak.

#Gazdaság#vegán#per#nébih#Cápák között#sonka

Címlapról ajánljuk