Külföld

Bűnösnek vallotta magát egy háborús bűnök elkövetésével vádolt orosz katona

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 18. 15:18

A 21 éves Vagyim Sisimarin páncélos parancsnokot egy 62 éves fegyvertelen civil megölése miatt állították bíróság elé Kijevben .

Szerdán folytatódott Kijevben annak az orosz katonának a pere, akit elsőként állítottak bíróság elé háborús bűnök elkövetése miatt. A 21 éves Vagyim Sisimarin bűnösnek vallotta magát, jelentette a Deutsche Welle.

A vád szerint a fiatal katona a Kantemirovszkaja tankhadosztály harckocsiparancsnokaként vett részt a Csupahivka nevű ukrán falu megszállásában még a háború elején, és a hadművelet során megölt egy 62 éves fegyvertelen férfit.

A biciklivel az orosz páncélosok mellett elhajtó idős helybélinek azért kellett meghalnia, hogy ne tudjon telefonon információt adni az ukrán hadseregnek a Szumi megyei faluba behatoló orosz egységek jelenlétéről. A gyilkosság február 28-án történt, Sisimarin egy AK-74-es Kalasnyikov gépkarabéllyal lőtte agyon a biciklis férfit annak otthona közelében.

A per múlt hét pénteken kezdődött. A vádlott azt vallotta korábban, hogy felettese parancsát teljesítve ölte meg a fegyvertelen férfit. Ha Vagyim Sisimarint bűnösnek találja a bíróság, életfogytig tartó börtön várhat rá.

Nyitókép: Vagyim Sisimarin őrmester a per első tárgyalásán, 2022. május 13-án – Fotó: Efrem Lukackij/AP/MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#háborús bűnök#per#kijev

Címlapról ajánljuk