Belföld

A bírósági döntés ellenére sem adták ki Müller Cecíliáék a járványadatokat, a rendőrségre mentek a civilek

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 6:31

Az NNK azt sérelmezte, hogy a TASZ naponta kért tőlük tájékoztatást, ők pedig azt, hogy a bírósági döntés ellenére sem kapták meg az adatokat.

Csak idén áprilisban kapta meg a TASZ azokat a 2020-as adatokat, amiket a járványhelyzet alakulásáról kértek ki a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, írja a 444. A 2021-es számok pedig májusban érkeztek meg. Az NNK csak azután bocsátotta ezeket rendelkezésre, hogy a civil szervezet feljelentette őket a rendőrségen.

Ezt azért lépték meg, mert a másodfokú bírósági döntés ellenére sem voltak hajlandók kiadni az adatokat.

A TASZ a második és harmadik covidhullámról kért fertőzési, halálozási és oltási statisztikákat, köztük a járási és kerületi fertőzésszámokat. 2020. november 4. és 16. között, majd 2021. november 8-tól december 23-ig nap, mint nap elkérték ugyanazokat az adatokat, mindig az előző napra vonatkoztatva.

Az első évben még 15 napot várt a hatóság, hogy közölje: a kért adatok egy részét vissza lehet nézni a kormányzati tájékoztató oldalon, a többi pedig nincs meg nekik a kért formában. Később a TASZ megpróbálta ezeket az adatokat kiperelni.

Az NNK a bíróságon többek között azzal védekezett, hogy a szervezet „rosszhiszeműen járt el” a naponta elküldött emailekkel, mert ez a gyakorlat jelentős munkaterhet jelentett számukra. A kérdéseket szakmailag indokolatlannak nevezték, és jelezték, hogy a kért adatok csak „ömlesztve” vannak meg.

A bíróság végül tavaly októbertben másodfokon is a TASZ-nak adott igazat, de az NNK ezután sem küldte el az adatokat. Most viszont megosztották azokat egy Google Drive mappán keresztül.

Az NNK májusban az Átlátszónak fekete-fehérben adott át egy színes grafikont, ami így gyakorlatilag értelmezhetetlen volt.

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#müller cecília#nnk#tasz#járvány#adatok#covid

Címlapról ajánljuk