Belföld

Müller Cecíliáék egy hét alatt kiszíneztek egy grafikont, így már tudjuk, melyik oltás felvétele után kapták el legtöbben a covidot

Mohos MátéMohos Máté

2022. május 10. 15:10

Nem ment zökkenőmentesen az adatigénylés.

Az Átlátszó akarta megtudni a Müller Cecília tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy milyen vakcinát kaptak azok az oltottak, akik január 1. és március 9 között kapták el a koronavírust.

Az adatigénylésre hosszú idő után kaptak választ, a fenti kérdésre kapott adatok közül pedig kiemeltek egy különösen használhatatlan grafikont: nagyon úgy tűnt, hogy egy színes kördiagram fekete-fehér szkenjét kapták meg, amiből így az égvilágon semmit nem lehetett kiolvasni. Erről van szó:

Fotó: KiMitTud, közérdekű adatigénylés, Átlátszó

A lap azonban beszámol, hogy majdnem egy hét elteltével a hivatal rendelkezésükre bocsátotta a színes verziót is, amiből végre tényleg ki lehet olvasni az adatokat:

Fotó: KiMitTud, közérdekű adatigénylés, Átlátszó

Tehát az derül ki, hogy az ekkoriban megfertőződött oltottak 55,6 százaléka kapott Pfizert (ezt az oltást kapták meg legtöbben hazánkban), 13,9 százalékuk Sinopharmot, 13,8 százalékuk Szputnyikot, és 8,8 százalékuk AstraZenecát. Arra még várnak, hogy a hivatal elárulja: a napi fertőzöttek közül hányan voltak beoltva a fertőzés pillanatában.

Ahogy az RTL Híradó is beszámolt róla, a Magyarországra érkezett vakcinák közül nem mindet használták fel. Számításaik szerint nagyjából 11 millió adag vakcina állhat a raktárakban.

Nyitókép:  KiMitTud, közérdekű adatigénylés, Átlátszó

#Belföld#adatigénylés#oltás#vírus#grafikon#müller cecília#szín#fekete-fehér

Címlapról ajánljuk