Belföld

Závecz: Mégsem a Mi Hazánk, hanem a DK a legerősebb ellenzéki párt

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 20:11

Bár a Medián közvélemény-kutatása a parlamentbe frissen bejutott, Jobbikból kivált párt előnyét mérte, a másik cég kutatása más képet mutat. 

60 százalékot érne el a Fidesz–KDNP a biztos részvételt ígérő választók között, ha most vasárnap rendeznék az országgyűlési választást, az ellenzék közös listája pedig még rosszabbul szerepelne, mint április 3-án: akkor 34,4 százalékot kapott, most csupán 31 százalékos a támogatottsága – írta a hvg.hu a Závecz Research április 25-e és május 4-e között végzett reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.

A felmérés szerint a Mi Hazánk tartja a választási eredményét, ugyanúgy 7 százalékon áll az aktív választói csoportban, mint akkor. Ezzel az eredménnyel viszont mégsem a parlamentbe frissen bejutott, a Jobbikból kivált politikusok által alapított párt vezet az ellenzéki pártok között a Závecz-felmérés szerint, pedig a Medián korábbi felmérése az ő előnyüket mutatta.

A mostani kutatás szerint az ellenzéki pártokat külön mérve a Mi Hazánk már 8 százalékon állna, de a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki párt, 11 százalékkal.

A harmadik helyen fej fej mellett áll 5-5 százalékkal, vagyis a parlamenti bejutás küszöbén a Jobbik, az MSZP és a Momentum.

A most 3 százalékos LMP viszont nem jutna be a parlamentbe, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd pedig csupán 1-1 százalékot szerezne a választáson.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#závecz research#közvélemény-kutatás#pártok#mi hazánk#demokratikus koalíció

Címlapról ajánljuk