Belföld

Medián: A Mi Hazánk lett a legerősebb ellenzéki párt

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 10:56

Az MSZP 2 százalékon áll, a Jobbikra 4 százalék voksolna, a Fidesz-KDNP pedig még tovább erősödött.

A teljes lakosságban kisebbségből (44 százalék) többségbe (54 százalék) kerültek azok, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”. Még az ellenzékiek borúlátása is csökkent, igaz, csak egy kevéssel (95-ről 92 százalékra) – derült ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG360 ismertetett.

A kutatás adatai jól illeszkednek a hivatalos végeredményhez: a felmérésben válaszolók 54 százaléka mondta magát Fidesz–KDNP-szavazónak (a tényleges hazai listás arány 52 százalék volt), 34 százalék ellenzékinek (a valóságban 36 százalék), és a tényleges 6-tal szemben 8 százalék állította, hogy az ő voksai is hozzájárultak a Mi Hazánk parlamentbe jutásához.

Valamelyest tehát ezúttal is érvényesült a sokat emlegetett „győzteshez húzás”, ezúttal nemcsak a ténylegesen az élen végzett Fidesz–KDNP esetében, hanem a némileg váratlanul jól szereplő Mi Hazánk Mozgalommal kapcsolatban is

– írta a lap. 

Egy, „a közeljövőben megtartandó”, elképzelt választás esetében még többen nevezték meg Fideszt, ekkor már a választani tudók 57 százaléka voksolt a kormánypártokra, és a relatív győztes Mi Hazánk is rátett még 1 százalékpontot a megkérdezettek által felidézett szavazatarányára.

Kire szavazna, ha most vasárnap lenne a választás? (Választani tudók körében)

  • Fidesz-KDNP – 57 százalék
  • Mi Hazánk Mozgalom – 9 százalék
  • Demokratikus Koalíció – 8 százalék
  • Momentum – 7 százalék
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 6 százalék
  • Jobbik – 4 százalék
  • Mindenki Magyarországa (Márki-Zay Péter vezette formáció) – 3 százalék
  • MSZP – 2 százalék 
  • LMP – 2 százalék
  • Párbeszéd – 1 százalék

A Medián elemzése szerint hasonló jelenséggel állunk szemben most, mint amit a Jobbiknál tapasztaltunk a 2009-es európai parlamenti választáson elért – szintén váratlan – sikere után: 

azok a támogatói, akik korábban még nem igazán érezték szalonképesnek a pártot, a 2010-es országgyűlési választások közeledtével már a közvélemény-kutatók előtt sem titkolták a szimpátiájukat.

Mindent egybevetve a Mi Hazánk annyiban is átvette a Jobbik korábbi (2014 és 2018 közötti) szerepét, hogy egy hónappal a választások után – ha csak szűk különbséggel is – a legerősebb ellenzéki pártnak tekinthető: 1 százalékponttal megelőzi a DK-t, és még 1-gyel a Momentumot. Ezek persze hibahatáron belüli különbségek.

Ellenzéki politikusok népszerűségi versenye a teljes népesség körében („Szívesen látná fontos politikai szerepben” kérdésre adott válasz százalékban. A szám a teljes lakosság körében mért, a sorrend pedig az ellenzéki szimpatizánsok közötti népszerűségüket mutatja):

  1. Donáth Anna – 39 százalék
  2. Karácsony Gergely – 33 százalék
  3. Dobrev Klára – 31 százalék
  4. Kunhalmi Ágnes – 35 százalék
  5. Ungár Péter – 40 százalék
  6. Jakab Péter – 29 százalék
  7. Márki-Zay Péter – 25 százalék
  8. Gyurcsány Ferenc – 12 százalék
  9. Toroczkai László – 36 százalék

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#mi hazánk mozgalom#medián#közvélemény-kutatás#felmérés#választási eredmény

Címlapról ajánljuk