Belföld

„Az ütközés borzalmas, a mozdony is beleremeg” – nyílt levelet írtak a mozdonyvezetők az autósoknak

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 15:35

A balesetek nekik is traumát okoznak, ami egy életen át elkíséri őket.

Egyre több baleset történik a vasúti átjárókban, emiatt mozdonyvezetők írtak nyílt levelet az autósoknak, amit a MÁV tett közzé. A baleseteknek idén májusig már 18 áldozatuk volt, annyi, mint tavaly egész évben. Ezeket a mozdonyvezetők szerint kivétel nélkül a figyelmetlenség és a KRESZ szabályainak be nem tartása okozta. (Kedd délután is történt egy súlyos sérüléssel járó baleset vasúti átjáróban, nagyjából a nyílt levél közzétételével egy időben.)

A nyílt levélben arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi években több mozdonyvezető is életét veszítette szolgálatteljesítés közben. Azt is írják, hogy elsősorban tehetetlenséget éreznek, amikor a vasúti átjáróban meglátnak egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost: hiába gyorsfékeznek, a vonat fékútja több száz méter. Egy nagyobb jármű esetén a mozdonyvezetőknek a géptérbe kell szaladniuk, hogy túléljék az ütközést.

Az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket, és egy életen át elkísér. Ki így, ki úgy dolgozza fel közülünk, de egy biztos: maradandó nyomokat hagy bennünk

– írják. Az ilyen esetek az ő életüket is megváltoztatják, a borzalmak feldolgozásában barátok, kollégák, szakemberek vagy mentori program segíthet nekik.

Jobban megéri 2 perccel hamarabb odaérni bárhová, mint soha többé?

– teszik fel a kérdést, arra kérve minden közlekedőt, hogy tartsák be a KRESZ szabályait, tilos jelzés esetén soha ne hajtsanak autóval vagy kerékpárral a sínekre, és ne gyalogoljanak át az átjárón. Arra is emlékeztetnek, hogy a vasúti fénysorompó fehér villogó fénye nem a szabad áthaladást jelzi, csak annyit, hogy a berendezés működik, de ekkor is meg kell győződni arról, hogy egyik irányból sem közelít vasúti jármű.

Egy hónapja a Csongrád megyei Mindszenten történt tragikus baleset, amikor motorvonat elé hajtott egy kisteherautó. Biztonsági kamera rögzítette, hogy az ütközéstől a vasúti szerelvény is átfordult és felborult.

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

#Belföld#vasúti baleset#máv#mozdonyvezető#közlekedés

Címlapról ajánljuk