Belföld

„Azt mondta, ne pofázzak, és akkor lesz pénz” – sorra utasítják el a nem kormánypárti vezetésű falvak pályázatait

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 6:02

Van, ahol hiába pályáznak a Magyar Falu Program keretében különböző fejlesztésekre, mert folyamatosan tartaléklistára kerülnek, majd elutasítják őket. Így van ez Kübekházán, Hernádszentandráson és a Hódmezővásárhely melletti Mártélyon is. Ezeket a településeket nem titkoltan ellenzéki érzelmű polgármesterek vezetik, szerintük nem kérdés, hogy ezért maradnak ki a pályázatokból. A Házon kívül riportja.

Hétből hét pályázatuk nem nyert – kezdte Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert. Nincs hűtőjük az elhunytaknak, játszóteret szerettek volna fejleszteni, tetőzési munkálatokra is pénzt kértek, de nem kaptak. „Az elhunytakat 15 kilométerrel odébb visszük, egy másik faluba, és ott hűtjük a temetésig” – mondta a településvezető, megjegyezve: remélte, hogy idén véget érhet a méltatlan helyzetük.

Azt érzik, hiába dolgoznak

„Az fáj a legjobban, hogy a Magyar Falu Programban hét pályázatot adtunk be, és abból hét nem nyert. Az egyik temetőfejlesztési pályázat, itt 35 millió forintra lehetett pályázni, mi csak egymillió 600 ezerre pályáztunk, és még ezt is sajnálták tőlünk” – vázolta fel Molnár. Az indoklásban azt írták, hogy a pályázat megfelelt ugyan a kiírásban meghatározott tartalmi értékelési szempontoknak, de a rendelkezésre álló forrás kimerült.

„Gyerekeink játszóterét szerettük volna fejleszteni, az Egészségügyi Centrum részére szerettük volna a tetőt megcsinálni, mert az is beázott, 12 milliót kértünk, ez sem nyert. Január elején írták ki ezeket a pályázatokat, így éjt nappallá téve dolgoztunk, és amikor az utolsót is beadtuk, akkor elmentünk négy nap szabadságra a kolléganőimmel, mert kipurcantunk benne, és gyakorlatilag hiába” – részletezte Molnár Róbert.

Az elmúlt években egy traktort meg egy utca aszfaltozását sikerült pályázati pénzből fedezniük, előbbire az után kaptak keretet, hogy a polgármester megkérdezte a kormánypárti választókerületi elnököt, hogy miért nem nyer egyik pályázatuk sem. 

De azt a jó tanácsot kapta az illetőtől: „ne pofázzak, és akkor lesz pénz”.

Molnár Róbert azt mondta, az elmúlt húsz évben, amióta polgármester, minden kormánnyal problémái voltak, mert mindig szóvá tette, ha valami nem tetszett neki. A polgármester egyébként idén nem rejtette véka alá, hogy Márki-Zay Pétert szerette volna a miniszterelnöki székben látni, sőt együtt is dolgozott a kampányban az ellenzéki jelölttel.

Alapvető munkaeszközöket nem tudnak finanszírozni Hernádszentandráson

Ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrásra utazott a Házon kívül stábja, ahol Üveges Gábor vázolta fel, hogyan esnek el a pályázati pénzektől.

Ott tartunk, hogy az alapvető eszközeink nincsenek meg a mindennapi munkavégzéshez

– mondta a polgármester. A biogazdálkodásáról ismert faluban nagy szükségük lenne működő traktorra, a jelenlegit folyamatosan javítgatják, de most már hetek óta nem tudják használni a több mint harmincéves gépet.

„Másfél éve ez egy csapdahelyzet nekünk: beadjuk, nem nyerünk, beadjuk, nem nyerünk, majd aztán a divatos szóval élve tartaléklistára kerülünk év végéig, aztán a tartaléklista megszűntével elutasítottá válik a pályázat” – ismertette a falu vezetője.

Tartaléklistára került a járdafelújításra beadott pályázatuk is, majd végül azt is elutasították. 

Méltatatlan, hogy azért kell kuncsorognia az embernek, ami a mindennapi életnek az alapvető komfortját adná, hogy az időseink ne essenek hasra minden második méternél, amikor boltba mennek 

– hangsúlyozta Hernádszentandrás polgármestere.

A rossz út miatt tönkrement a falubusz is, amivel az időseknek hordanak ebédet, gyógyszert hoznak a szomszéd településről, iskolába viszik a gyerekeket. Ennek cseréjére háromszor pályáztak, de mindig sikertelenül. Csakúgy, mint a művelődési ház és az önkormányzat épületének felújítására is.

Megkerülhetetlen az éppen aktuális képviselő

„Ez nagyon komoly teher pláne a kisönkormányzatoknak, mert azért egy százezer forint plusz áfa díjazása van ezeknek a pályázatoknak” – hívta fel a figyelmet Üveges Gábor arra, hogy pályázni sem olcsó. A polgármester arról is beszélt, hogy politikai alapon bírálják el a pályázatokat, ugyanis választókerületi határokhoz kötik.

„Kifejezetten pályázatírási célból nonprofit kft-ket hoztak létre választókerületenként, ezek az aktuális képviselő köré szerveződnek. Majdnem hogy kizárólagosságot kérnek, követelnek a pályázatírásra. Azt mondják, hogy szabad mással is íratni, viszont egy képviselői láttam kell akár a Magyar Falu Programnál is ahhoz, hogy egyáltalán bírálati szakaszba érjen a pályázat. Ha ez nincs meg, borítékolhatóan vesztes lesz a pályázat” – fejtette ki a Házon kívül riporterének.

A térség országgyűlési képviselője 2010 óta Demeter Zoltán, akit a Fidesz színeiben választottak meg. 

Az ő jóváhagyása nélkül nem lehetnek nyertes pályázatok ebben a térségben. Azt gondolom, hogy az ő szerepe megkerülhetetlen ebben, egy láncszeme ennek az egész fogaskeréknek, egy olyan típusú képviselő, aki azt csinálja, amit a vezér mond

– magyarázta a polgármester. A Házon kívül szeretett volna Demeter Zoltánnal is interjút készíteni, de nem válaszolt a megkeresésre.

Hernádszentandráson az elmúlt három évben mindössze két pályázat nyert. Arra adott az állam pénzt, hogy mikrofonokat vegyenek a rendezvényekre, és végül az óvoda udvarát és játszóterét is felújították, de csak az után, hogy az első sikertelen pályázat után jótékonysági akciót hirdettek meg a játszótér kialakítására, aminek hatására a pályázatíró cégtől telefonáltak, hogy adják be újra a kérést.

Mártély polgármestere megérzi, hogy Lázár János nem szimpatizál vele

Több tucat sikertelen, két nyertes pályázat – ezt tapasztalja Putz Anita Mártélyon, amióta megválasztották polgármesternek, pedig folyamatosan próbálkoznak a pénzek lehívásával, hol bölcsődeépítésre, hol aszfaltozásra, amire éppen szükség van. A faluvezető függetlenként indult, azt mondta, semmilyen párttól nem kapott anyagi támogatást, kampányát saját maga és a családja finanszírozta.

Az elbukott pályázatok sora Putz Anita szerint annak a következménye, hogy Lázár János, a térség országgyűlési képviselője nem szimpatizál vele. Azt mondta, korábban együtt dolgoztak, Lázár politikai főtanácsadóként, ő pedig egyszerű köztisztviselőként, és később, már polgármesterként próbálta felvenni a kapcsolatot Lázárral, de hiába.

„Nem jött el az alakuló ülésünkre, amire hívtuk, felkértük fővédnöknek, és nyilván volt egy olyan gyanúm, hogy valami gond van, de próbáltam felkeresni a fogadónapján is, és sehol, soha egy percre nem fogadott. Soha nem tudtam meg, hogy ennek mi az oka” – osztotta meg Putz Anita.

A független polgármester kitért arra is, hogy kis falusi iskolájuk üresen áll, mert a tankerület bezáratta arra hivatkozva, hogy nincs meg a szükséges gyereklétszám. 

Putz Anita úgy látja, ha nem ő vezetné a települést, lehet, hogy az iskola ma is működne, mert országos szinten több olyan tanintézményről is tud, ahol kisebb létszámmal üzemelnek.

Nem volt hajlandó lejáratni Márki-Zay Pétert

Felidézte, a helyzet akkor mérgesedett el jelentősen, amikor Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester győzelme után másfél évvel kapott egy levelet azzal a megjegyzéssel, hogy jelentesse azt meg a Promenád nevű helyi lapban úgy, mintha ő írta volna.

A szövegben Márki-Zayt támadták, egyebek mellett olyanokat írtak benne, hogy „Csalódtam Márki-Zay Péterben, fel akarja használni a mártélyiakat arra, hogy a Fidesz és Lázár János ellen uszítson”. Putz Anita nem ment bele ebbe.

Utána majdnem minden héten voltak a faluban szórólapozások ellenem

– jegyezte meg.

A falu egy régebbi adósság miatt egyébként a csőd szélén áll, és Putz Anita egyre inkább úgy érzi, hogy ha nem áll fel a testületével együtt, akkor esélye nincsen semmiféle segítségre.

A Házon kívül Gyopáros Alpárt, a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztost is megkereste a témában, de interjú helyett egy közleményt küldött a Miniszterelnökség. Ebben a program sikereiről számoltak be, több mint 28 ezer nyertes pályázatról, amelyen keresztül közel 2900 kistelepülés lett gazdagabb.

Ha hozzászólna a témához, keresse fel Facebook-oldalunkat. 


A Házon kívül riportját az alábbi videóban nézheti meg.

#Belföld#politika#ellenzék#kormánypárt#vidék#falvak#kistelepülések#fejlesztés#kübekháza#hernádszetandrás#mártély#polgármester#pályázatok#Házon kívül

Címlapról ajánljuk