Belföld

A lényeg a jó politikai kapcsolat – ezért nem kér 15 polgármester Márki-Zay Péterből saját választókörzetében?

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. február 9. 15:31

15 település polgármestere nemkívánatosnak nyilvánította falujában Márki-Zay Pétert – éppen abban a választókörzetben, ahol Lázár Jánossal csap majd össze áprilisban. Miért írtak erről levelet a képviselő-testület megkérdezése nélkül? Mennyire váltak kiszolgáltatottá a falvak a kormánynak, és mit szólnak mind ehhez a falvak lakói? Ennek járt utána a Házon kívül.

Nem idegeskednek a közelgő országgyűlési választások miatt a Csongrád-Csanád megyei 4-es számú választókerülethez tartozó kiszomboriak. Arról sem tudnak, hogy a polgármesterük nem kér Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének kampányából – a polgármester szerint ugyanis a falujuk a kormánynak köszönhetően épül-szépül.

„Itt bárki is volt, nem nagyon törődött az itteni emberekkel, hogy kinek mi volt a bántalma, mit szeretne” – mondta egy helyi nő a Házon kívül Kiszomborra látogató stábjának. Szerinte mindegy, ki jön a politikában, a falusiak úgyis ki vannak szolgáltatva. „Én annak jobban örülnék, hogyha a családokat jobban segítenék itt falun! Nem csak a nyugdíjasokat!” – tette hozzá a biciklis nő. Szerinte falun alig valamennyire érvényesül a kormányzati családpolitika, legalábbis kisgyerekes szülőként nem találnak megfelelő munkát. „Úgyhogy mondtam, hogy éntőlem bárki lehet!”

Nem kérnek Márki-Zayból

Kiszombor mellett további 18 település tartozik Csongrád-Csanád megye 4-es számú választókerületébe, ahol Márki-Zay Péter egyéniben indul Lázár János fideszes politikus ellen. Magyarcsanád polgármestere, Farkas János kezdeményezésére a térség 15 polgármestere aláírta azt a levelet, amelyben felszólítják az ellenzéki jelöltet, hogy a szerintük megosztó politikáját ne hurcolja be a településeikre.

„Mi a Márki-Zay Péter kampányából ki szeretnénk maradni oly módon, hogy nem mutatkozunk együtt, nem készül közös kép, és gyakorlatilag így indult ennek a nyilatkozatnak a megírása” – mondta Farkas János, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy Márki-Zay ki lenne tiltva az aláíró településekről.

A magyarcsanádi polgármester szerint „minden településen van másként gondolkodó, teret adunk minden politikai oldalnak, ezzel nincs is semmi gond, de mi nem fogunk ebben részt venni.

Abban biztosak vagyunk, hogy ütközőzóna lesz ez a 4-es számú választókerület, mi ebből ki szeretnénk maradni.

Lázár Jánost azonban hajlandó fogadni – szerinte ez fideszes politikusként természetes. 

Hajnal Gábor, Földeák kormánypárti támogatású vezetője azt mondta, a jobboldali polgármesterek már korábban is kiálltak a Fidesz jelöltje mellett. „Ez természetes folyamat, nem gondolom, hogy ebben bármi kivetnivaló lenne, hiszen egy pártcsaládhoz tartozunk, egy értékrenddel rendelkezünk – természetes, hogy támogatjuk egymást ilyen módon is.”

A Lázár János körzetéhez tartozó polgármesterek december 14-én írták alá a közös nyilatkozatot – amelyet le is pecsételtek az adott település hivatalos bélyegzőjével. A Házon kívül szeretett volna velük az okokról beszélni, ezért a stáb mind a 15 érintett polgármesternek emailben, napokkal korábban jelezte látogatását.

Csak a látogatás napján derült ki, hogy Kiszombor polgármestere nem nyilatkozik az RTL Klubnak, arra hivatkozva, hogy még tart a testületi ülés. De a munkatársa másnapra sem ígért interjút.

Nehéz nemet mondani

A Márki-Zay Péter kampányát elutasító kezdeményezéshez a körzetben csak Algyő, Mártély, és Csanádpalota vezetője nem csatlakozott. És persze Hódmezővásárhely, amelynek polgármestere Márki-Zay Péter.

Molnár Áron, Algyő nagyközség polgármestere szerint nem helyes, ha egy polgármester nem megy oda egy rendezvényre, ahol az országgyűlési képviselőjelölt kampányol, hiszen illik elmennie minden hasonló rendezvényre, amennyiben meghívják. „Én is el fogok jönni, akárki is tart és meghív” – fogalmazott.

Molnár Áront meglepetésként érte polgármester kollégái közös levele, őt ugyanis nem keresték meg. Azon viszont nem csodálkozott, hogy a legtöbben aláírták. „Gondolom,van pár olyan polgármester köztük, aki így próbálja a lojalitását kifejezni, én nagyon sajnálom, hogy másokat is belerángat egy ilyenbe.” Hozzátette, szerinte

nagyon nehéz egy 600-ezer lelkes település polgármesterének azt mondani, hogy ne haragudj, de én nem fogom aláírni. Úgy, hogy egyébként két hete meg átadtunk egy bölcsődét vagy egy utat.

Molnár Áron úgy gondolja, „nem volt korrekt, hogy ilyen helyzetbe hozták” a kistelepülések vezetőit.

Mit bukik a település?

Azt, hogy pontosan mi is ez a nehéz helyzet, és mit veszít egy település, ha nem igazodik, a Házon kívül szerette volna megkérdezni a kétezer fős Maroslele község független polgármesterétől is, aki szintén aláírta a levelet – de nem találták a hivatalban. Helyette Vári Anikó, az önkormányzat egyik független képviselője mondta el, miért dönthetett úgy a polgármester a képviselő-testület bevonása nélkül, hogy csatlakozik az aláírókhoz. 

Előrebocsátotta: „ez csak a spekuláció, hiszen Magyarországon a pályázati rendszer elvileg független, és minden benyújtott pályázat független szakértő bíráló bizottság döntése alapján kerül elbírálásra. Mégis 

vannak olyan érzések, hogy egy olyan település, amely nem teljesen támogató, vagy bizonyos helyzetekben nyíltan véleményt formálna a jelenlegi kormány politikájával szemben, az esetleg kevésbé pozitív elbírálásban részesülne a benyújtott pályázatok tekintetében

– fogalmazott Vári Anikó. Megismételte, mindez valószínűleg csak spekuláció, amire nincs bizonyíték, „de valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy kevésbé mernek a települések nyíltan színt vallani”.

A Márki-Zay Pétert nemkívánatosnak tekintő települések önkormányzati épületein valóban több emléktáblát látni a Magyar Falu Program keretében megvalósult, illetve európai uniós projektekről. Volt, ahol milliárdos nagyságrendben nyertek forrásokat az elmúlt években. Azt azonban sehol nem sikerült a polgármesterektől megtudnunk, mi a sikeres pályázatok titka.

A megye egyetlen ellenzéki választókerületéhez, a szegedi központú Csongrád-Csanád megye 1-es körzethez tartozó Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert azonban elmondta, szerinte mikor járhat jól egy település. „A kis falusi önkormányzatok azért soha nem voltak a rendszernek ugyanolyan kegyeltjei: kicsik, szótlanok, statisztikai pontok, a térképen nem is látszanak, úgyhogy túl sokat nem kell velük foglalkozni.” Molnár ezt tapasztalja, amióta polgármester, és nem csak a mostani kormány időszakában. Ám hozzátette: „ilyen szintű negligálásunkat, ilyen szintű félelemben tartásunkat politikai haszonszerzés céljából még nem tapasztaltam”.

Ilyet nem tapasztaltam korábban, hogy egy polgármesternek be kell hódolnia azért, hogy valamit kapjon

– nyomatékosította. Molnár Róbert 20 éve vezeti az 1600 fős falut, most aktívan segíti Márki-Zay Péter kampányát. Szerinte a jelenlegi rendszer függőségi viszonyra épül, amiben a települések teljesen ki vannak szolgáltatva az országgyűlési képviselőnek vagy a választókerületi elnököknek.

Mint mondta, a magyar közigazgatás eljutott arra a szintre, hogy a polgármesternek, ha nyertes pályázatot akar, nem jó pályázatot kell írnia, sőt

akármilyen hitványat is írhat, csak legyen jó politikai kapcsolata.

Molnár szerint a jó politikai kapcsolat érdekében a kormánypárt választókerületi elnökéhöz kell lojálisnak lenni – akinek többnyire nincs közjogi funkciója, mert még nem is biztos, hogy országgyűlési képviselő. Azért jó, ha a polgármester a választókerületi elnökhöz lojális, mert ő fog dönteni arról, hogy melyik pályázat nyerjen” – mondta Kübekháza vezetője.

Befelé síró társadalom

Molnár Róbert tapasztalatai szerint jellemzően azok a települések kapnak fejlesztési forrásokat, amelyek beállnak a sorba. Arra a kérdésre, hogy a falvak lakói mennyire érzékelik ezt, úgy válaszolt, hogy a lakók nem beszélnek erről: „nem tetszik látni, egy befelé könnyező, befelé zárkózó társadalom lettünk?”

Molnár Róbert, 2002 óta Kübekháza polgármestere

Ezt a Házon kívül is érzékelte: hiába próbált a stáb több faluban több emberrel is beszélni, akinek volt véleménye, nem állt kamera elé, aki viszont igen, az nem mondott véleményt. Egy jellemző párbeszéd:

– Politika érdekli még valamennyire?

– Semmit nem foglalkozok vele.

– Mit gondol, a vidéki embernek jobb lesz, vagy rosszabb lesz, ha más van hatalmon?

– Én nem tudom, nekem már… engem már csak az érdekel, hogy kapjam meg a nyugdíjat, azt akkor lakjak jól!

A kiszolgáltatottság az elmúlt két évben nem csak a kistelepüléseken volt érezhető. A korábban önfenntartónak számító Algyő polgármestere azt mondta, a kormányzati elvonások miatt mára a nagyobb városok is nehéz helyzetbe kerültek: „Innentől kezdve természetes, hogy ki van szolgáltatva egy település, egy polgármester, hiszen neki volt egy elképzelése.

Legutóbb két évvel ezelőtt tettem le egy programot a település lakóinak az asztalára, és részben ennek alapján gondolták azt, hogy akkor próbáljuk meg. Engem nyilván köt az ígéretem, hogy megvalósítsam.

Ha nem tudom saját forrásból, akkor bizony ki vagyok szolgáltatva” – fogalmazott Molnár Áron.

Lázár János szellemi terméke?

Molnár Áront Márki-Zay Péter külön is üdvözölte azon a szinte teltházas lakossági fórumon, amelyet Algyőn tartottak január végén. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte „azon polgármesterek egyikét, akik nem írták alá a 15 polgármester Lázár János szellemi termékeként megszületett, emlékezetes kiállását”.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje nem véletlenül említette a választókerület jelenlegi, fideszes országgyűlési képviselőjének nevét, ugyanis Lázár Jánost sejti a polgármesterek ellene tiltakozó levele mögött. Márki-Zay szerint

az, hogy Lázár János milyen nyilatkozatokat présel ki ezekből a szegény polgármesterekből, csak azt tükrözi, hogy most megfélemlítésben, és nem csak korrupcióban élnek.

Márki-Zay szerint nem hihető szcenárió, hogy „15 polgármester ugyanazt az álmot látja éjszaka, fölébrednek, és tizenöten ugyanúgy, ugyanabban a formában, a közgyűlésük megkérdezése nélkül, a település pecsétjét használva aláírnak egy ilyen nyilatkozatot. Ez itt nyilvánvaló politikai nyomásra történt.”

Szerinte Csongrád-Csanád megye 4-es számú választókerülete az ország egyik presztízskörzete, mert aki ezt megnyeri, az megnyerheti az országot is. A levél ellenére Márki-Zay ellátogat az érintett településekre. Mint mondta, van olyan polgármester a 15 közül, akivel azóta már beszélt. Arról nem szeretne nyilatkozni, hogy mit mondtak neki, de a miniszterelnök-jelölt tudatában van, „hogy milyen nyomásnak vannak kitéve”.

Lázár Jánost emailben és telefonon is kereste a Házon kívül, de nem válaszolt. Korábban az RTL Híradónak annyit üzent: tiszteletben tartja a polgármesterek nyilatkozatát.

#Belföld#Választás 2022#csongrád-csanád megye#polgármesterek#falvak#levél#márki-zay péter#lázár jános#fidesz#kampány#választási kampány#Házon kívül

Címlapról ajánljuk