Belföld

Publicus: Erősítettek a bizonytalanok között, vezetnek Márki-Zay Péterék

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 5:47

Sokan azonban bár biztosan elmennek szavazni, bizonytalanok abban, hogy szeretnének-e kormányváltást.

A megkérdezettek 73 százaléka biztosan elmegy voksolni április 3-án. További 9 százalék is azt mondta, valószínűleg behúzza valakire az x-et tavasszal – derült ki a Népszava megbízásából a Publicus Intézet által készített felmérésből. A február közepi állapotok szerint az Egységben Magyarországért támogatóit jobban megmozgatta a kampánykezdet, 87 százalékuk biztosra ígérte részvételét a voksoláson, a Fidesz-KDNP-sek 82 százalékával szemben.

Azok körében, akik biztosra ígérik részvételüket a szavazáson, de még nem tartoznak egyik oldal elkötelezett támogatói közé sem, 27 százalék annak örülne jobban, ha az áprilisi voksolás után az összefogott ellenzék venné át a kormányzást. 17 százalék azt tartaná kívánatosnak, ha továbbra is a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök irányítana. 

Ötven százalék viszont úgy ígéri szavazatát, hogy még bizonytalan abban, szeretne-e kormányváltást vagy sem.

A Publicus Intézet kutatása szerint a Márki-Zay Péter vezette összefogott ellenzék az összes megkérdezett 34 százalékának szavazatára számíthatna a mostani állás szerint. A Fidesz-KDNP 32 százalékon áll ugyanebben a csoportban. A Publicus a kampány ideje alatt nem méri az összefogott ellenzéki pártok támogatottságát, ehelyett az Egységben Magyarországért adatait közli, hiszen ez a tömb indul a voksoláson.

A lap felidézi a Závecz Research múlt héten közölt eredményeit, eszerint a Fidesz-KDNP három százalékkal vezet a közös ellenzéki listával szemben. Az ő adataik szerint február elején a választókorú népesség 38 százaléka támogatta a Fidesz–KDNP listáját, 36 százaléka az ellenzékét. 

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#Választás 2022#márki-zay péter#fidesz#egységben magyarországért

Címlapról ajánljuk