Belföld

Baloldalról oldalgó szélhámosok és új sorosok – beszállt a kampányba az erdélyi református püspök

rtl.hurtl.hu

2022. február 6. 17:07

A levélben nem a Fidesz mellett kampányolnak, és a hívek lelkiismeretére bízzák, hogy kire szavaznak – közölte az RTL Híradóval az egyházkerület.

A magyar kormány elmúlt 12 évének páratlan eredményeiről, baloldalról oldalgó szélhámosokról és a magyar nemzetet megosztó árulókról írt híveinek Csűry István erdélyi református püspök Nemzetünkhöz méltó értékrend című levelében. Arra kérte a híveket, hogy regisztráljanak és szavazzanak a magyarországi választáson. Az egyházkerület az RTL Híradónak azt írta, hogy a levélben nem a Fidesz mellett kampányolnak, és a hívek lelkiismeretére bízzák, hogy kire szavaznak.

2014-ben szavazhattak először a határon túli magyarok. Az előző két választás adatai szerint elsöprő többségük a Fidesz-KDNP listájára szavazott. Az ő támogatásukat Semjén Zsolt különösen fontosnak mondta a Fidesz tavalyi kongresszusán, hiszen az ő szavazatukkal lett meg mindkét alkalommal a kormánypártok kétharmados többsége.

Az egyházkerületet vezető Csűry István püspök szombaton a közösségi oldalán és az egyik egyházmegye honlapján publikált írást a magyarországi választásokról – erről elsőként a Magyar Hang írt.

A püspök először is megköszöni az állampolgárságot és az ezzel járó szavazati jogot Orbán Viktornak és kormányának, majd

az Európai Parlament korrupt bürokratáiról és baloldalról oldalgó szélhámosokról ír, akiket a nemzeti kormány eddig sikerrel fékezett meg.

Úgy folytatja, „nem kell több sorscsapás új sorosok hazárdjátéka szerint”. A püspök végül arra buzdít mindenkit, hogy regisztráljon és szavazzon április 3-án.

Az RTL Híradó megkérdezte az egyházkerületet, hogy a Csűry István által leírtak tekinthetők-e a kormánypártok melletti egyházi kiállásnak.

Azt írták, a püspök mindössze arra biztatta a híveket, hogy éljenek választójogukkal, ezt több lelkipásztoruk is meg fogja tenni a templomokban. Hozzátették, hogy a hívek szabad lelkiismeretére bízzák, kire adják a szavazatukat.

Korábban katolikus papok templomokban kampányoltak a kormánypártok mellett. 2018-ban Beer Miklós római katolikus pap, nyugalmazott megyéspüspök azt mondta, hogy ez hiba. „Amikor egy pap elkötelezi magát egy politikai párt mellett, akkor ez egy kicsit azt is jelzi, hogy csak annak a pártnak a szimpatizánsait tekinti híveinek, és ez nagyon-nagy hiba” – fogalmazott.

A kormány rendszeresen támogatja az erdélyi magyar egyházakat. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület például 900 millió forint támogatást kapott tavaly májusban.

Nyitókép: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Csűry Istvánnak 2021. augusztus 19-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#Választás 2022#erdély#reformátusok#királyhágómelléki egyházkerület#püspök#levél#fidesz-kdnp#soros#csűry istván

Címlapról ajánljuk