Belföld

Orbán Viktor a bucsai mészárlásról is beszélt Putyinnal

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 9:56

Nemzetközi sajtótájékoztatóján azonban nem tartotta fontosnak, hogy megemlítse, ugyanakkor az oroszok által elkövetett háborús bűnük emlegetését „zsurnalizmusnak” nevezte. 

A Kreml adott ki összefoglalót Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről szerdán – szúrta ki a hvg.hu. A lap szerint ebben Vlagyimir Putyin „a kijevi kormányzat durva és cinikus bucsai provokációjának” minősítette a civilek lemészárlását. A világ ugyanakkor azt gondolja, ami ténylegesen meg is történhetett, miszerint orosz katonák válogatás nélkül végeztek ki ártatlan helyieket. A borzalmas részletekről több bucsai is beszámolt, ezekről itt és itt írtunk részletesen.

Ez volt egyébként az első alkalom, hogy Putyin nyilvánosan is megszólalt a mészárlás ügyében – emlékeztetett a hvg.hu. Orbán Viktor ugyanakkor erről nem beszélt szerdai tájékoztatóján. Arra a kérdésre, hogy háborús bűnökkel vádolt országgal van partnerségben Magyarország, a következőket mondta: „azon az alapon állunk, hogy minket az oroszok az elmúlt 12 évben egyszer sem csaptak be”. A háborús bűnökkel kapcsolatban Orbán szerint független vizsgálatokra van szükség, addig ezek emlegetése csak zsurnalizmus.

Nyitókép: Laurel Chor / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

#Belföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#bucsa#bucsai mészárlás#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk