Külföld

„Az orvlövészek jót szórakoztak” – túlélők beszámolói a bucsai mészárlásról

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. április 6. 18:20

Az Ukrajna elleni háború legszörnyűbb vérengzése zajlott márciusban a Kijev közelében található Bucsa városában, ahol több száz civilt mészároltak le a jómódú települést elfoglaló orosz csapatok. Az orosz megszállók a túlélők elmondása szerint minden különösebb ok nélkül gyilkoltak ártatlan civileket, akik csak azért merészkedtek ki az utcára, hogy tűzifát vagy élelmet szerezzenek. 

„Kis Svájc”. Csak így emlegették korábban az ukrán fővárostól nagyjából húsz kilométernyire nyugatra található Bucsa városát, ahova az utóbbi években főleg a nagyvárosi forgatagtól menekülő, kényelemes, nyugodt életre vágyó fiatal párok kezdtek el beköltözni.

A nyugodt kisváros azonban a hétvégén az ukrán háború legszörnyűbb mészárlásának helyszíneként vált ismertté. A Bucsát a háború elején elfoglaló orosz csapatok hátrakötözött kézzel agyonlőtt civilek utcán heverő holttesteit, valamint több száz halottat rejtő tömegsírokat hagytak maguk után, miután kivonultak a településről.

„Brutálisak voltak”

A várost a háború első napjaiban foglalta el a Kijev gyors lerohanására készülő orosz hadsereg, és ez volt az a hely, ahol az ukrán erőknek sikerült megállítani az előrenyomulásukat, miután a város egyik szűk utcáján áthaladó konvojukat drónról indított rakétákkal és tüzérségi támadásokkal teljesen megsemmisítették. A kiégett járművek roncsai még akkor is ott voltak, amikor az ukrán hadsereg egységei a külföldi lapok tudósítóival együtt egy hónappal később bevonultak a városba.

Szemtanúk elmondása szerint az orosz konvoj elleni támadás „szörnyű” volt. Egy 72 éves nő az orosz járművek roncsai mellett állva a El Pais című spanyol lap tudósítójának így emlékezett vissza:

Minden lángolt. Egy kézfej odarepült, egy másik a pince közelében. Máshol leszakadt lábak hevertek. Szörnyű volt.

A támadás nagyjából harminc percen át tartott – mondták el az utcában élő emberek a Guardian című brit lapnak. Utána az utcán orosz katonák holttestei hevertek szanaszét, a környéket beborították a szétlőtt orosz páncélosokról leszakadó acéldarabok, amik felgyújtottak minden fát és kitörtek minden ablakot.

Ukrán katonák megérkezése Bucsába, 2022 április 4-én. Fotó: Anastasia Vlasova/Getty Images

A kudarcba fulladt első próbálkozás után majdnem egy héttel az oroszok visszatértek és elfoglalták a várost, és az oda bevonult orosz katonák minden egyes nap szembesültek azzal, milyen veszteségeket szenvedtek. A helyiek elmondása szerint a gyűlölet kézelfogható volt

Ezután kezdődött meg a civilek módszeres gyilkolása.

A túlélők elmondása szerint eleinte fiatal orosz katonák érkeztek, majd később idősebb katonák jelentek meg, akiket többen is csecsen harcosokként azonosítottak. Egy helybéli, a 43 éves Olena az AFP francia hírügynökségnek elmondta:

Több mint 40 évesek voltak. Brutálisak voltak. Mindenkivel rosszul bántak. És ekkor kezdődött a mészárlás.

Mindenkire lőttek

Több szemtanú elmondása szerint az orosz katonák házról házra járva keresték azokat, akik korábban Ukrajna keleti részén harcoltak az oroszbarát szeparatisták ellen, majd kivégezték őket. Egy szemtanú a lengyelországi Belsat TV orosz nyelvű csatornájának elmondta:

Tetoválásokat kerestek, „nácik” után kutatva. Akin az ukrán hadsereg jelképét találtak, azokat megölték. Hátulról fejbe lőtték őket, vagy szíven.

A Human Rights Watchnak egy tanárnő elmondta, hogy az orosz katonák egy téren negyven emberrel nézették végig, ahogy letérdeltenek öt fiatalt, akikről levették a csizmát és a kabátot, majd pólóikat a fejükre húzták, és az egyiket hátulról fejbelőtték. Holtteste még öt nappal később ott hevert. Egy másik veterán holttestét félmeztelenül, hátra kötözött kézzel találták meg – látható a PBS amerikai közszolgálati adó beszámolójában.

Az 57 éves Tanya Nedaskivszka, férje sírja mellett, akit elmondása szerint megkínoztak és megöltek az orosz katonák. Fotó: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

A város megszálló orosz katonák azonban nem csak veteránokat gyilkoltak meg, hanem „mindenkire lőttek, akit az utcán találtak" – mondta el a Radio Free Europe-nak egy férfi, akinek vejét egy orvlövész ölte meg, amikor a kijárási tilalom előtt kimentek az otthonukból. Az adónak egy másik szemtanú elmondta, hogy személyesen hallotta, ahogy egy orosz orvlövész azzal dicsekedett, hogyan lőtt le két embert, akiket egy társasház ablakában pillantott meg.

Volt, hogy a holttestek összeszedését végző emberek tíz olyan civil holttestét találták meg, akikkel fejlövés végzett.

Egy orvlövész valószínűleg szórakozott egy kicsit

jellemezte az esetet a holttestek összegyűjtését és eltemetését szervező Szergej Kaplincsnij az AFP francia hírügynökségnek.

Kisgyerekek édesanyjuk sírja mellett. Fotó: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

Az orvlövészek azokra is lőttek, akik megpróbáltak elmenekülni a városból. A Guardiannek a 43 éves Tarasz Sevcsenkó elmondta, hogy nagyjából húsz férfival együtt egy mezőn keresztül próbáltak kijutni, mert őket nem engedték ki a humanitárius folyosón az oroszok, amikor lőni kezdték őket. Rohanni kezdtek, de egymás után estek el. 

Egyre kevesebben és kevesebben lettünk. Nem törődtünk egymással, csak futottunk. Állati ösztönök uralkodtak el rajtunk. Olyan volt, minta egy koncentrációs tábori szökés lett volna.

Egy 47 éves, Irjina nevű nő a Sky Newsnak elmesélte, hogyan nézték végig a férjével lakásuk ablakából, ahogy orosz katonák agyonlőtték az egyik szomszédjukat, miután a 40-es évei végén járó férfi kiment az utcára. 

Elmondása szerint az iratait kérték, de közölte a katonákkal, hogy a lakásában van. Amikor megfordult, és elindult az irataiért, az egyik katona hátulról fejbelőtte. Holtestét a szomszédokkal együtt a társasház közelében temették el, két másik lakóval együtt, akiket szintén az orosz katonák gyilkoltak meg.

Egy bucsai nő egy óvóhelyként használt pincében. Fotó: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

Az AP amerikai hírügynökségnek egy bucsai lakos elmondta, látta, ahogy egy feltartott kezű férfit lőttek agyon az orosz katonák, a Guardiannek pedig arról számoltak be helyiek, hogyan lőttek agyon az utcán egy idős férfit a felesége szeme láttára, miután odaszólt nekik – majd közölték a nővel, hogy őt is megölik, hanem nem sétál tovább. 

Egy bucsai nő pedig a Guardiannek elmondta, hogy majdnem két héten át kutatott hiába a férje után, akit végül egy pincében talált meg. Megkínozták és fejbe lőtték. A nő hozzátette:

A nadrágjáról és a cipőjéről ismertem fel.

Egy másik lakos, Hanna Herega az AP-nak és az Al-Jazeerának elmondta, egyik szomszédját akkor ölték meg, amikor tűzifát akart szerezni.

A bokája felett találták el a lábát, és összeesett. Ezután teljesen lelőtték a lábfejét a csizmájával együtt, majd a mellkasát érték lövések, és végül halántékon lőtték. Célzott fejlövés volt.

A Radio Free Europe-nak egy bucsai lakos – akinek testvérét akkor ölték meg, amikor egy óvóhelyre igyekezett – elmondta, látta, ahogy orosz katonák minden különösebb ok nélkül agyonlőnek három civilt.

Miután az egyiket megölték, gránátot dobtak a holttestére. A testrészeit később temettük el. Szörnyű volt.

Az áldozatok között egész családok is voltak. Egy 55 éves nő a Guardiannek elmondta, férjével és anyósával autóval próbáltak menekülni a városból a megszállás első napjaiban, egy másik családdal együtt, amikor az orosz katonák lőni kezdtek rájuk. Az előttük haladó autóban lévő családból csak a férj élte túl a támadást, aki a lábát veszítette el: 33 éves felesége, valamint két fia – az egyik 8, a másik 4 éves – az autóban halt meg.

Szétlapított autó Bucsában. Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Haljana Tovkacsot a vállán érte lövés. Amikor férjét megpróbálta meglökni, hogy szálljon ki az autóból, és meneküljön, akkor vette észre, hogy a férfi meghalt. Az Oleg nevű férfi holtteste öt napon át hevert az autóban, mert az oroszok nem engedték senkinek, hogy kiszedjék onnan.

A Guardiannek Sevcsenko elmondta, hogy több áldozatot is tankkal tapostak halálra az oroszok, „emberi szőnyeget” csinálva belőlük. A New York Times tudósítója közölte, hogy egy kereszteződésben egy páncélos által szétlapított autót lehetett látni. A volánra dőlve egy férfi holtteste hevert benne. 

Egy Vlad nevű férfi, aki önkéntesként segített a holttestek összegyűjtésében, a BBC-nek elmondta: hallotta, ahogy egy férfi a feleségét szólítgatja, aki kiment az utcára vizet szerezni. Később mindkettőjüket holtan találta. A férfi hozzátette:

Sok ilyen történetet tudok mondani, de nem akarok. El akarom felejteni az egészet.

Háborús bűnök, legalább 410 áldozat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott keddi beszédében a második világháború óta elkövetett legrosszabb bűnök elkövetésével vádolta az oroszokat. Arra kérte az ENSZ BT tagországait, hogy a nürnbergi per mintájára az orosz hadsereg vezetőit és a parancsot kiadó személyeket háborús bűnök miatt azonnal állítsák bíróság elé, és szigorúan vonják őket felelősségre.

Az ukrán hatóságok hivatalos közleménye szerint Bucsában és és a másik kijevi külvárosban, Irpinyben eddig összesen 410 holttestet találtak.

Sokan attól tartanak, hogy a visszavonuló orosz erők nyomában más településeken is hasonló mészárlásra derül majd fény.

Nyitókép: Civilek sírjai egy bucsai társasház közelében. Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#bucsa#bucsai mészárlás#bucsai vérengzés#ukrajna#oroszország#háborús bűn#ma

Címlapról ajánljuk