Külföld

Terrorista csoportokhoz hasonlította az oroszokat Zelenszkij

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 6:51

Érzelmes beszédet mondott Ukrajna elnöke kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

Volodimir Zelenszkij felidézte a Kijev melletti Bucsában elkövetett mészárlást, megrázó pontossággal számolt be a részletekről. 

Teljes családokat gyilkoltak meg, elvágták az emberek torkát, nőket erőszakoltak meg és gyilkoltak meg gyermekeik szeme láttára, sorolta.

Az oroszok akcióit a terrorista csoportokéhoz hasonlította, azzal a különbséggel, hogy Oroszország tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, jegyezte meg. Zelenszkij megkérdőjelezte, hogy a testület el tudja-e a látni feladatát, képes-e garantálni a biztonságot.

A Bucsa és más települések polgári lakossága ellen elkövetett vérengzés a múlt hét végén derült ki, miután a Kijevhez közeli térséget február 24. óta ellenőrzésük alatt tartó orosz erők kivonultak. A gyilkosságokról készült képek világszerte felháborodást váltottak ki, és felerősítették a még keményebb büntetőintézkedéseket és a háborús bűnök miatti vádemelést követelő hangokat, emlékeztet az MTI.

Április 4-éig 1480 ukrán civil vesztette életét a háborúban és legalább 2195 további személy megsérült, hangzott el az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a CNN szerint. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi, március 17-ei ülésük óta a civil áldozatok száma több mint megkétszereződött.

Zelenszkij arról is beszélt, nincs olyan bűncselekmény, amit az oroszok ne követnének el, szerinte az orosz csapatok „célzottan megkerestek és meggyilkoltak mindenkit, aki a hazánkat szolgálja”.

Nőket öltek meg a házaik előtt, akik csak fel akartak keresni valakit. Teljes családokat gyilkoltak meg, felnőtteket és gyermekeket, megpróbálták elégetni a holttestüket 

– fogalmazott az ukrán elnök videóüzenetében.

Arra kérte az ENSZ BT tagországait, hogy a nürnbergi per mintájára az orosz hadsereg vezetőit és a parancsot kiadó személyeket háborús bűnök miatt azonnal állítsák bíróság elé, és szigorúan vonják őket felelősségre.

Oroszország egyébként tagadja, hogy köze lenne a Bucsában történtekhez, ukrán provokációnak tartja azt.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij a japán parlament előtt mond beszédet március 23-án / Forrás: Behrouz Mehri - Pool/Getty Images)

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#ensz#ensz bt#háborús bűnök#nürnbergi per#orosz támadás#bucsa#mészárlás#gyilkosság

Címlapról ajánljuk