Külföld

Bucsai vérengzés: újabb holttesteket találtak

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 14:21

Már legalább 340 áldozatról lehet tudni, Macron uniós szankciókat szorgalmaz a bucsai civilek meggyilkolása miatt. Zelenszkij szerint a Bucsában történteknél is szörnyűbb dolgok derülhetnek még ki. 

A Bucsában történt bűncselekményeknél is szörnyűbb dolgok derülhetnek még ki tekintettel arra, hogy Ukrajna más régiói még mindig orosz ellenőrzés alatt állnak – közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mint mondta, azokon a helyeken „még több halott lehet, és még több bántalmazás történhetett".

Újabb holttestek kerültek elő

Az Ukrajinszka Pravda című helyi hírportál egy temetkezési szolgáltatóra hivatkozva azt írta, hogy vasárnap késő estig 330-340 holttestet gyűjtöttek össze a Kijev közelében található településen, miután visszafoglalták azt az oroszoktól. A beszámoló szerint további tetemek után folyik a kutatás, egyes holttesteket hátsó udvarokban temettek el.

Az ukrán hatóságok a hétvégén azt közölték, hogy a városban tömegsírra is bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg. Zelenszkij népirtásként jellemezte az esetet. A Kijev környéki településeken az ukrán ügyészség elmondása szerint már 410 holttestet találtak.

Nemi erőszak az ukrán nők ellen

Ukrán nők és lányok közben arról számoltak be, hogy az orosz katonák rendszeresen megerőszakolták őket az orosz erők által elfoglalt területeken. A történetekről azután szerzett tudomást a világ, hogy az orosz csapatok visszavonultak a Kijev közelében elfoglalt városokból.

A beszámolók szerint a nőket fegyverrel fenyegetve erőszakolták meg, sokszor tömegesen, és gyerekek szeme láttára.

Macron energiaembargót akar

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn jelezte, hogy támogatna újabb uniós szankciókat Oroszországgal szemben, beleértve az energiaembargót is, a Kijev melletti Bucsában elkövetett vérengzés miatt.

Ami Bucsában történt, az újabb szankciókat és nagyon egyértelmű intézkedéseket követel

– jelentette ki a francia elnök a France Inter francia közrádióban. Macron közölte, hogy egyéni szankciókat, valamint az orosz „szént és kőolajat” érintő intézkedéseket kellene bevezetni Moszkva ellen. A francia elnök közölte, hogy a nemzetközi igazságszolgáltatásnak kell lépnie, és „felelniük kell azoknak, akik ezeket a bűntetteket elkövették”.

Donbaszra koncentrálnak az oroszok

A brit védelmi minisztérium elemzése szerint az orosz hadsereg egységei átszervezik a támadásukat az Ukrajna keleti részén található donbaszi területek ellen. Az ukrán invázió legfontosabb célja most Mariupol elfoglalása – közölte a brit védelmi minisztérium.

Nyitókép: Rokonát gyászoló ukrán család a bucsai tömegsírnál. Fotó: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#bucsa#bucsai vérengzés#bucsai mészárlás#nemi erőszak#népirtás

Címlapról ajánljuk