Külföld

„A magyarok a legközelebbi barátaink” – Munkács polgármestere segítségért könyörög

rtl.hurtl.hu

2022. március 18. 18:41

Ukrán polgármesterek mondták el, milyen a háborús helyzet, és mire van szükségük. 

Péntek délután videókonferencián mondta el több ukrán város polgármestere magyar, lengyel, moldovai, román és szlovák polgármestereknek és újságíróknak, hogy milyen a helyzet városaikban, és mire lenne szükségük – írta a 444.

Fegyver kell és légtérzár

A városvezetők mindegyike jelezte, hogy több fegyverre lenne szükségük az orosz hadsereg elleni harchoz. Szerhij Szuhomlin, Zsitomir polgármestere közölte:

Legfőképpen fegyver kell – ha nem kapunk fegyvereket, akkor biztosan nem éljük túl.

Emellett  golyóálló mellényeket, sisakokat, kötszereket, gyógyszereket és élelmiszereket kérnek. Többen is közölték, hogy a nemzetközi közösségnek légtárzárt kellene kialakítani Ukrajna felett.

Mire vár Európa? Mire vár a világ? Miért nem garantálják a légtérzárat?

– tette fel a kérdést Igor Terehov, Harkiv polgármestere

Munkács polgármestere, Andrij Baloga kijelentette:

A magyarok a legközelebbi barátaink, ők a szomszédaink, és nagyon sokat segítenek étellel és orvossággal is, továbbá rengeteg nőt és gyereket fogadtak be. De most még többet kérünk, magyarok. Kérjük, hogy engedjétek át a hadi felszereléseket az országotokon.

Európáért harcolnak

Az ukrán polgármesterek arra figyelmeztették az szomszédos országok városvezetőit, hogy az orosz hadsereg nem csak Ukrajnát akarja elfoglalni. Ahogy Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere elmondta, Moszkva célja a Szovjetunió visszaállítása, és „nem fognak megállni a lengyel határnál, minden terület kell nekik, ami egykor az övék volt”. Roman Klicsuk, Csernivci polgármestere kijelentette:

Egész Európa szabadságáért harcolunk. Ezt nagyon fontos megértenetek.

Az oroszok szándékosan támadják a civileket

Az orosz támadás alatt álló városok polgármesterei elmondták, hogy az orosz hadsereg szándékosan támadja a civileket, valamint a polgári infrastruktúrát, hogy megtörjék az helyiek ellenállását. Igor Terehov, Harkiv vezetője közölte:

Ez a város már csak hamu és rom. Nincsenek már benne lakások, ahová az emberek visszamehetnének. Iskolákba, óvodákba költöztek át, de most már azokat is lövik.

A polgármester elmondta, hogy az oroszok „mindent lőnek, a vizet, a fűtést” és a „közművet, ami az egész környéket kellene, hogy ellássa ivóvízzel”, a szerelők pedig úgy javítják a csöveket, hogy közben folyamatosan lőnek rájuk. 

Harkiv városa, március 3-án. Fotó: "STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE / HANDOUT

Klicsko szintén arról számolt be, hogy  a vízvezetékeket, az elektromos hálózatot, a fűtési rendszereket lövik az oroszok, „az infrastruktúra romokban hever” és „vadásznak a civilekre, hogy lelkileg megtörjék az embereket”.

Az ukrán főváros vezetője hozzátette:

A Kijev környéki kisvárosokban nagyon komoly harcok folynak jelenleg is. Halottak, emberi testrészek hevernek az utcákon, mert a folyamatos orosz tűz miatt az elesetteket sem tudjuk számba venni, összegyűjteni, méltó módon eltemetni.

Nyitókép: Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere egy orosz támadásban megrongálódott épületnél, 2022. március 15-én. Fotó: Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#polgármesterek#munkács

Címlapról ajánljuk