Külföld

„Csak annyit mondtak neki, hogy vegye le az ingét, térdeljen le, és lelőtték”

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 8:11

Megrázó történetekről számoltak be a bucsai vérengzés túlélői, elmondásuk szerint az orosz katonák válogatás nélkül végezték ki a civileket saját házuk előtt.

Orosz csapatok törtek be a 72 éves Volodimir Abramov Kijevtől nem messze lévő, bucsai házába. A katonák kirángatták őt és a 48 éves lányát, valamint a 40 éves vejét, Olegot is az utcára, majd egy gránátot dobtak az épületbe.

A robbanás után kigyulladt a ház, az idős férfi pedig egy kis tűzoltó készülékkel próbálta eloltani a lángokat, de hiába. „Hol vagy Oleg? Oleg segíts!” – kiáltotta, de a válasz az egyik orosz katonától érkezett.

Oleg már nem fog segíteni.

A férfi vejét a kapu előtti járdán találták meg, az orosz katonák letérdeltették és fejbe lőtték. Hegesztő volt, aki csendes életet élt egy bucsai házban – számolt be az orosz katonák tettéről a BBC.

Ez az eset egyike annak a feltehetően több száz gyilkosságnak, amelyet azt követően tártak fel Bucsában, hogy az orosz csapatok a közelmúltban kivonultak Kijev külvárosából. Anatolij Fedoruk polgármester hétfőn azt mondta, hogy legalább 300 civilt öltek meg. Hivatalos összesítés még nincs. Oroszország tagadta, hogy köze lenne a mészárláshoz.

A BBC cikke szerint iszonyatos látvány fogadta a településre érkező ukránokat: egy templom területén egy nyitott tömegsírt találtak, a házak közül pedig rengeteg összedőlt az ágyúzás következtében.

Fotó: Rodrigo Abd/MTI/AP

A lakosok beszámolói szerint az orosz katonák civileket lőttek le az otthonaik előtt, a műholdfelvételek pedig azt mutatták, hogy az orosz megszállás ideje alatt holttestek hevertek az utcákon.

Nem kérdeztek és nem mondtak semmit, csak megölték

– mondta Oleg Abramov felesége. „Csak annyit mondtak neki, hogy vegye le az ingét, térdeljen le, és lelőtték” – tette hozzá.

Ahol a férfit megölték még mindig látható egy vérfolt. Amikor a gyilkosság után kirohant a felesége, azt látta, hogy a férje ott fekszik az utcán, a négy orosz katona pedig kényelmesen vizet iszik. Rájuk kiáltott, hogy lőjék le őt is, mire az egyik felemelte a fegyverét, majd leengedte. Ismét felemelte és újra leeresztette, egészen addig, amíg apja el nem vonszolta onnan a nőt.

„A katonák azt mondták nekünk, hogy három percünk van az indulásig, és arra kényszerítettek minket, hogy a papucsunkban rohanjunk” – mondta Volodimir Abramov, aki szerint 

Bucsa olyan volt, mint egy apokalipszis után – holttestek mindenhol, az utcák tele füsttel.

Volodimirnek és Irinának nem volt más választása, mint az utcán hagyni Oleg holttestét, aki ott feküdt csaknem egy hónapig. Az apa és lánya egy közeli rokon házában kerestek menedéket. Amikor úgy érezte, biztonságban odamehet, Volodimir megpróbálta eltemetni a vejét, de miután kimerült – tartva az orosz katonáktól – visszatette ugyanoda, ahol megölték őt.

Később az ukrán katonák berakták a holttestet egy furgonba és elvitték.

Fogalmam sincs, hogyan fogjuk most megtalálni

– mondta.

Az ukrán hatóságok érkezésük után eltakarították a holttesteket Bucsa utcáiról, de attól tartanak, hogy további áldozatokat találnak majd házak pincéiben és udvaraiban.

Kedden a városon áthaladó egyik út mentén – ahol kiégett tankok sorakoznak és szinte minden ház megsemmisült – a 84 éves Hrihorij Zamohilnyi az utcát seperte, mintha észre sem venné a körülötte végbemenő teljes pusztulást. Otthona sértetlen volt – az egyetlen épület, amely épségben maradt az egész utcában.

„Láttam a háborút a németekkel, és most ezt az oroszokkal” – mondta Zamohylnyi, egykori mérnök, aki Bucsában született és nőtt fel. „Amit itt látsz, az állatkínzás” – fogalmazott.

Háborús bűnök, legalább 410 áldozat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott keddi beszédében a második világháború óta elkövetett legrosszabb bűnök elkövetésével vádolta az oroszokat. Arra kérte az ENSZ BT tagországait, hogy a nürnbergi per mintájára az orosz hadsereg vezetőit és a parancsot kiadó személyeket háborús bűnök miatt azonnal állítsák bíróság elé, és szigorúan vonják őket felelősségre.

Az ukrán hatóságok hivatalos közleménye szerint Bucsában és és a másik kijevi külvárosban, Irpinyben eddig összesen 410 holttestet találtak.

Sokan attól tartanak, hogy a visszavonuló orosz erők nyomában más településeken is hasonló mészárlásra derül majd fény.

Volodimir és Irina Abramov csak egy holttestet keres, de attól tartanak, hogy soha nem találják meg. „Csak egy békés ember volt, családos ember, hegesztő, aki gerinctöréssel küszködött, és egész életében rokkant volt” – mondta Volodimir. Hozzátette:

Közvetlenül a halála előtt, rövid ideig láttam őt a nyitott kapun, térdre ereszkedve. Azt kérdezte az orosz katonáktól: miért?

Nyitókép: Efrem Lukackij/MTI/AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#bucsai mészárlás#ma

Címlapról ajánljuk