Belföld

Orbán Viktor: Európában itt a legnagyobb a szabadság, miért akarna bárki elmenni innen?

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 14:29

Negyedjére állt győztes miniszterelnökként a világ elé Orbán Viktor, aki szerdán kettőre hirdetett nemzetközi sajtótájékoztatót a Karmelita kolostorba. Elmondta, szerinte minek köszönhető a Fidesz nagyarányú győzelme, és hogy Donald Trump után Vlagyimir Putyinnal is hosszabban beszélt. Ha Oroszország rubelben kéri, hogy fizessünk a gázért, rubelben is fogunk fizetni, ugyanakkor szerinte fordulat állt be a háború miatt a magyar-orosz kapcsolatokban. Szerinte Magyarország a legszabadabb Európában, amit a gendernépszavazás érvénytelensége is mutat.

Nemzetközi sajtótájékoztatót hirdetett szerda délután kettőre Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorba. A kormányfőnek, aki a Fidesz-KDNP pártszövetség listáját vezetve újabb kétharmados parlamenti többséget szerzett a vasárnapi választáson, 2010 óta ez sorban a negyedik győzelmi sajtótájékoztatója.

Soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot

– kezdte az április 3-i választás eredményének elemzését Orbán Viktor. A győztes pártszövetség vezetője három dologról beszélt, amik szerinte a Fidesz-KDNP győzelméhez vezettek:

  1. A magyarok békét akarnak, és mivel a szomszédban háború zajlik, ezért a magyarok arra szavaztak, aki békét tud biztosítani nekik. Orbán ezzel kapcsolatban felemlegette az Ukrajna elleni háború kitörése előtt tett Moszkvai „békemisszióját”.
  2. Magyarország egy gazdaságilag sikeres ország, Lengyelország mellett Európa legsikeresebbike.
  3. Az ellenfél kudarca. Az ellenzéki összefogás egy csak a hatalomért összeállt koalíció volt, ami tiszteletlenség a választókkal szemben. „Csak az érdekelte őket, hogyan lehet megnyerni a választást, a választókat lenézték. (…) Ráadásul ebben a csak a hatalomért koalícióban a fasiszták és a kommunisták is helyet tudtak kapni."

Ezután Orbán rátért arra, hogy a Fidesz és kormány víziója Európáról változatlan, hogy olyan párt kapott felhatalmazást a választáson, amely hisz a nemzetállamokban: „abban hiszünk, hogy ennek a gondolatnak egész Európában reneszánsza lesz”.

Az Origo munkatársa azt kérdezte, hogy számított-e ekkora arányú győzelemre a vasárnapi választáson. „Az embernek mindig vannak titkos reményei” – válaszolta Orbán, aki szerint a választás szenvedély kérdése, annak kérdése, hogy van-e közös ügy, ami összeköt a választókkal. „Mi nemzeti alapon állunk, és van egy közös szenvedélyünk.”

A Mandiner kérdésére, hogy osztja-e Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter véleményét, hogy Márki-Zay Péter a felelős az ellenzéki összefogás választási vereségéért, annyit mondott, hogy „milyen jó, hogy nekem erre a kérdésre nem kell válaszolnom”.

Gyurcsány szerepéről az ellenzéki összefogásban, a rossz választási eredményről Orbán végig nem volt hajlandó beszélni, 

csak annyit mondott, hogy az őszintétlenség nem kifizetődő. 

Ha valaki a legerősebb figura, akkor szerinte azt nem lehet holmi rókáskodással elleplezni.

A választás budapesti eredményével kapcsolatban Orbán elégedettnek mutatkozott: a 2018-as eredményekhez képest erősödött a Fidesz a fővárosban, noha nem szereztek sok mandátumot.

Budapestre hívta Putyint és Zelenszkijt

Orbán arról is beszélt, hogy nehéz időszak jön, globális természetű sorscsapások (háború, a járványok, a migráció), mellett gazdasági világválság van ismét kibontakozóban, ezekre a kihívásokra azonban nemzeti alapon kell választ adni. Bejelentette, hogy megerősítik a szövetségeket: 

Magyarország továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzeli el a jövőt.

 

Az MTVA kérdésére – szerinte mi lehet az oka, hogy a baloldal 2018 óta 850 ezer szavazót vesztett – inkább nem kívánt válaszolni. A kérdésre, hogy miről beszélt Donald Trump volt amerikai elnökkel, aki telefonon gratulált neki, szintén nem adott konkrét választ, de megemlítette, hogy kedden beszélt Trumppal, szerdán pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is, elég hosszan. Szerinte Magyarország geopolitikailag speciális helyzetben van, és a háborúk egyre brutálisabbak lesznek.

Azt javasoltam Putyin elnöknek, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet

– mondta, és azt javasolta az orosz elnöknek, hogy jöjjenek az ukrán elnökkel Budapestre, és kössenek itt egy azonnali tűzszünetet. Putyin állítólag nyitottnak mutatkozott erre, de bizonyos feltételekkel az ukránok felé.

Szerinte Magyarország tudja, hogy akkora, amekkora, így a helye a béke oldalán van. Ezért ő maga sürgeti az orosz-ukrán béketárgyalásokat, illetve a békekötés utáni tárgyalások biztosítását.

Ha rubelben kérik, rubelben fizetünk

A Reuters tudósítója arról kérdezte Orbánt, mi a véleménye arról, hogy Oroszország azt kéri a gázszállításra szerződött országoktól, hogy rubelben fizessenek a gázért. „Nekünk nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni. Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk” – mondta.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója a közelgő francia választásokról kérdezte a magyar miniszterelnököt. Orbán szerint 

neki nem kell, hogy véleménye legyen arról, hogy a magyar MKB Bank 10,6 millió euró hitelt nyújtott Marine Le Pen szélsőjobboldali elnökjelölt, Emmanuel Macron kihívójának kampányfinanszírozására. 

Le Pen egyébként hétfőn az elsők között gratulált a Fidesz újabb kétharmados győzelméhez. Orbán megismételte, hogy továbbra is az EU-n és a NATO-n belül képzeli el Magyarország jövőjét.

Oroszország agresszor, de a háborús bűn csak „zsurnalizmus”

Orbán számára Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikája akkor fordult át, amikor a NATO 2008-ban nem akarta felvenni tagnak a grúzokat és ukránokat. Ezzel szerinte a közép-európai országok ütközőállamokká váltak a NATO és Oroszország között, ezért új stratégiát kellett alkotni. 2009 körül felvette a kapcsolatot Putyinnal, és megindult az együttműködés. Az ukrajnai háború hozhat most ebben új fordulatot, új politikát kell kialakítani az oroszokkal. Azt azonban még nem látja, hogy a jövőben miként alakul az oroszokkal való kapcsolat.

Ez egy háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez agresszió

– szögezte le. Szerinte a civileket meg kell védeni, a velük szembeni atrocitásokat el kell ítélni, és független módon ki kell vizsgálni. Ez az EU álláspontja, és ezt osztja a magyar kormány is – mondta.

Orbánt az RTL Híradó arról kérdezte, hogy a külügyet ért orosz informatikai kémtámadás után Szijjártó Péter maradhat-e tárcavezető, amire a miniszterelnök azt mondta, hogy ez csak Szijjártón múlik. Az RTL-nek beszélt arról is, hogy minél tovább szeretné fenntartani az árstopot – minderről bővebben itt olvashat.

Orbán megerősítette, hogy Erdogan török, Trump volt amerikai és Putyin orosz elnök is felhívta a választás után, hogy gratuláljon neki. Putyinnal kapcsolatban azt mondta, hogy sok mindent lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztában a helyzettel, azt nem. Jelenleg nem baráti a viszony, egymással szemben áll a két ország. Magyarország a NATO tagja, ezt az oroszok tudomásul veszik. Ennek ellenére biztos, hogy Oroszország lesz, és az is biztos, hogy Magyarország is lesz.

Arra a kérdésre, hogy háborús bűnökkel vádolt országgal van partnerségben Magyarország, a következőket mondta Orbán: „azon az alapon állunk, hogy minket az oroszok az elmúlt 12 évben egyszer sem csaptak be”. A háborús bűnökkel kapcsolatban Orbán szerint független vizsgálatokra van szükség, addig ezek emlegetése csak zsurnalizmus.

Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Paks 2-vel függetlenedne az orosz gáztól

Hogyan tudna Magyarország függetlenedni az orosz gáztól? – kérdezték Orbánt. Azt mondta, hogy a kormány dolgozik ezen, megépül Paks 2, és a napenergiával kapcsolatos tervek is megvalósulnak, ezzel 10 százalékra tudna csökkenni az orosz gáz aránya a magyar energiaszükségletben.

A német dpa hrügynökség a Budapestre települt orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankról kérdezett, aminek dolgozói sajtóértesülések szerint az orosz titkosszolgálattal állnak szoros kapcsolatban. Orbán röviden válaszolt: „fontos bank, orosz kisebbségi tulajdonban, meg akarjuk tartani. A nemzetbiztonsági kockázatokat kezeljük.”

Marad az árstop? Genderkérdés!

„Mindent meg fogok tenni, hogy ameddig lehet, megvédjük a családokat a gazdasági hatásoktól” – adott kitérő választ arra a kérdésre, hogy marad-e a négy árstop rendszere. Ez azonban nagyban függ szerinte az európai gazdasági hatásoktól is. Szerinte a kormány a választási időszakban lecsökkentette a költségvetési hiányt és az államadósságot, kormánya fontosnak tartja a költségvetési stabilitást.

A Financial Times riportere azt kérdezte, hogy mit kezd a magyar kormány az uniós nyomásgyakorlással, amire Orbán azt mondta, hogy semmiképp nem engedi, hogy az uniós szankciók miatt ne juthasson orosz gázhoz Magyarország, mert azzal összeomlana a gazdaság. Ezen kívül szerinte a legnagyobb probléma a genderkérdés, és ebben sem hajlandó kompromisszumot kötni.

Az uniós források elapadásáról az mondta, hogy Magyarország gazdasági állapota jó, nem tart attól, hogy más pénzpiaci forrásokból ne jutna pénzhez az ország. Azt nem tartja korrektnek, hogy nekünk az EU nem fizeti ki azokat a pénzeket, amik járnának, és amiket a többi tagállam megkap.

Európában itt a legnagyobb a szabadság

Az AP tudósítójának arról beszélt, hogy szerinte Magyarország a legjobb hely Európában, ő semmiképp nem menne el innen, annak ellenére, hogy 16 évig volt ellenzékben. Nem is igazán érti, miért akarna bárki elmenni, Európában itt a legnagyobb a szabadság, amit az is mutat, hogy érvénytelen lehetett a kormány népszavazása.

A BBC tudósítója azt kérdezte, hogy korábban a nemzetállamok reneszánszáról beszélt, mi most akkor a véleménye Ukrajnáról, ami nemzetállamként képzelné el a jövőjét, miközben Oroszország szerint nincs olyan ország, hogy Ukrajna. De, van egy ilyen ország a szomszédban, mondta Orbán, hozzátéve, hogy az ukránokat megtámadták, és most keményen védik a hazájukat.

Az AP munkatársa felhozta, hogy sok európai országból utasítottak ki orosz diplomatákat. Észlelt-e a magyar kormány orosz kémtevékenységet, tervezi-e, hogy kiutasítani orosz diplomatákat – kérdezte. „Politikai kampány részeként nem fogunk ilyet tenni” – mondta Orbán. Szerinte azt kell vizsgálni, hogy végez-e bárki tiltott adatgyűjtést, tervezett csoportos kiutasításoknak nem látja értelmét.

Pedagógusbérek

A Népszava azt kérdezte, van-e esély, hogy még idén rendezzék a pedagógusok fizetését. Amit vállaltak, azt meg kell csinálni, felelte Orbán, hozzátéve, hogy a következő három évben 10-10-10 százalékkal emelik a tanárok bérét. „Ők ezt keveslik, és azt hiszem, igazuk van, fűzte hozzá, de a gazdaság állapota nem teszi lehetővé, hogy ennél többet kapjanak.”

Lázár újra kormányon?

A Telex kérdésére az mondta, nem lehetetlen, hogy a Hódmezővásárhelyen győztes jelölt, Lázár János visszatér a kormányba. Lázár korábban a nyugati kiskereskedelmi láncok kiszorításáról, a magyar boltláncok előnyben részesítéséről beszélt, Orbán szerint nem kizárt, hogy ez az elképzelés újra napirendere kerül.

Kérdésre Orbán a Mi Hazánk parlamentbe kerülését is kommentálta: „A Jobbik helyett csak kinőtt valami.” Szerinte ez új helyzet, de volt már hasonló korábban, azzal is megbirkóztak. „Mindegy, ki fia borja, Magyarországon az antiszemitizmus ellen zéró tolerancia van.”

 

 

 

#Belföld#orbán viktor#Választás 2022#nemzetközi sajtótájékoztató#orosz-ukrán háború#ukrán nagykövet#államadósság

Címlapról ajánljuk