Külföld

Tucatjával küldik haza Európából az orosz diplomatákat a bucsai vérengzés miatt

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 21:23

Így tett Románia és Szlovénia is. Több ország arra hivatkozott, hogy saját biztonságukat fenyegetik a követségeken dolgozó oroszok.

Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Németországból a berlini orosz nagykövetség 40 diplomatáját – tudósít az MTI. Hasonló döntés született Franciaországban, Romániában, Spanyolországban és Szlovéniában is a bucsai mészárlást követően.

A Kijev mellett lévő Bucsát a háború első napjaiban foglalták el az oroszok, és a napokban foglalták vissza az ukránok. A helyi hatóságok több száz meggyilkolt civil holttestére bukkantak.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint a történtek az orosz vezetés, és az annak propagandáját követők hihetetlen brutalitásáról, minden határt átlépő pusztítási szándékáról tanúskodnak. Attól tart, hogy hasonló képek érkezhetnek más, az orosz csapatok által megszállt ukrajnai településről is.

A berlini orosz nagykövetségen több mint kétszáz diplomata dolgozik, a német hatóságok szerint nagy részük valamelyik orosz nemzetbiztonsági szolgálatnak. A német szolgálatok szerint elképzelhető, hogy műveleteket terveznek az orosz agresszió elől Németországba menekült ukránok ellen, vagy legalábbis kémkednek utánuk. Anna Baerbock hangsúlyozta közleményében, hogy a kiutasított orosz diplomaták tevékenysége „veszélyt jelent azokra, akik nálunk keresnek védelmet”.

Franciaország 35 orosz diplomatát utasít ki, akiknek tevékenysége a francia külügy bejelentése szerint „ellentétes az érdekeikkel”.

Spanyolország 25 orosz diplomata kiutasításáról döntött. José Manuel Albares külügyminiszter szerint az orosz diplomaták fenyegetést jelentenek Spanyolország biztonsági érdekeire.

Romániából tíz orosz diplomatának kell hazamennie. A román külügy szerint tevékenységükkel és megnyilvánulásaikkal sértik a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló bécsi egyezményt.

Szlovéniában eddig az oroszok tartották fenn a legnagyobb diplomáciai külképviseletet 41 fős személyzettel. Az ország úgy döntött, hogy a ljubljanai orosz nagykövetség létszámát „hozzáigazítja” saját moszkvai nagykövetségének létszámához. Pontos számot nem közöltek arról, hogy hány orosz diplomata maradhat Szlovéniában, de sajtóértesülések szerint drasztikusan, kilencre csökkentik a létszámukat.

Nyitókép: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#ukrajna#bucsa#orosz-ukrán háború#kiutasítás#oroszország

Címlapról ajánljuk