Belföld

Bejelentették: elindul az uniós jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 16:27

Az Európai Bizottság felelős biztosa kedden egyeztetett a magyar szervekkel, és tájékoztatást adott arról, hogy megküldik a jogállamisági mechanizmus elindításáról szóló hivatalos értesítést. Ezzel egy 6-8 hónapos folyamat indul el.

Uniós eljárás indul Magyarországgal szemben – jelentette be az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Ursula von der Leyent Philippe Lamberts, a Zöldek / Európai Szabad Szövetség frakció belga alelnöke kérdezte arról, hogy az Európai Bizottság mit kíván lépni Magyarországgal szemben, mert szerinte a vasárnapi választás eredménye „jól mutatja, hova vezet az, ha a hatalmon lévő erők teljesen ellenőrzésük alá vonják a médiát”.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Magyarország esetében a jogállamisági mechanizmusról kell beszélni, amelynek kapcsán kérdéseket küldtek a magyar kormánynak, az erre kapott válaszokat alaposan elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy 

meg kell tenni a következő lépést.

Ursula von der Leyen közölte: Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa kedden egyeztetett a magyar szervekkel, és tájékoztatást adott arról, hogy megküldik a jogállamisági mechanizmus elindításáról szóló hivatalos értesítést.

Friss: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „Brüsszel hibázik, amikor ugyanazt a nótát fújja, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel”. Az állami hírügynökség tudósítása szerint a politikus azt kérte, „Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg”.

Uniós forrásokat vonhatnak meg

Mint korábban írtuk, ezzel olyan 6-8 hónapig tartó folyamat veszi kezdetét, amelynek végén uniós forrásokat vonhatnak meg, vagy fizettethetnek vissza, ha úgy ítélik meg, hogy Magyarországon a jogállamiság normáinak megsértése miatt kár érte az uniós költségvetést. A pénzmegvonás egyaránt vonatkozhat az EU büdzséjéből és helyreállítási alapjából származó forrásokra.

Von der Leyenék elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek független működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket és kifogásokat abban az adminisztratív levélben, amelyet tavaly küldtek az Orbán-kormánynak. Az EB ebben tájékoztatást kért az uniós pénzek szabálytalan és jogosulatlan felhasználásának gyanúját felvető ügyekről, illetve gyakorlatokról. A magyar kormány a határidőt néhány nappal túllépve, idén válaszolt a felvetésekre, de az a jelek szerint nem felelt meg a bizottsági elvárásoknak. 

Orbán Viktor a vasárnap este tartott beszédében már elébe ment az eljárásnak: azt mondta, akkora választási győzelmet aratott a Fidesz, ami a Holdról is látszik, „de Brüsszelből biztosan”.

„Bekövetkezett: az Orbán-kormány miatt újabb EU-s pénzeket vehetnek el Magyarországtól, miközben nyakunkon a válság.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a bejelentésre kedden úgy reagált: „világossá vált, hogy a magyar kormány nem hajlandó semmilyen antikorrupciós garanciát teljesíteni, és inkább lemond az uniós pénzekről. Pedig Orbán Viktor pár hete maga ismerte el, hogy gazdasági válság jön. Ezzel nem maradt más lehetőségük: mivel nem hajlandóak befejezni az EU-s pénzek elsikkasztását, így súlyos megszorításokra fognak kényszerülni a következő hónapokban.”

Nyitókép (archív): Thierry Monasse/Getty Images

#Belföld#ursula von der leyen#európai bizottság#európai unió#jogállamisági mechanizmus

Címlapról ajánljuk