Külföld

Már ma bejelenthetik a jogállamisági mechanizmus indítását Magyarországgal szemben

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 14:14

A hat-nyolc hónapig tartó folyamat végén uniós forrásokat fizettethetnek vissza vagy vonhatnak meg Magyarországtól.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke várhatóan már ma bejelenti az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, hogy két hét múlva elindítják a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben – értesült a Népszava uniós forrásoktól. Információik szerint az Ursula von der Leyen elnök által vezetett testület ezúttal kizárólag a magyar kormányt fogja célba venni, a lengyellel egyelőre nem foglalkozik.

Hétfőn írtuk meg, hogy Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa kijelentette: elindítják a mechanizmust Magyarország ellen. 

A Népszava szerint a körülbelül hat-nyolc hónapig tartó folyamat végén uniós forrásokat fizettethetnek vissza vagy vonhatnak meg Magyarországtól, ha úgy ítélik meg, hogy a jogállamiság normáinak megsértése miatt kár érte az uniós költségvetést. 

A pénzmegvonás egyaránt vonatkozhat az EU büdzséjéből és helyreállítási alapjából származó forrásokra.

A lap szerint a biztosi kollégium komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei, büntetlenül maradnak a magas szinten elkövetett korrupció esetei. Von der Leyenék elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek független működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket és kifogásokat abban az adminisztratív levélben, amelyet tavaly küldtek az Orbán-kormánynak. Az EB ebben tájékoztatást kért az uniós pénzek szabálytalan és jogosulatlan felhasználásának gyanúját felvető ügyekről, illetve gyakorlatokról. A magyar kormány a határidőt néhány nappal túllépve, idén válaszolt a felvetésekre, de az a jelek szerint nem felelt meg a bizottsági elvárásoknak. 

A jogállamisági eljárás hivatalos elindításáról a biztosi testület két hét múlva esedékes ülésén fognak hivatalosan dönteni.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#jogállamisági eljárás#jogállamisági mechanizmus#európai unió#közbeszerzés#európai bizottság#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk