Gazdaság

Az orosz vas-, acél- és energiaiparra is szankciókat vet ki az EU

rtl.hurtl.hu

2022. március 11. 20:49

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem élhetnek tovább luxuséletet azok, akik Putyin háborús gépezetét működtetik.

Újabb Oroszország elleni uniós szankciócsomagot jelentett be az Európai Bizottság elnöke pénteken. Ursula von der Leyen nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Oroszország nem mutat hajlandóságot arra, hogy komolyan tárgyaljon az Ukrajna elleni háború diplomáciai megoldásáról, ehelyett újabb hazugságokat és hamis vádakat hallunk tőle, a humanitárius folyosókat pedig megnyitásuk után bombázzák az orosz erők, vagy meg sem nyitják azokat. Ezért az Európai Unió és G7-tag partnerei tovább fokozzák a gazdasági nyomást Oroszországon.

Az újabb intézkedések célja von der Leyen szerint, hogy még inkább elszigeteljék Oroszországot, és elzárják a forrásoktól, amelyekből barbár háborúját finanszírozza. Elsőként azt említette, hogy megfosztják Oroszországot azoktól az előnyöktől, amelyeket a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjaként élvez, az orosz cégek többé nem részesülnek kedvezőbb bánásmódban az európai gazdaságokban. A legfontosabb pénzügyi szervezetekben, így a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) és a Világbankban is felfüggesztenék Oroszország tagságát.

A Putyinhoz közeli orosz eliten és családtagjaikon is növelnék a nyomást, emellett biztosítanák, hogy az orosz állam és elit ne használhasson kriptovalutákat a szankciók megkerülésére.

Betiltják a luxuscikkek exportját az EU-ból Oroszországba – ahogy von der Leyen fogalmazott, nem élhetik tovább luxuséletüket azok, akik működtetik Putyin háborús gépezetét, miközben bombák hullanak ártatlan emberekre Ukrajnában.

Az orosz vas- és acélipar kulcsfontosságú termékeinek behozatalát is megtiltják, ahogy az új európai befektetéseket is az orosz energiaiparba, „mert nem táplálhatjuk tovább azt az energiafüggőséget, amit magunk mögött akarunk tudni” – írta az Európai Bizottság elnöke.

Nyitókép: EU Council / Pool/Anadolu Agency via Getty Images

#Gazdaság#ursula von der leyen#szankciók#orosz-ukrán háború#oroszország#európai unió#g7

Címlapról ajánljuk